ANUNȚUL URGENT AL APIA pentru TOȚI FERMIERII CARE ÎNCASEAZĂ SUBVENȚII!
Roxana Dobre -Atenție, fermieri! Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) anunță totți producătorii agricoli care încasează subvenții provenite din bani europeni sau național că a publicat pe site-ul instituției (www.apia.org.ro), la secţiunea „Materiale de informare-2018”, „Ghidul fermierului privind ecocondiţionalitatea–2018” – instrument de informare menit să sprijine fermierii în cunoaşterea şi respectarea normelor de ecocondiţionalitate.
Agenția de plăți recomandă fermerilor printr-un comunicat remis către Agrointeligența-www.agrointel.ro citirea cu atenţie a acestui ghid pentru cunoașterea normelor de ecocondiţionalitate pe care trebuie să le respecte, în funcţie de tipul de expoataţie pe care o deţin sau activitatea agricolă pe care o desfăşoară!
Potrivit legislaţiei europene şi naţionale, orice fermier care solicită plăţi la APIA trebuie să respecte aceste norme pe tot pacursul anului, pe toate parcelele agricole din cadrul exploataţiei, indiferent de mărimea acestora (inclusiv pe cele nesolicitate la plată şi pe cele care nu mai sunt folosite în scopul producţiei).
Nerespectarea de către femieri (din neglijenţă, din neştiinţă sau în mod intenţionat) a normelor privind ecocondiţionalitatea conduce la aplicarea sancțiunilor administrative de reducere a plăţilor sau excluderea de la plată, pentru unul sau mai mulţi ani, după caz.
Reamintim că după încheierea campaniei de primire a cererilor din acest an, în conformitate cu art. 1 din Ordinului Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) nr. 15/17.01.2018, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură are obligația ca începând cu luna iunie 2018 să respecte întocmai următoarele etape, prezentate la lit. b), c), d) și e), astfel:
-în intervalul 4 iunie – 4 iulie 2018 se va efectua controlul administrativ, inclusiv controlul preliminar al cererilor unice de plată, eșantionarea acestora precum și transmiterea eșantioanelor, potrivit dispozițiilor Regulamentului nr. 2333/2015 de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 809/2014;
-între 5 iulie – 1 octombrie 2018 se va efectua controlul la fața locului pentru cererile unice de plată eșantionate la control pe teren, iar controlul aferent al unor obligații specifice, în iarna sau în primăvara anului următor;
-plata avansului pentru anul de cerere 2018 se va efectua în perioada 16 octombrie – 30 noiembrie 2018, conform Regulamentului (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013, cu modificările și completările ulterioare;
-plata finală ca diferență între cuantumul acordat în avans și cuantumul calculat pentru anul de cerere 2018 se va efectua între 1 decembrie 2018 – 31 martie 2019.
Reamintim că sprijinul financiar este finanţat din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.