• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • INSECTICID UȘOR DE PREPARAT contra afidelor de pe TRANDAFIRI SAU POMI FRUCTIFERI!

  Roxana Dobre -

  Afidele sau păduchii plantelor cum mai sunt cunoscute micile insecte verzi care atacă florile, legumele sau livada sunt cu siguranță printre cei mai ”sufocanți” dăunători care pot distruge într-un timp record culturile. Există din fericire și soluții ușor de preparat pentru combaterea acestor dăunători, unul dintre tratamente reușind recent să trezească interesul horticultorilor de pe un grup de specialitate de pe Facebook.

  Foto: Simone Monyq/Grupul Grădinărit, sfaturi și idei

  Afideele încep să facă pagube începând cu luna mai

  Afidele, nesuferitele insecte de culoare verde-cenușie sau neagră, trăiesc în colonii pe spatele frunzelor, pe vârfurile lăstarilor iar înlăturarea manuală a acestora este de-a dreptul imposibilă. Mai ales în lunile mai-iunie-iulie afidele își fac prezența în număr impresionant de mare și atacă plantele cărora le sug seva ceeea ce împiedică dezvoltarea acestora sau în cazul celor mai tinere pot să le distrugă efectiv.

  Semnele prezenței afidelor: frunze îngălbenite, pastă lipicioasă pe spatele acestora

  Deși atacul este destul de ușor de identificat deoarece insectele se prezintă în număr mare foarte vizibil, puteți constata imediat că aveți de-a face cu aceste insecte. Semnele prezenței unui atac al afidelor îl remarcați atunci când frunzele se deformează, se îngălbenesc, iar pe partea dorsală a acestora apare o pastă lipicioasă care sufocă frunza.

  Tunderea arbuștilor și a trandafirilor toamna poate întrerupe ciclul de dezvoltare al afidelor având în vedere că insecta depune ouăle în solzii mugurilor în luna octombrie și iernează în stadiul de ou, dar tratamentele trebuie reluate în primăvara următoare pentru a îndepărta toate coloniile.

  Insecticidul ușor de preparat care ne scapă de afide

  Foto: Simone Monyq/Grupul Grădinărit, sfaturi și idei

  Pe grupul de specialitate ”Grădinărit, sfaturi și idei”, unul dintre adminitratorii acestuia recomandă folosirea unui insecticid de casă, testat, și cu efecte imediate. Preparatul contra afidelor conține ingrediente deja existente în fiecare gospodărie, așa că este aproape gratis de pregătit.

  Rețeta și modul de aplicare al insecticidului sunt explicate pentru cei interesați. Aveți nevoie de o sticlă de plastic, de un PET de 5 litri, de 5 linguri de bicarbonat, 5 linguri săpun lichid sau chiar detergent de vase, 5 linguri de boia iute sau chiar ardei iuți din anii anteriori roșii uscați, o căpățână de usturoi.

  Se curăță fiecare cățel de usturoi, se zdrobește  – nu se pisează, și se adaugă în bidon cu restul ingredientelor. Se umple recipientul cu apă și se lasă la macerat minim 24 de ore, după care se strecoară și se stropesc plantele afectate de câte ori este necesar până dispar dăunătorii.

  Amestecuil contra păduchilor plantelor poate fi folosit cu succes și împotriva atacurilor la fel de păguboase ale păienjenilor sau furnicilor.

  Dacă preferați produsele chimice pentru a combate afidele, tratamentul pentru care puteți opta este  insecticidul Calypso de la Bayer. Vă recomandăm să urmați recomandările producătorului pentru aplicare   sau cereți detalii de la personalul fitofarmaciei de unde cumpărați Calypso.

  Alte metode bio de înlăturare a afidelor

  Tratamentele contra păduchilor plantelor sunt diverse. Dacă nu doriți să folosiți chimicale, atunci puteți apela la una dintre soluțiile următoare:

  Păduchii plantelor – combatere. Jetul de apă contra afidelor

  Folosiți la plantele mai viguroase furtunul de stropit și aplicați pe fiecare plantă un  jet puternic de apă cu care ”spălați” efectiv insectele de pe culturi. Este o metodă care necesită însă mult timp iar înlăturare nu este întotdeauna de 100 la sută dar aplicată la primele semne ale atacului poate fi utilă.

  Păduchii plantelor – combatere. Cimbrul și levănțica – inamicii afidelor

  Plantați o tufă de cimbru și levănțică în apropierea trandafirilor. Aceste plante combat atacul afidelor având mirosuri care le îndepărtează.

  Păduchii plantelor – combatere. Ceaiul de cimbru sau de levănțică

  Preparați ceaiuri din cimbru, levănțică (foarte concentrat) sau ardei iute. Soluția o pulverizați pe plantele atacate de păduchi. Pentru a vedea primele efecte este nevoie să efectuați două-trei stropiri.

  Păduchii plantelor – combatere. Spirtul acționează contra afidelor

  Faceți un ”duș” cu apă amestecată cu alcool sanitar (o parte alcool, două părți apă). Soluția alcoolizată omoară ouăle și larvele mici și este un bun tratament în prima fază a atacului afidelor. Pentru mai multă siguranță, repetați tratamentul de câteva ori, la interval de două zile.

  Surse selective: Simone Monyq/Grupul Grădinărit, sfaturi și idei; www.casa-gradina.ro


  Te-ar mai putea interesa

  Județul unde se câștigă la cules de cireșe mai bine ca în Spania. Zilierii primesc 100 euro/zi Noi alerte meteo. ANM avertizează cu privire la un fenomen periculos în următoarele două zile Roșii mari de grădină – cinci secrete ale cultivatorilor cu experiență

  Ultimele știri

  Plata ajutorului de 25 lei/familia de albine. Termenul oficial privind virarea banilor în conturi Plafonare de preț pentru fermierii care dețin tractoare și alte mașini agricole Auchan aduce în prim plan importanța agriculturii regenerative și a decarbonizării la prima ediție Climate Supplier Event