PROBLEME cu răsărirea la porumb sau floarea-soarelui? Ce trebuie să faci SĂ NU PIERZI ȘI SUBVENȚIA APIA!
Roxana Dobre -Din cauza secetei sau a băltirilor care au apărut în această primăvară la majoritatea culturilor fermierii se plângă că au probleme cu răsărirea neuniformă a culturilor, în special porumb și floarea-soarelui. În astfel de situații producătorii agricoli ale căror terenuri sunt purtătoare de subvenție trebuie să știe că sunt obligați să anunțe de urgență Agenţia de Plăţi și Intervenţie pentru Agricultură (APIA) pentru a evita penalizările sau chiar tăierile de bani europeni!
Șeful APIA Mureș, Ovidiu Săvâșcă, a explicat care este procedura pe care trebuie să o respecte producătorii agricoli care întâmpină probleme din cauza secetei, cu răsărirea la culturile agricole sau au suprafețele distruse de grindină, trebuie să solicite, în scris (și cu număr de înregistrare), la Primării, constituirea comisiilor care să stabilească, prin Proces verbal, starea de calamitate a culturii cu indicarea numărului de plante răsărite/ha și data semănatului.
Atenție! Este obligatoriu să se specifice și cantitatea de precipitații căzute în zonă de la data semănatului, în cazul secetei.
Ulterior, dupa ce comisia se va deplasa la parcelă și va întocmi Procesul verbal, cultivatorul va depune respectivul document la APIA (în termen de 15 zile lucrătoare), unde va completa o Înștiințare cu privire la parcelele calamitate
Conform articolului 30 din Ordonanța de urgență nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăți care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 și pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societățile agricole și alte forme de asociere în agricultură, ,,în sensul finanțării, al gestionării și al monitorizării politicii agricole comune, „forța majoră” și „circumstanțele excepționale” sunt recunoscute, în special, în următoarele cazuri:
-decesul beneficiarului;
-incapacitatea profesională pe termen lung a beneficiarului;
-o catastrofă naturală gravă care afectează puternic exploatația agricolă;
-distrugerea accidentală a clădirilor destinate creșterii animalelor, aflate pe exploatația agricolă;
-o epizootie sau o boală a plantelor care afectează parțial sau integral șeptelul sau, respectiv, culturile beneficiarului;
-exproprierea întregii exploatații agricole sau a unei mari părți a acesteia, dacă exproprierea respectivă nu ar fi putut fi anticipată la data depunerii cererii.
În ceea ce privește plățile, dacă nu a fost în măsură să respecte criteriile de eligibilitate sau alte obligații din cauza unui caz de forță majoră sau a unor circumstanțe excepționale, beneficiarul are în continuare dreptul la ajutor pentru suprafața eligibilă sau pentru animalele eligibile în momentul producerii cazului de forță majoră sau a circumstanțelor excepționale.
Sursă selectivă: www.cuvantul-liber.ro