Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2019

FERMIERI, VERIFICAȚI CONTURILE! ȘEFUL APIA anunță SUMELE TRANSFERATE ieri pentru plata subvențiilor!

Plăți în conturile producătorilor agricoli! Directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a anunțat pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro că funcționarii APIA din toată țară s-au aflat și ieri, sâmbătă 5 mai, la lucru pentru a primi cererile unice ale fermierilor dar și pentru a face plăți din subvenții în conturile producătorilor agricol dacă mai au bani de primit pentru Campania 2017! În plus, și astăzi lucrătorii agenției de plăți se află la datorie! 

”Și astăzi, 5 mai, am făcut plăți pentru fermieri. Am achitat subvențiile pentru 1.061 de producători agricoli iar suma transferată este de 5,29 milioane de euro”,  a explicat ieri șeful APIA pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro.

Potrivit acestuia, fermierii au profitat în număr mare și de programările efectuate pentru ziua de ieri și s-au prezentat la sediile APIA pentru a depune cererea unică pentru Campania 2018. ”Am avut pentru ieri 4.169 de fermieri programați și 5.722 de cereri primite adică 137,25 la sută. Vorbim de 178.074 de hectare ca și suprafață cerută numai ieri pentru subvenții. Până în prezent avem cereri primite: 789.980 de producători agricoli programați și 713.146 primiți pentru o suprafață de 5.040.438 hectare”, a mai spus șeful APIA.

15 mai – ultima zi în care se mai pot cere subvențiile agricole

Reamintim că potrivit unei decizii luate pentru toate statele termenul limită de înregistrare a cererilor unice pentru subvențiile din acest an poate fi prelungit până pe 15 iunie, adică cu o lună peste termenul inițial – de 15 mai. Conform declarațiilor Comisarului European pentru Agricultură, Phil Hogan, citat de Agriland.ie, decizia de a devansa termenul poate fi luată de fiecare stat membru, fiind deja mai multe țări care au cerut ca, la fel ca anul trecut, să fie sprijinite pentru ca toți fermierii să aibă timp să solicite subvențiile.

În România, termenul APIA pentru depunerea cererii unice de plată pe 2018 este 15 mai și, conform declarațiilor făcute de către ministrul agriculturii Petre Daea, această dată rămâne bătută în cuie.

Petre Daea își propune să plătească toate subvențiile din această campania până pe 30 martie 2019. Acesta a anunțat că are un calendar bine stabilit, asumat și de APIA, de la care nu se va abate sub nicio formă.

Iată calendarul APIA pentru plata subvențiilor:

  • Între 1 martie – 15 mai se vor depune/primi cererile unice de plată, potrivit prevederilor Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 809/2014 al Comisiei din 17 iulie 2014 și ale Regulamentului delegat (UE) nr. 640/2014 din 11 martie 2014;
  • Între 1 iunie – 1 iulie se va efectua controlul administrativ, inclusiv control preliminar al cererilor unice de plată, eșantionarea acestora precum si transmiterea esantioanelor, potrivit dispoziţiilor Regulamentului nr. 2333/2015 de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 809/2014;
  • Între 1 iulie – 1 octombrie se va efectua controlul la faţa locului pentru cererile unice de plată eșantionate la control pe teren, iar controlul aferent al unor obligatii specifice, în iarna sau în primăvara anului următor;
  • Plata avansului pentru anul de cerere se va efectua începând cu data de 15 octombrie;
  • Plata regulară pentru anul de cerere se va efectua între 1 decembrie 2018 – 31 martie 2019.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!