Creșterea animalelorŞtiri agricole

Primul caz de pestă porcină africană confirmat în Ungaria

O amenințare ce nu trebuie neglijată! Ungaria, stat vecin cu România, înregistrează primul caz confirmat de pestă porcină africană. Informația a fost publicată de presa franceză, iar articolul a fost adaptat pentru cititorii Agrointeligența – www.agrointel.ro de către Asociația Producătorilor de Porumb din România (APPR).

În data de 23 aprilie, Ungaria a declarat un prim caz de pestă porcină africană (PPA), apărut în apropierea graniței cu Slovacia.

Nu se cunoaște cum a fost contaminat mistrețul găsit mort în Ungaria, dar, potrivit autorităților, sursa infecției ar fi deșeurile alimentare introduse de cetățenii străini – ucraineni, care lucrează în număr mare în zonă. În prezent se realizează un studiu epidemiologic.

Desi se consideră eradicată în Europa încă de la începutul anilor 1990, cazurile de pestă porcină africană continuă, izolat, să apară. Între 1 ianuarie 2014 si 31 decembrie 2017 au fost inregistrate 9259 de cazuri pe continental european, în zece țări (Rusia, Polonia, Ucraina, Belarus , Moldova, cele trei țări baltice, România și Republica Cehă), conform datelor furnizate biroul care se ocupă de monitorizarea internațională a sănătății publice.

Boala a fost descoperita pentru primă dată în Kenya și este prezentă în mai multe țări subsahariene.

În România a fost confirmat un singur focar de pestă porcină africană, în luna august 2017. Boala a fost localizată în Satu Mare, ea fiind pusă pe seama unei filiere legată de Ucraina.

Citiți și:

ALERTĂ DE GRAD ZERO: PESTA PORCINĂ AFRICANĂ – CONFIRMATĂ ÎN ROMÂNIA!

ROMÂNIA – STAT LIBER DE PESTA PORCINĂ CLASICĂ!

Pesta porcină africană, depistată la 10 kilometri de granița cu România, în Ucraina

Măsuri pentru prevenirea și combaterea pestei porcine africane


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


1 comentariu

  1. Fulminant! , si anul acesta in august ne confruntam cu aceeasi pesta porcina si tot din cauza Ucrainei. Nu ne-am invatat lectia?? Nu-i bai.! , se repeta si anul urmator pana se trece la planuri de eradicare si protectie a biodiversitatii. Punct.

Scrie un comentariu