• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ULTIMA ORĂ de la BRUXELLES: Folosirea neonicotinoidelor, INTERZISĂ COMPLET LA CULTURILE AGRICOLE!

    agrointeligenta.ro -

    Decizie luată la Bruxelles în privința utilizării neonicotinoidelor! Cu o majoritate calificată, statele membre au decis interzicerea folosirii neonicotinoidelor la culturile agricole. Votul a fost exprimat astăzi, vineri, 27 aprilie, și în ciuda argumentelor aduse de România, care a susținut poziția fermierilor, poziția celorlalte state membre a fost decisivă în raport cu propunerea Comisiei Europene.

    UPDATE: Situația votului exprimat de statele membre privind votul pentru interzicerea neonicotinoidelor

    Alina Crețu, director executiv al Asociației Producătorilor de Porumb din România (APPR) a declarat în exclusivitate pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro că votul de la Bruxelles îi pune pe fermierii români în dificultate, mai ales că nu se cunosc detaliile despre decizia luată. În plus, agricultorii sunt puși în fața unui fapt împlinit, fără a li se oferi alternative.

    ”Prin votul de astăzi s-a interzis utilizarea neonicotinoidelor la culturile agricole, urmare a propunerii de interzicere venită din partea Comisiei Europene. Deși România spera să fie susțiunută de alte state membre importante, nu am reușit să avem acea susținere pentru o majoritate care să permită fermierilor să utilizeze în continuare aceste substanțe eficiente împotriva dăunătorilor. Deși la noi sunt mai mediatizate tratamentele cu neonicotinoide pentru porumb, rapiță sau floarea-soarelui, trebuie subliniat că neoniconoidele fac parte și din tehnologia contra dăunătorilor la alte culturi precum păioasele sau sfecla de zahăr”, ne-a declarat Alina Crețu din partea APPR.

    La acest moment, fermierii români nu detalii legate de decizia de la Bruxelles privind interzicerea neonicotinoidelor. Se pare că acestea vor mai putea fi utilizate în doze limitate la culturile din spații protejate.

    ”Nu cunoaștem care au fost pozițiile exprimate de alte state membre. Ceea ce suntem siguri este că România a avut o poziție foarte fermă, pentru care dorim să mulțumim Ministerului Agriculturii și celor care ne-au reprezentat acum și de-a lungul întâlnirilor anterioare. Am primit ecouri că oficialii noștri fost foarte profesioniști și le mulțumim că au susținut problema de mare importanță pentru fermieri. Din păcate, se pare că România nu a avut aliați sau, cel puțin, nu suficienți pentru a schimba votul”, a mai spus directorul executiv al APPR.

    Cu o campanie de semănat în derulare și o aprobare temporară pentru a trata semințele cu neonicotinoide, fermierii așteaptă să vadă ce le rezervă viitorul. Dacă li se vor oferi alternative pentru a combate dăunătorii care acum pot fi alungați din culturi numai cu aceste produse. Care vor fi costurile suplimentare, numărul de stropiri în plus – cu alte substanțe, nu se cunoaște, nu există vreun studiu de impact.

    ”Am discutat și domnul profesor Valeriu Tabără și suntem îngrijorați. Împreună cu ASAS, derulăm proiecte privind efectele utilizării neonicotinoidelor și nu știm ce cale vom urma mai departe în privința acestor cercetări, pentru a oferi fermierilor alternative”, a mai spus Alina Crețu.

    ”Avem speranța că autoritățile din România, în speță Ministerul Agriculturii, vor continua să fie alături de noi ca și până acum. Cu această situație nouă, nu excludem posibilitatea să se găsească o soluție, poate una la nivel național. Apreciem tot ce s-a făcut pentru sprijinirea fermierilor pentru că efectiv, față de alte state, agricultorii de la noi chiar au un partener de dialog la nivel guvernamental, au o voce ce se face auzită”, ne-a mai spus Alina Crețu.

    Decizia de a interzice utilizarea neonicotinoidelor a fost argumentată la nivel european în raport cu riscurile pe care aceste substanțe le prezintă pentru albine. Apicultorii au susținerea structurilor europene care militează pentru protejarea mediului, așa-numiții ”verzi”, iar influența acestora s-a dovedit foarte puternică în aprobarea politicilor agricole din ultimii ani. În ultimii ani, după reglementările intrate în vigoare în 2013, fermierii români au beneficiat de ridicări temporare ale restricțiilor cu privire la utilizarea neonicotinoidelor în agricultură.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Fermierii care intră pe lista de plăți APIA pentru a doua tranșă din subvenții Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!