• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri agricole
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • SE ÎNTÂMPLĂ ACUM: ANUNȚ URIAȘ DE LA COMISIA EUROPENĂ! MĂSURĂ URGENTĂ PENTRU MICII FERMIERI!

  Roxana Dobre Roxana Dobre -

  Comisia Europeană se implică direct pentru micii fermieri. Comisarul pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Phil Hogan, susține astăzi, joi – 12 aprilie, o prezentare pe tema propunerii de directivă privind practicile comerciale neloiale din cadrul relațiilor dintre întreprinderi din lanțul de aprovizionare cu alimente. Concret, vor fi interzise unele practici, cum ar fi plăţile întârziate, anularea comenzilor în ultimul moment şi schimbări retroactive ale contractelor de către cumpărători.

  Propunerea CE vizează producătorii mici şi mijlocii, care au sub 250 de angajaţi sau o cifră anuală de afaceri mai mică de 50 de milioane de euro.

  ”Propunerea prezentata astăzi se referă, în esenţă, la echitate, la a da o voce celor fără voce, celor care, fără vreo vină proprie, sunt victimele unei poziţii de negociere slabe. Iniţiativa de astăzi, care interzice practicile comerciale neloiale, vizează consolidarea poziţiei producătorilor şi a IMM-urilor în cadrul lanţului de aprovizionare cu alimente. Sunt agricultori care trebuie să întrețină familiile din agricultură de aceea vrem să instituim încrederea în rândul micilor exploatații și agricultori. Noi încercăm să prevenim un efect de cascadă în aceste practici neloiale dintre întreprinderi din lanțul de aprovizionare cu alimente. Implementarea acestei directive joacă un rol foarte important și ne vom asigura că țările membre vor înțelege și vom aplica aceste noi reguli. Sigur că vom aduce și sancțiuni proporționale cu încălcarea regulilori și vrem să eliminăm aceste dezechilibre care au ca victime exploatațiile mici”, a spus astăzi Phil Hogan.

  Propunerea Comisiei va lua forma unei legi europene (directive) şi urmează să fie transmisă, împreună cu o evaluare a impactului, celor doi colegiuitori, adică Parlamentului European şi Consiliului, în cadrul acestuia din urma fiind reprezentate guvernele statelor membre. Măsurile CE vin după eforturile similare din Franţa, unde preşedintele Emmanuel Macron a anunţat că vor fi majorate preţurile minime pe care le pot cere retailerii pentru produsele alimentare şi vor fi limitate promoţiile din supermarketuri.

  Propunerea Comisiei impune statelor membre să desemneze o autoritate publică responsabilă cu aplicarea noilor norme. În cazul unei încălcari dovedite a normelor, organismul responsabil va avea competenţa de a impune o sancţiune proporţionată şi disuasivă. Aceasta autoritate de punere în aplicare va putea iniţia investigaţii din proprie iniţiativa sau pe baza unei plângeri. În acest caz, părţile care depun plângeri vor avea dreptul de a solicita confidenţialitate şi anonimat pentru a-şi proteja poziţia faţă de partenerul comercial. Comisia va institui un mecanism de coordonare între autorităţile de punere în aplicare, pentru a permite schimbul de bune practici.

  Prinşi între subvenţiile agricole mai scăzute şi producţiile în exces la anumite produse, cum ar fi laptele, fermierii europeni se plâng de mult timp că sunt presaţi de marjele de profit şi de războiul preţurilor din sectorul de retail.

  Asociaţia Fermierilor Olandezi (LTO) a anunţat că salută propunerile CE, în timp ce Asociaţia Retailerilor Europeni, EuroCommerce, a avertizat că noua legislaţia va majora preţurile pe care le vor plăti consumatorii şi nu va rezolva dezechilibrele între cerere şi ofertă.

  Reglementarea practicilor comerciale nu va rezolva ineficienţele şi problemele de pe piaţă, apreciază Eurocommerce.

  Sursă selectivă: www.agerpres.ro

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Abonare gratuită la știri

  Te-ar mai putea interesa

  9 MARTIE: ÎNTÂLNIRE DE GRAD 0 LA BUCUREȘTI PE TEMA AGRICULTURII DIGITALE! Necazul unei familii care a rămas fără solarii înainte de a planta răsadurile de legume! Funcționarea camerelor agricole după modelul din Ungaria, în discuție la Ministerul Agriculturii

  Ultimele știri

  Semințe gratuite Ecoruralis 2020: Comenzile pentru soiuri țărănești de legume se preiau începând de luni, 2 martie! Afacere cu fructe pe 2.800 de hectare și distribuție în 48 de țări Străinii cumpără în continuare pământ românesc: Un italian a plătit 150.000 de euro pentru câteva hectare!

  Căutare în articole