• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Fertilizarea STARTER la porumb: cum și ÎN CE DOZE se aplică îngrășământul LA SEMĂNAT!

  agrointeligenta.ro -

  Fertilizarea starter la cultura porumbului și-a dovedit eficiența în creșterea productivității. Specialiștii  Institutului Arvalis din Franța au realizat un articol de specialitate în care prezintă nu numai avantajele îngrășământului starter la porumb, dar și dozele în care acesta trebuie aplicat și echipamentele ce pot fi utilizate de către fermieri.

  Utilizarea unui îngrășământ starter pentru însămânțarea porumbului este o practică larg răspândită în Europa. Acest tip de fertilizare prezintă rezultate bune pentru solurile sarace, nisipoase, acide sau bazice, asigurând o vigoare bună de început și o mai bună omogenitate a răsăririi. Ce element, în ce doză și în ce formă folosim un îngrășământ starter?

  Sumarul articolului:

  • De ce un îngrășământ la însămânțare?
  • Cum definim dozele care trebuie aplicate?
  • În ce formă aplicăm îngrășământul?
  • Cum plasăm îngrășământul starter?

  Fertilizarea starter la porumb: De ce un îngrășământ la însămânțare

  Fosforul este un element mineral nutritiv esențial pentru cultivarea porumbului, prezent în soluri, dar puțin disponibil pentru plantă. Cerințele de fosfor ale porumbului pentru boabe, pentru siloz sau porumbului dulce pot fi considerate ca fiind scăzute sau medii, însă planta poate fi afectată de deficiențe nutriționale, mai ales în primele faze ale dezvoltării (între 3 și 10 frunze). În aceste stadii, dezvoltarea slabă a rădăcinilor limitează capacitatea plantei de a-și extrage nutrienți din sol de altundeva decât din vecinătatea seminței.

  Localizarea unui îngrășământ inițial la însămânțare este, prin urmare, o practică de real interes în aprovizionarea culturii cu fosfor și satisfacerea cererii părților aeriene. Aportul țintit îmbunătățește disponibilitatea acestui element pentru planta tânără și se traduce, în general, printr-o bună vigoare la început, o mai bună omogenitate a răsăririi. Poate chiar avea efecte benefice asupra randamentului și maturității la recoltare. O vigoare inițială bună poate, de asemenea, să reducă impactul atacurilor timpurii ale dăunătorilor, cum ar fi nematodele, limacșii, viermii, miriapodele si tanymecus.

  Subdozarea sau lipsa îngrășământului de pornire la porumb poate duce la apariția unor plante anormale.

  Fertilizarea starter la porumb: dozele de aplicare

  Fertilizarea la semănatul porumbului: FOSFOR

  Fosforul este elementul cel mai important de luat în considerare când concepeți fertilizarea inițială. Rezultatele analizei solului, tipul de sol și istoricul recent de fertilizare sunt cele trei criterii care trebuie analizate pentru a evalua necesarul culturii.

  Consumurile specific pot fi definite utilizând grilele disponibile pe site-ul web COMIFER.

  Câteva recomandări

  Dacă doza de P de adăugat este redusă (sub de 50 U/ha), îngrășământul de pornire este de ajuns. Dincolo de acest nivel, sunt necesare aplicări complementare integrale la fiecare doi ani.

  Fertilizarea la semănatul porumbului: AZOT

  În egală măsură este importantă adăugarea de azot la însămânțare atunci când se face planul de fertilizare a parcelei.

  Necesarul de azot la porumb este evaluat prin cantitatea de azot necesară pentru a produce o tona înmulțită cu producția scontată. Pentru a estima dozele de azot care trebuie furnizate ca starter, este necesar să se ia în calcul diferitele surse de azot (aprovizionarea solului, aportul de organice, azotul furnizat de un strat vegetal, azotul conținut în apa de irigare etc.).

  Câteva recomandări

  La însămânțare, nu se recomandă un aport de peste 50 kg N / ha. Înainte de stadiul de 4 frunze, porumbul nu valorifică foarte bine cantitățile de azot (coeficientul de utilizare se estimează la 0,6).

  Trebuie remarcat faptul că, dacă reziduurile de azot (în sol) sunt consistente, adăugarea de azot la însămânțare nu este esențială.

  Fertilizarea la semănatul porumbului: POTASIU

  Cerințele de potasiu sunt calculate în mod similar cerințelor de fosfor. Consumurile specifice sunt disponibile pe site-ul COMIFER.

  Câteva recomandări

  Dacă doza de K necesară este mare (mai mult de 70 U / ha), este recomandabil să alegeți un îngrășământ binar (PK) sau un îngrășământ complex și să adăugați în totalitate cantitatea la fiecare doi ani. Sub această doză, este inutil să aplicăm acest element la însămânțare.

  În ce formă aplicăm îngrășământul starter la porumb

  Fosforul fiind elementul principal care trebuie luat în considerare pentru fertilizarea inițială, se recomandă în general un aport de fosfor solubil, cum ar fi superfosfații (tipul super45) sau diamoniacale (tip 18:46). Cu ajutorul fosfatului dicalcic, aceste forme de îngrășământ sunt potrivite pentru toate tipurile de sol. Fosfații naturali prezintă întotdeauna o eficiență mai mică decât cea a altor forme.

  Dacă terenul necesită, de asemenea, potasiu, poate fi utilizat un îngrășământ binar (PK) sau un îngrășământ complex. Îngrășămintele de potasiu sunt comercializate în trei forme chimice: clorură, sulfat și azotat de potasiu. Acestea au același comportament față de sol și plantă, indiferent de originea lor.

  Cum plasăm îngrășământul starter

  Aplicarea îngrășământului starter dacă fermierul dispune de un echipament pentru fertilizare localizată

  Îngrășământul inițial poate fi aplicat cu ajutorul circuitului de fertilizare al mașinii. Poate fi în formă solidă (clasică, 18:46) sau lichidă (tip 14:35).

  Se recomandă aplicarea a 130 kg/ha de 18:46 (sau 130 l/ha de 14:48) pentru a asigura un efect de pornire bun, evitând distribuția inegală pe rând. Acest lucru este valabil mai ales pentru îngrășămintele solide. Dozele pot merge până la 150-170 kg/ha în caz de prezență a dăunătorilor.

  Îngrășământul de tip starter se plasează sub nivelul semințelor și la 4-5 cm de rândul însămânțat. Dacă această distanță este mai mică (sub 2-3 cm), îngrășămintele pot fi toxice de îndată ce granula de îngrășământ intră în contact cu coleoptilul, din cauza amoniacului pe care-l produce. Dacă această distanță este prea mare, rădăcinile nu vor putea să capteze rapid elementele minerale aduse și nu va fi observat niciun efect „starter”.

  Precizia și regularitatea distribuirii îngrășămintelor starter de-a lungul rândului sunt, prin urmare, foarte importante. De acestea depind omogenitatea răsăririi și absența concurenței între plantele de pe același rând. Atunci când unele plante sunt dominate, nivelul lor de producție poate fi compromis foarte devreme. Atunci când îngrășămintele sunt bine aplicate, se asigură rezultate bune și producție sigură.

  Notă: Pentru a asigura poziționarea corectă a îngrășământului față de linia de însămânțare, verificați cel puțin o dată pe campanie distanța ajutajelor dispozitivului de dispersare a îngrășământului față de rândul însămânțat.

  Aplicarea îngrășământului starter dacă fermierul nu dispune de echipament specific

  Microgranulele starter pot fi aplicate la răsaduri folosind aparatul de aplicare a insecticidelor microgranulate. Plasarea microgranulelor de start se face, prin urmare, direct în brazdă. Formularea acestor produse le face într-adevăr compatibile cu această practică, fără riscul de otrăvire cu amoniac a culturii.

  La dozele recomandate, ele produc mai puțin fosfor decât un 18:46 și au un efect intermediar între un lot la care se aplică îngrășământ starter și un lot martor fără îngrășăminte starter. Au avantajul de a reprezenta volume mai mici pe hectar (20-25 kg / ha, în funcție de produs), dar rămân costisitoare. În soluri sărace în fosfor, ele trebuie imperativ să fie însoțite de un aport total.

  Mulțumim echipei Asociației Producătorilor de Porumb din România pentru traducerea, adaptarea și transmiterea acestui articol util pentru fermierii care au în vedere fertilizarea starter în exploatațiile lor agricole. 


  Te-ar mai putea interesa

  Cod portocaliu de vijelii puternice, grindină și ploi torențiale în jumătate de ţară. Județe sub alertă! O uriașă fermă de porci a intrat în faliment. Investitorii au pierdut zeci de milioane de euro Doi tineri din București au investit într-o livadă de cireși amari. Au pornit la drum cu un singur pom bătrân

  Ultimele știri

  Adrian Pintea, MADR: Subvenția care ajunge în conturi în maxim o săptămână! Lupu, Holstein RO: Ar trebui să se oprească modul în care sume importante ajung la ferme fără un minim de performanţă Valentin Jecu, cultivator de usturoi: Nu știu dacă vom recolta cele 3 tone la hectar pentru ajutorul de minimis