• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • agrointel.ro
  • Ştiri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Agribusiness
  • Anunțuri
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Usturoiul românesc ”atacă” importurile. Decizia anunțată de Ministerul Agriculturii!

    Roxana Dobre -

    Consumatorii români au redescoperit gustul usturoiului autohton. Ministerul Agriculturii are intenția să salveze acest sector care este în mare proporție ”invadat” de legumele ce vin din China al căror gust și calitate sunt îndoielnice. Marii importatori și-au manifestat intenția de a contracta cantități mari și constante de usturoi produs în România! 

    Ministerul Agriculturii anunță printr-un comunicat remis astăzi, 12 aprilie, pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro că în data de 10 aprilie 2018, la sediul instituției a avut loc o întâlnire de lucru, în prezența secretarului de stat Daniel Dumitru Botănoiu, la care au participat principalii producători de usturoi din zonele consacrate, respectiv Copălău – județul Botoșani, Teleorman, Dolj, Mehedinți, Iași și Timiș și reprezentanți ai marilor importatori din România, interesați de contractarea unor cantități mari și constante de usturoi produs în România. De asemenea, au fost prezenți reprezentanții direcțiilor de specialitate din cadrul MADR și ai Direcției Măsuri de Piață și Comerț Exterior din cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

    În România, suprafața cultivată cu usturoi în anul 2017 a fost de 9.936 hectare, cele mai multe suprafețe fiind mici și foarte mici, exploatate de ferme de familie și mici fermieri.

    În cadrul discuțiilor au fost dezbătute aspecte referitoare la dificultățile întâmpinate de cultivatorii de usturoi, între care amintim: costurile mari de producție, deficitul de sămânță din soiuri autohtone, gama de mașini și utilaje necesare eficientizării acestei culturi, slaba asociere a micilor producători, valorificarea producției către piață, depozitarea, păstrarea și ambalarea corespunzătoare, astfel încât să fie satisfăcute nevoile pieței.
    Pe de altă parte, a reieșit interesul comercianților de a încheia contracte ferme cu producătorii, în contextul în care preferințele consumatorilor români sunt tot mai mult orientate spre produsele autohtone de o calitate ridicată.

    Cei prezenți la întâlnire au subliniat faptul că este pentru prima dată când Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a așezat la aceeași masă producătorii de usturoi, importatorii și autoritățile pentru a sprijini eficientizarea culturii usturoiului, care a pierdut tot mai mult teren în România din cauza importului masiv din țări terțe. În același timp, se are în vedere identificarea de soluții pentru sprijinirea sectorului și crearea de lanțuri de distribuție, între producători și comercianți.

    În perioada următoare se va organiza o nouă reuniune la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru a stabili care sunt sarcinile ce revin fiecărui actor de pe filieră.


    Te-ar mai putea interesa

    Usturoiul Benone, soiul cu care a dat lovitura fermierul Valentin Jecu. Primele 10 tone au ajuns în supermarket! CUM recunoaștem USTUROIUL ROMÂNESC. SECRETE împărtășite de un CULTIVATOR DIN BUZĂU! Legarea usturoiului – beneficii. Când și cum se înnoadă frunzele la usturoi

    Ultimele știri

    Producții dublate cu ajutorul produselor Daymsa Ultimatum pentru fabrica de zahăr! Fermierii fac apel către premierul Ciucă și ministrul Daea să se implice! Cum se recoltează semințele de vinete. Cea mai simplă metodă