Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

AGROINTELIGENȚA a avut din nou dreptate! COMISARUL UE PHIL HOGAN: Propunem PLAFON DE 60.000 DE EURO PENTRU SUBVENȚIA PE FERMĂ!

Agrointeligența – www.agrointel.ro  a avut din nou dreptate! Informația oferită în premieră cititorilor noștri privind solicitarea Comisiei Europene de a se plafona plățile directe pe fermă la valoarea de 60.000 de euro – confirmată oficial chiar de comisarul pentru Agricultură, Phil Hogan!

Micii fermieri reprezintă bătăile inimii Europei rurale, motiv pentru care economiile care s-ar face din plafonarea plăților la 60.000 de euro pe agricultor trebuie să meargă pentru susținerea lor, este de părere comisarul european pentru agricultură, Phil Hogan. Mesajul a fost făcut public într-o postare pe pagina personală de Facebook unde oficialul Comisiei Europene (CE) a abordat și problema bugetului 2021 – 2027, în speță tăierile de la agricultură. 

”Propunem un plafon de plăți de la 60.000 euro pe agricultor. Economiile generate de această plafonare pot fi redistribuite agricultorilor mai mici, care reprezintă bătăile inimii Europei rurale. Dezvoltarea rurală este, de asemenea, o parte foarte importantă a PAC. Reflectând că dezvoltarea rurală este un efort comun, cofinanțat de UE și guvernele naționale, propunerea noastră este de a realiza economii la nivelul UE, solicitând statelor membre să-și mărească contribuția. Acest demers va permite ca sprijinul public pentru dezvoltarea rurală să rămână în mare parte neschimbat”, a arătat Hogan.

Vă reamintim că Agrointeligența – www.agrointel.ro a anunțat, în premieră, că de la nivelul Comisiei Europene se va veni cu o propunere de plafonare a subvențiilor pe fermă la pragul de 60.000 de euro. Informația, una parvenită pe surse inițial, a făcut obiectul unei informări a Asociației Producătorilor de Porumb din România (APPR).

Citiți și: SURSE SUBVENȚII UE – Plafon de 60.000 de euro pe fermă, ÎNVERZIREA SE TRANSFORMĂ, sprijinul cuplat va fi decis de Guvern!

Phil Hogan: ”Reducerea bugetului PAC, greu de evitat”

Referindu-se la bugetul alocat agriculturii, care a va fi redus cu minus 5 la sută  și aproximativ minus 4 la sută pentru plățile directe, Hogan a subliniat că o combinație dintre Brexit și gaura de 12 miliarde de euro pe care o lasă în bugetul european total, combinată cu prioritatea crescândă a altor aspecte precum securitatea, migrația și apărarea, a însemnat că o reducere la PAC va fi foarte greu de evitat. ”Bugetul de astăzi aduce claritate întrebării pe care milioane de fermieri din întreaga Europă o cer de câteva luni: ce impact va avea Brexit asupra bugetului UE și, în special, asupra Politicii Agricole Comune (PAC) după 2020?  Într-un discurs pe care l-am oferit peste 700 de fermieri în Irlanda acum două săptămâni, am spus că în absența mai multor bani din partea statelor membre, va exista o reducere a bugetului PAC și nu are nici un rost să încercăm să acoperim acest lucru . Astăzi avem răspunsul: bugetul PAC este redus cu 4 %. Consider că acest lucru este un rezultat foarte ferm pentru agricultorii noștri, având în vedere circumstanțele foarte dificile în care a fost încadrat bugetul”, a mai punctat Hogan.

Acesta a dat garații că plățile directe nu vor scădea cu mai mult de 4% în niciun stat membru. ”Călătorind peste tot în Europa în ultimele luni, am auzit un mesaj puternic și consistent din partea fermierilor și a liderilor agricoli, precum și a liderilor comunității rurale și a politicienilor, subliniind importanța vitală a plăților directe ca sprijin esențial al veniturilor. Am ascultat cu mare atenție aceste mesaje și, prin urmare, am decis să acordăm prioritate protecției plăților directe în noul buget. Ca urmare, plățile directe nu vor scădea cu mai mult de 4% în niciun stat membru. De fapt, proporția din bugetul general al PAC, reprezentată de plățile directe, va crește ușor în jur de 72% din buget în următorul buget al UE”. 

În următoarele săptămâni, Comisia își va publica propunerile legislative pentru următoarea PAC

Phil Hogan a mai explicat fermierilor că noul buget a fost pregătit pe baza faptului că nu ar exista o creștere a contribuțiilor statelor membre la bugetul UE. Cu toate acestea, statele membre pot decide să contribuie mai mult. ”Eu și comisarul UE pentru buget, Gunther Oettinger, le-am solicitat să facă acest lucru. O serie de lideri ai UE au susținut acest apel și ar putea fi încă de așteptat ca Consiliul European să fie de acord să crească mărimea bugetului, cu consecințe potențial pozitive pentru bugetul PAC. Acest buget a fost legat de alegeri, iar Comisia Europeană a ales să mențină o politică agricolă comună solidă și bine finanțată. De asemenea, am ales să acordăm prioritate protecției plăților directe, recunoscând contribuția lor vitală la veniturile fermelor și, prin limitare, am ales să ne concentrăm asupra fermierilor mici și mijlocii. În următoarele săptămâni, Comisia își va publica propunerile legislative pentru următoarea PAC, care va include un set specific de măsuri pentru susținerea tinerilor agricultori”, a conchis comisarul european pentru agricultură.

Reamintim că banii pentru subvențiilor fermierilor vin în cea mai mare parte de la Comisia Europeană și doar câteva scheme se achită din bugetul de stat. Sprijinul financiar acordat în cadrul schemelor şi măsurilor de plăți derulate de APIA este finanţat din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) pentru plățile directe în vegetal și zootehnie inclusiv Sprijinul Cuplat, din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru măsurile compensatorii şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru Ajutoarele Naționale Tranzitorii.

În perioada 2015-2020, România beneficiază de alocari financiare de peste 20 miliarde de euro de la Uniunea Europeană pentru agricultură. Astfel, bugetul incredințat APIA pentru gestionare, în cadrul noii Politici Agricole Comune care a început în 2015, a crescut substanțial: aproximativ 14,25 miliarde euro, din care circa 11,35 miliarde euro revin României pentru acordarea plăților directe și a măsurilor de piață, restul fiind alocați prin delegare de la bugetul FEADR pentru gestionarea măsurilor care vizează mediul, agricultura ecologică, zonele care se confruntă cu constrângeri naturale, dar și pentru asigurarea bunăstarii animalelor.

Procentual, APIA gestionează circa 70% din valoarea totala a fondurilor alocate României pentru sectorul agricol.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


4 comentarii

  1. O solutie buna pentru a impiedica genocidul ce s-a facut in satele romanesti .In numele ciocoilor noi parveniti ,proveniti din structurile vechilor CAP-uri si IAS-uri,s-a marsat pe faptul ca numai pe suprafete extraordinari de mari ,se poate face perfomanta.Care a fost urmarea sociala in satele romanesti?!Ce s-a pus in loc prin distrugerea micului producator?!Sate parasite,depopulate ,cu batrani ramasi singuri caci ai lor copii au plecat sa munceasca pe plantatiile strainilor ca sclavi ,desi acasa posedau pamant si de care ,au avut grija ciocoii noi sa-i deposedeze prin parghii economice si mafioate.

  2. subventii in functie de performanta economica, impozit platit si repartizat pe sp. ha detinuta de exploatatia agricola. mi se pare justa ajutorul statului pentru rezultatele economice clare si concrete obtinute in urma unui an agricol desfasurat. cum s-ar spune reintroduci bani acolo unde este performanta in circuitul economic. sa vezi beneficii din ambele parti.

  3. @elo, foarte corect ceea ce afirmi! Pe de alta parte, nu pot sa inteleg acest tip de abordare cu scaderea subventiilor pt exploatatiile mari, care in principiu sunt mai productive, decat ca inca un mod de faramitare a terenurilor din zonele agricole mari, printre care in oarecare masura se numara si Romania. De alfel, valoarea acestei declaratii nu influenteaza decat la nivel propangandistic, intrucat cat de mare este exploatatia, aceasta se poate imparti in societati mai mici, cu oarecare bataie de cap la noi, din cauza birocratiei, acest lucru fiind cat se poate de legal. Daca era invers era mai greu, respectiv sa cresti marimea exploatatiei, lucru mai benefic din pct de vedere productie, eliminari de consumuri inutile si crestere a suprafetei exploatate pe mijloc de productie! De alfel, stimularea asa ar trebuii facuta, pentru a creea acele mult laudate ( pe corecte) cooperative, acestea fiind necesar a fi stimulate. Dar cum totul este politica, facuta de habarnisti in domeniu respectiv ramane sa dansam dupa cum canta ei, chiar daca canta fals!

  4. Ar trebui introdus un concept de performanta care sa conditioneze obtinerea de subventii pentru fermierii mici si mari . Nu e normal sa platesti un fermier cu 20 ha cu 300€/ha si el seamana graul cu masina de imprastiat ingrasaminte apoi da un disc , declara la APIA si Dumnezeu Ajuta . La tehnologia lui , cu samanta C2 sau C3 cumparata la 0,50 lei/kg , neselectata , netratata cu fungicid , il intereseaza prea putin performanta . Daca scoate 2 tone , si-a scos cheltuielile , inclusiv recoltatul . Asta inseamna ca subventia de 300€ e profit curat .
    Ar trebui scoase de tot aceste subventii . Pentru a mentine pretul scazut al alimentelor ( de fapt aceasta este menirea subventiilor) ar trebui sa se plateasca prin APIA o anumita suma pentru fiecare kg de productie valorificat , exact cum este sprijinul cuplat la soia . Va dau un exemplu : 0,15 Ron pe kg de grau . Daca produci 2 tone , ai 300 Ron subventie ; daca produci 7 tone 1050 Ron subventie .

Scrie un comentariu