• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Usturoiul românesc ”atacă” importurile. Decizia anunțată de Ministerul Agriculturii!

    Roxana Dobre -

    Consumatorii români au redescoperit gustul usturoiului autohton. Ministerul Agriculturii are intenția să salveze acest sector care este în mare proporție ”invadat” de legumele ce vin din China al căror gust și calitate sunt îndoielnice. Marii importatori și-au manifestat intenția de a contracta cantități mari și constante de usturoi produs în România! 

    Ministerul Agriculturii anunță printr-un comunicat remis astăzi, 12 aprilie, pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro că în data de 10 aprilie 2018, la sediul instituției a avut loc o întâlnire de lucru, în prezența secretarului de stat Daniel Dumitru Botănoiu, la care au participat principalii producători de usturoi din zonele consacrate, respectiv Copălău – județul Botoșani, Teleorman, Dolj, Mehedinți, Iași și Timiș și reprezentanți ai marilor importatori din România, interesați de contractarea unor cantități mari și constante de usturoi produs în România. De asemenea, au fost prezenți reprezentanții direcțiilor de specialitate din cadrul MADR și ai Direcției Măsuri de Piață și Comerț Exterior din cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

    În România, suprafața cultivată cu usturoi în anul 2017 a fost de 9.936 hectare, cele mai multe suprafețe fiind mici și foarte mici, exploatate de ferme de familie și mici fermieri.

    În cadrul discuțiilor au fost dezbătute aspecte referitoare la dificultățile întâmpinate de cultivatorii de usturoi, între care amintim: costurile mari de producție, deficitul de sămânță din soiuri autohtone, gama de mașini și utilaje necesare eficientizării acestei culturi, slaba asociere a micilor producători, valorificarea producției către piață, depozitarea, păstrarea și ambalarea corespunzătoare, astfel încât să fie satisfăcute nevoile pieței.
    Pe de altă parte, a reieșit interesul comercianților de a încheia contracte ferme cu producătorii, în contextul în care preferințele consumatorilor români sunt tot mai mult orientate spre produsele autohtone de o calitate ridicată.

    Cei prezenți la întâlnire au subliniat faptul că este pentru prima dată când Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a așezat la aceeași masă producătorii de usturoi, importatorii și autoritățile pentru a sprijini eficientizarea culturii usturoiului, care a pierdut tot mai mult teren în România din cauza importului masiv din țări terțe. În același timp, se are în vedere identificarea de soluții pentru sprijinirea sectorului și crearea de lanțuri de distribuție, între producători și comercianți.

    În perioada următoare se va organiza o nouă reuniune la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru a stabili care sunt sarcinile ce revin fiecărui actor de pe filieră.


    Te-ar mai putea interesa

    Cât costă carnea de miel în UE, în apropierea Paștelui. Prețuri duble în România față de acum doi ani Când se scot mușcatele afară. Îngrijirea mușcatelor primăvara Un tânăr întors din străinătate și-a făcut fermă și vinde ouăle de țară la automat, cu 1 leu bucata

    Ultimele știri

    Febra aftoasă a apărut la o fermă ce luase toate măsurile de biosecuritate. Angajații se mutaseră la fermă pentru a nu aduce virusul Combaterea în preemergență și în postemergență timpurie a buruienilor din culturile de porumb și floarea soarelui – două soluții foarte eficiente oferite de FMC Fermierii au de unde alege. Agrii recomandă mai multe fungicide contra septoriozei la grâu