• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • REZULTATUL PLYAMINOL. Cultura de rapiță – ÎNAINTE ȘI DUPĂ aplicarea biostimulatorului: ”Vroiam să întorc rapița, acum fac profit”

    agrointeligenta.ro -

    Două ferme, două culturi de rapiță pe care fermierii erau deciși să o întoarcă. Specialiștii companiei AGRO-EST Muntenia i-au convins însă să mai dea o șansă oleaginoasei tratând-o cu biostimulatorii Plyaminol și cu Omex Bio. La mai puțin de o lună distanță, agricultorii își fac calcule cu plus pentru rapița de la care nu sperau să mai obțină producție!

    FERMA 1. Gheorghe Ceparu – localitatea Ovidiu, județul Constanța

    ÎNAINTE DE APLICARE: 4 APRILIE 2018

    În luna aprilie, cultura de rapiță de la ferma Agrecom era foarte puțin dezvoltată din cauza semănatului târziu și a lipsei precipitațiilor. Cu o colaborare de circa patru ani cu AGRO-EST Muntenia, administratorul societății, fermierul Gheorghe Ceparu a apelat la specialiștii companiei pentru a găsi o soluție care să îi salveze cultura.

    La această dată, rapița trebuia să fie, ca înălțime, 15-20 de centimetri. Măcar. 25. Cam așa trebuia. Acum nici la jumătate nu este. Încercăm cu tratamentele să rezolvăm treaba asta”, declara fermierul în aprilie, când a decis să apeleze la soluțiile AGRO-EST. Fermierul recunoaște că primul său gând a fost de a întoarce cultura în primăvară, dar soția a fost cea care l-a sfătuit să nu renunțe și să meargă pe mâna specialiștilor și a biostimulatorilor.

    DUPĂ APLICARE: 15 MAI 2018

    La mijlocul lunii mai, situația de la ferma din Ovidiu era cu totul alta. După tratamentele efectuate cu PLYAMINOL și OMEX BIO de la AGRO-EST, cultura a recuperat rapid, după cum ne-a prezentat-o și Marian Cioroiu, reprezentantul de vânzări care a făcut recomandările de tratamente la Agrecom.

    Efectele celor două produse, pe plantă, îmi arată că este încă înflorită, în curs de înflorire și va continua acest proces și am ramificații. Am ramificații, da, cu silicve care îmi vor da producție. Butonul floral încă este activ, mai am flori care urmează să se deschidă. Asta înseamnă apreciez încă un potențial de exprimat cam de 10% din producție, care urmează să facă silicve. Speranța noastră este la 2 tone pe ha de producție. Acolo vom fi eficienți economic. Și am optat și am insistat pentru această opțiune, pentru menținerea culturii și nu întoarcerea ei, pentru că întoarcerea culturii și a veni cu o cultură de primăvară înseamnă pierderi”, ne-a declarat Marian Cioroiu în mijlocul rapiței de la care acum se așteaptă profit.

    FERMA 2. Georgeta Cristina Vlăsceanu – comuna Tortoman, județul Constanța

    ÎNAINTE DE APLICARE: 4 APRILIE 2018

    Seceta a determinat-o pe Georgeta Cristina Vlăsceanu să renunțe la a mai cultiva floarea-soarelui, așa că singura oleaginoasă din fermă a rămas rapița. Toamna trecută a fost însă una dificilă, așa că răsărirea a fost cu probleme, iar apoi plantelor le-a lipsit apa pentru a crește.

    Spre iarnă, când am văzut că nu e o creștere suficientă, ne-am gândit să întoarcem cultura, să punem altceva, dar i-am dat o șansă. Oricum, în primăvară, trebuia să semănăm o altă cultură și a rămas totuși rapița care, chiar și după înghețul avut, a reușit să scape, așa că ne-am gândit să o păstrăm. Am căutat niște soluții, prin niște prieteni fermieri am descoperit firma AGRO-EST Muntenia, cu care am început o colaborare”, a declarat administratorul Întreprinderii Individuale Vlăsceanu Georgeta Cristina.

    DUPĂ APLICARE: 15 MAI 2018

    La trei săptămâni distanță de prima vizită la fermă și de la aplicarea produselor din portofoliul AGRO-EST Muntenia (PLYAMINOL și OMEX BIO), rapița de la Tortoman s-a transformat atât de mult încât am regăsit-o pe fermieră cu planuri de a recolta 2,5 tone la hectar de pe suprafețele pe care în primăvară vroia să le întoarcă.

    Plyaminol a ajutat planta să se dezvolte. Silicvele sunt dezvoltate și suntem mulțumiți de rezultatele obținute. Nu ne așteptam, în condițiile date, cu ploaia înghețată din primăvară, stresul care a fost provocat plantei. Sperăm să avem o producție de 2 tone, 2,5 tone la hectar”, ne-a declarat, mulțumită, Georgeta Vlăsceanu care spune că, dacă ar fi întors cultura, ar fi avut pierderi de 100.000 de lei. Acum, însă, va face profit cu rapița de la care nu mai spera să aibă producție.

    Ce este PLYAMINOL și cum se aplică pe culturile agricole

    PLYAMINOL este un biostimulator organic cu 30% conţinut de aminoacizi liberi, se poate aplica atât foliar cât şi la nivelul rădăcinilor. Produsul din portofoliul AGRO-EST Muntenia ajută la formarea unor plante viguroase şi contribuie la creşterea potenţialului lor de producţie şi a calităţii acesteia. Se recomandă a fi utilizat în orice situaţie de stres, la care sunt supuse culturile în timpul perioadei de vegetaţie. El ajută plantele să se refacă rapid după efectele negative ale factorilor de stres (îngheţ, secetă, grindină, exces de umiditate, transplantare, fitotoxicitate cauzată de erbicide sau fungicide etc.). Tratamentul cu PLYAMINOL activează şi intensifică procesele fiziologice din plante.

    La culturile de câmp (grâu, orz, rapita, porumb, ovăz), PLYAMINOL se aplică în doze de 1,3 l/ha, se pot efectua 1 -2 tratamente foliare, toamna sau primăvara, iar se poate administra împreună cu alte produse fitosanitare. Tratamentele din toamnă vizează recuperarea întârzierilor de creştere, înrădăcinarea profundă a plantelor şi mărirea rezistenţei la iernare. La cereale păioase tratamentul cu PLYAMINOL stimulează formarea unul număr suplimentar de fraţi pe plantă, a numărului de spice pe metrul pătrat şi a numărului de boabe în spic.

    PLYAMINOL se poate aplica și la culturile de legume, pomi fructiferi, viţa de vie, pepeni verzi, după cum urmează:
    – 100-150 ml/ha în 100 I apă pentru tratamente follare. Se pot efectua între 2 şl 4 tratamente la interval de 2 săptămâni.
    – 2,5-5,0 l/ha pentru tratamente prin fertirigare. Tratamentele se pot efectua începând cu transplantarea, apoi înaintea înfloririi, la începutul formării fructelor şl în perioada de creştere a acestora.

    Ce este OMEX BIO și cum se aplică pe culturile agricole

    OMEX BIO este un fertilizant și stimulator de creștere cu conținut ridicat în azot, fosfor, potasiu, extract de alge de mare și microelemente. Produs complet pentru nutriţia, stimularea şi protecţia culturilor. Biostimulator şi fertilizant foliar în formă concentrată. Omex Bio combină beneficiile naturale ale algelor cu un program echilibrat de suport nutriţional furnizat de o gamă completă de substanţe nutritive macro şi micro.

    La culturile de rapiță și la cereale, OMEX BIO se aplică în doză de 2 litri/ha. Astfel, la cerealele cu răsărire şi creştere întârziată, primul tratament poate fi efectuat în toamnă pentru consolidarea sistemului radicular al plantelor. La culturile cu creştere normală în toamnă, primul tratament se efectuează la desprimăvărare în scopul de a accelera ritmul de creştere, pentru scoaterea culturii de sub incidenţa negativă a unor factori climatici, care se pot manifesta primăvara. Al doilea tratament poate fi efectuat în faza de alungire a paiului sau înainte de înspicare, când plantele au nevoie de un aport suplimentar de hrană şi pentru creşterea gradului de fertilitate.

    La rapiță, primul tratament cu OMEX BIO se efectuează toamna, dacă răsărirea este întârziată şi există riscul ca acestea să intre în iarnă insuficient consolidate. La desprimăvărare se efectuează un tratament imediat ce se reia procesul de vegetaţie.

    OMEX BIO se poate aplica și la alte culturi, după cum urmează:
    – Sfeclă de zahăr, cartof: 2- 3,0 litri/ha. Se efectuează 1-2 tratamente în prima parte a perioadei de vegetaţie.
    – Pomi fructiferi, viţă de vie: 2,5 litri/ha. Se efectuează un tratament înainte de înflorire. Dacă e necesar, se repetă din 15 în 15 zile.
    – Legume: 2-2,5 litri/ha. Primul tratament de aplică după răsărire sau transplantare. Pot fi aplicate până la 4 tratamente/ciclu de vegetaţie.


    Te-ar mai putea interesa

    Plantele beau, nu mănâncă! Preț îngrășăminte 2024. Cât costă tona de uree, nitrocalcar sau azotat de amoniu la început de an Culturi fără îngrășăminte – cât de mult scade producția?

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte