• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Ştiri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Emil Dumitru, Pro Agro: Singura soluție de finanțare este prin noi înșine

    agrointeligenta.ro -

    Congresul PRO AGRO a reușit să reunească fermierii și procesatorii, producătorii și liderii organizațiilor profesionale din toate sectoarele agricole – de la vegetal la zootehnie, inclusiv apicultură, până la procesare și comercializare.

    Concluzia celor prezenți la evenimentul organizat pe 8 și 9 mai, la Poiana Brașov, de către Federația Națională PRO AGRO, a vizat inclusiv o realitate care doare: problemele agriculturii românești sunt intens dezbătute la nivel național însă la nivel europeană, la Bruxelles, vocea fermierilor noștri nu este încă reprezentată.

    Noua PAC, miezul discuțiilor între fermieri

    Emil Dumitru, președintele Federației Naționale PRO AGRO, a deschis conferința comună din a doua zi a Congresului și a subliniat că ”miezul” tuturor panelurilor și discuțiilor îl reprezintă noua Politică Agricolă Comună.

    ”O țară agricolă importantă cum este România, care va fi a cincea putere agricolă din Europa trebuie să aibă un punct de vedere față de viitorul construcției agricole europene de după 2020. Cred foarte mult în dumneavoastră și mă mândresc cu rezultatele pe care membrii noștri le au în producție pentru că inițiativa privată și mediul asociativ pot dezvolta cu adevărat agricultura și industria alimentară din România. (…) Vreau să nu trec peste două probleme majore pe care România le are: sunt două probleme de la care așteptăm răspuns. Este vorba despre neonicotinoide, trebuie să ne susținem interesul național. România este cel mai mare cultivator de porumb din UE și România are o agricultură cu o anumită specificitate și o gânganie ce se numește Tanymecus și ne face mari pagube în culturile de porumb”, a spus Emil Dumitru.

    Pentru a arăta dimensiunea problemei, liderul PRO AGRO a pus pe masa la care era așezat Joseph Daul, președintele Partidului Popular European (PPE), înalt oficial venit de la Bruxelles, o plantă de porumb atacată de rățișoară și o a doua care a reușit să se dezvolte pentru că sămânța a fost tratată cu neonicotinoide.

    ”Vă arătam cum arată un porumb atacat de Tanymecus pentru a le explica colegilor din PE și cum arată un porumb tratat cu neonicotinoide. Politici pe bază emoțională și politici care ar trebui făcute pe bază de știință și pe bază de cercetări (…) Cred că România trebuie să primească în continuare nu derogare, ci permisiunea de a utiliza în continuare substanțe neonice. Eu cred că și glifosatul – un alt dosar pe care fermierii noștri îl au în vedere, ar trebui utilizat în continuare”, a spus Emil Dumitru.

    Ministerul Agriculturii, absent de la discuții

    Liderul Federației Naționale PRO AGRO a taxat cea mai mare absență de la evenimentul organizat de fermieri pentru fermieri. Emil Dumitru a arătat că este ”o lipsă totală de respect la adresa tuturor celor din sală” faptul că niciun reprezentant de la nivelul Ministerului Agriculturii nu a dat curs invitației de a participa la dialogul inițiat de PRO AGRO.

    ”Îmi exprim regretul că o platformă de dialog creată fără orgolii – pentru că noi nu facem politică, ci facem politică agricolă comună, este o lipsă totală de respect nu la adresa mea, ci la adresa celor ce se află astăzi în sală – mă așteptam ca cel mai important partener de dialog pe care îl avem, Ministerul Agriculturii, să accepte provocarea de a dezbate o problemă ce ne doare pe toți: viitorul PAC, și îmi exprim speranța că, pe viitor, MADR va rămâne un partener de nădejde și că este doar o defecțiune de parcurs astăzi. Îmi pare nespus de rău că tratăm în alb și negru fermierii din România și lucru ăsta nu face bine”, a mai spus Dumitru, subliniind că ”interesul general al agriculturii din România nu are culoare politică”.

    Auto-finanțare pentru Bruxelles

    Soluția pentru rezolvarea problemelor majore ale fermierilor se află la Bruxelles. Iar pentru a reuși să își facă vocea auzită, fermierii români trebuie să stea la masa unde se iau marile decizii. În prezent, acest lucru nu se întâmplă întrucât România nu are reprezentare în cea mai mare structură care apără și susține interesele agricole la nivelul UE: COPA-COGECA. Pentru a achita cotizația anuală, dar și pentru a participa la ședințele de lucru, Federația Națională PRO AGRO a propus introducerea unei cotizații profesionale obligatorii pe care fermierii să o direcționeze către o asociație direct din subvenția de la stat. Cuantumul cotizației – 0,5 euro pe hectar.

    ”Singura soluție de finanțare este prin noi înșine, să ne plătim noi o cotizație profesională agricolă și să ne câștigăm demnitatea și independența de a ne reprezenta breslele. De asta insist foarte mult: o cotizație profesională agricolă înseamnă profesionalizarea mediului asociativ din România și ne putem reprezenta în fața decidenților politici și europeni. Sper ca demersul acesta să fie de cât mai mulți promovat în spațiul public și să îi determinăm pe parlamentari să îl promoveze ca un proiect de act normativ”, a punctat Emil Dumitru într-unul dintre momentele cheie ale dezbaterilor de la Congresul PRO AGRO.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierul Gabi Corodeanu a înlocuit culturile de cereale cu cele de cartofi și ceapă Preț viței în viu la centrele de colectare, în funcție de rasă și greutate Plata ANT bovine. Calcul noua dată de referință pentru subvenția pe cap de vacă

    Ultimele știri

    Primar acuzat că a luat ilegal subvenții APIA: ”Dau banii înapoi!” Crescătorii de vaci și-au construit propria fabrică de lapte cu ajutorul fondurilor europene Sătenii din mai multe comune au interzis să își mai taie porcii timp de 7 zile