• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum arată VACA PERFECTĂ LA AMERICANI: de la HOLSTEIN se va intra în ERA JERSEY!

    agrointeligenta.ro -

    Fermele de vaci de lapte din Statele Unite ale Americii reprezintă, la acest moment, cel mai ridicat standard atât în ceea ce privește genetica, dar și al performanței efectivelor. Cu un număr în scădere de exploatații – estimat să coboare sub 40.000 de anul viitor, SUA se îndreaptă spre ferme din ce în ce mai mari, industria, cu tot cu unități de procesare fiind concentrată în zonele cu densități mari de populație. Recent, peste Ocean a avut loc o schimbare majoră în gândirea și prioritatea fermierului american: de la genetica pentru producție, acum atenția se îndreaptă și asupra fertilității și rezistenței animalelor.

    Seminar organizat de USDA și HolsteinRO

    SUA sunt locul de unde, în anii `70, România a beneficiat de un import de genetică de vârf ce a stat la baza vechilor ferme elită din perioada comunistă. Tradiția Holstein din țara noastră este legată strâns de genetica americană, astfel că un eveniment dedicat schimbului de experiență și noutăților specialiștilor americani din domeniu a reprezentat un mare interes pentru fermierii români. Luni, pe 23 aprilie, aceștia s-au reunit în București în cadrul seminarului “Noutăți în Ameliorarea și Nutriția vacilor de lapte”, eveniment organizat de Biroul pentru Agricultură al Ambasadei Statelor Unite ale Americii la București în colaborare cu Asociația Crescătorilor de Vaci HolsteinRo.

    Mari crescători din România la întâlnirea cu specialiștii americani

    Seminarul dedicat creșterii vacilor de lapte s-a bucurat de prezența unor fermieri importanți care cresc vaci Holstein – începând cu Nicușor Șerban, administratorul Agroserv Măriuța și președintele Holstein Ro, și continuând cu dr. Mihai Petcu, administratorul Agroindustriala Pantelimon, sau cu fermierii Victor Chivu, Claudiu Davițoiu sau Gheorghe Dume. Au fost prezenți și Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România, Lelior Iacob, directorul Agenției Naționale pentru Zootehnie, și Ionuț Lupu, directorul executiv al Holstein Ro, acesta din urmă și susținând o prezentare despre activitatea asociației, singura din România care face testări genomice. Ministerul Agriculturii a fost reprezentat de directorul Ion Roșu.

    Crescătorii români au fost interesați de direcțiile pe care fermele americane le au în vedere pentru dezvoltare în contextul actual al pieței mondiale a laptelui.

    Genomica a fost termenul cel mai des rostit de specialiștii americani. Jay L. Weiker (foto sus), președintele Asociației Naționale de Ameliorare a Animalelor (NAAB) a arătat modul în care industria a obținut din partea guvernanților o autonomie în ceea ce privește reglementarea și auditarea furnizorilor de genetică.

    Testarea genomică a făcut ca de la vaca slabă din fermele americane din urmă cu 100 sau 50 de ani, să se ajungă la animale capabile să obțină producții medii de 9.180 de kilograme de lapte pe lactație. Astăzi,  genetica din SUA să fie exportată în cantități uriașe în țări ce includ România, dar între care Brazilia și China dețin supremația.

    Taurii sunt evaluați printr-un sistem propriu, prin așa-numitele coduri de stare, genetica având un rol important în identificara exemplarelor valoroase pentru reproducție. De la fermieri la firme specializate în însămânțări, la furnizori de material seminal și, nu în ultimul rând, la autorități, universități și Guvern, toți colaborează pentru a se atinge două obiective: obținerea unor vaci eficiente pentru producția de lapte cu compoziția dorită și, al doilea, obținerea vacilor cu puține probleme de sănătate.

    În afară de tendința de a avea ferme mai puține, dar cu efective mai mari, la americani se schimbă și generațiile de fermieri. Cei mai bătrâni se pensionează, iar tinerii vin cu o gândire nouă, orientată nu numai spre cantitate, ci și spre rentabilitate. Așa se face că în ultimii ani, în SUA a crescut semnificativ nivelul grăsimilor și al proteinelor prezente în lapte.

    Vaca din SUA are trei lactații. Apoi devine nerentabilă

    Așa cum au putut afla fermierii români, în SUA, stadiile de lactații nu lasă loc de pierdere. Sunt ”aproximativ trei sau sub trei stadii de lactație”. ”Fermierii noștri în mod voluntar sacrifică vacile atât de devreme, nu pentru că ar fi probleme cu mastitele sau probleme podale. Ci pentru că își calculează producții mai bune cu un animal care poate să vină să înlocuiască animalul sacrificat”, a explicat Jay L. Weiker.

    Vaca perfectă? Este imposibil să o recunoști!

    Dilema specialiștilor din domeniu este reprezentată de faptul că niciodată nu știi dacă ai obținut ”îmbunătățirea optimă”. ”credeam că o vacă mai mare este o vacă mai bună, dar apoi ne-am dat seama că animalele noastre au ajuns să fie prea mari și acum încercăm să le reducem dimensiunile pentru a ne optimiza costurile de întreținere”, a mai spus  Weiker.

    Datele despre producție, importante alături de testarea genomică

    În final, pe partea de genetică, două mari recomandări au fost date fermierilor români. Prima a fost de a folosi un grup de tauri – ceea ce aduce o viabilitate mai ridicată decât fiecare taur individual. A doua a fost de a combina genetica cu datele din ferme, cu Controlul Oficial al Performanțelor (COP) întrucât ”este încă nevoie de înregistrarea producției de lapte pentru a o putea corela cu genomica”. Iar concluzia întâlnirii a fost una evidentă: Holstein – și mai ales Holstein american continuă să fie ”Regina Laptelui”. Cel puțin încă 25 de ani. Din spate vine rasa Jersey care se estimează că va prelua supremația în fermele de peste Ocean, având producții pe măsură și calitate mai bună a laptelui.

    După seminarul de marți, de la București, evenimentul a continuat miercuri cu o vizită la ferma Agroserv Măriuța a președintelui Asociației Holstein RO, Nicușor Șerban. Exploatația din județul Ialomița are la bază genetica americană de Holstein și a reușit să aibă prima vacă cu o producție totală de peste 100.000 de litri de lapte.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Guvernul – decizie astăzi care îi vizează și pe fermieri Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole

    Ultimele știri

    Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou Ninsori, ploi și vânt puternic – județele care au intrat sub alertă meteo până în a doua zi de Crăciun Atenție, se fură oi! Un cioban a rămas fără animale înainte de Crăciun