Ştiri agricole

SE ÎNTÂMPLĂ ÎN ROMÂNIA: COPIL PUS SĂ CARE CRUCEA pentru CHEMAREA PLOII!

VEZI GALERIA | 9 POZE

Slujbe și rugăciuni pentru venirea ploii. Oamenii din satele românești sunt disperați din cauza secetei și, în lipsa unor resurse financiare pentru sisteme de irigații, se apelează la puterea divină și slujbele preoților pentru a invoca venirea ploilor. La astfel de evenimente participă întreaga comunitate, inclusiv copiii, așa cum se vede în una dintre imaginile care circulă pe Facebook și în care „crucea ploilor” este purtată de un băiețel de numai câțiva anișori.

În unele zone ale țării nu a mai plouat din luna martie iar răsărirea culturilor de primăvară au întâmpinat mari dificultăți acolo unde producătorii agricoli nu au nicio posibilitate de irigare. În mai multe județe ale țării oamenii au apelat la procesiuni religioase și rugăciuni pentru a ruga Divinitatea pentru un strop de ploaie!

Câteva femei şi trei copii din Smeeni, județul Buzău, au pornit într-un ritual de invocare a ploii, cunoscut sub numele de Caloianul. Caloianul de la Smeeni a fost purtat de alaiul de femei şi de câţiva copii către Fântâna Tămăduitoare, în a doua zi de Rusalii, pe înserate.

Cei care au trecut cu maşinile către Buzău au putut vedea grupul, în frunte cu un copil care purta o cruce veche, luată din cimitirul satului, o fetiţă cu o creangă de nuc şi Caloianul, o păpuşă din lut împodobită cu petale de trandafir, purtată de o tânără.

În cultura populară, Caloianul era un copil dispărut în condiţii misterioase de acasă, pe care mama lui îl căuta cu disperare trecând dealuri, munţi, păduri dese şi ape adânci, iar lacrimile vărsate pentru el reprezentau ploaia. Cel mai adesea, Caloianul este confecţionat din lut, împodobit cu coji de ouă vopsite, păstrate de la sărbătoarea Paştilor. Ceremonialul Caloianului presupune bocirea trupului de lut şi înmormântarea sa într-un loc neumblat de oameni sau aruncarea lui într-o apă curgătoare. Caloianul, denumire ce vine din cuvântul slav kaljeni, adică de lut, simbolizează fertilitatea, belşugul şi regenerarea vegetaţiei. Obiceiul ancestral, practicat în Oltenia, Muntenia şi Dobrogea, se mai păstrează astăzi, doar în câteva localităţi din România.

Caloianul și în județul Giurgiu

Locuitorii comunei Putineiu, județul Giurgiu locuitorii s-au rugat și ei pentru ploaie. Astfel, câteva sute de credincioși au participat la o procesiunea condusă de zece preoți, pe strada principală din Putineiu, până pe un câmp de la ieşirea din comună, și au cerut, prin rugăciune, ca pământul să rodească şi să nu mai fie secetă.

Iniţiativa a aparţinut primarului comunei Putineiu, Gheorghe Breazu, care este de părere că această slujbă specială este considerată ultima speranță la vreme de secetă.

Surse: www.adevarul.rowww.giurgiuveanul.ro

4 comentarii

  1. Sunt cu totul de acord cu oamenii care se roagă pentru venirea ploii și îl implora pe bunul Dumnezeu pentru o ploaie binecuvântata dar sunt situații in care soarta ne-am făcut-o singuri.Distrugerea cu buna știință a sistemului de irigat,arendarea de la fostele IAS – URI a terenurilor din balta unde aportul apei freatice este hotărâtor către toată clica de arabi care plătesc către statul roman redevențe de doi bani,ce face politicul niște netrebnici care fac comisii peste comisii pentru bunul lor plac iar prostimea așteaptă prin ruga,speranța și închinari la Dumnezeu facatoarea de viața PLOAIA.

  2. Si o sa dea pe loc, Cel de sus ploaie cu trasnete si clabuci, daca vede crucea si cateva muieri obosite! Daca la initiative de-astea au ajuns primarii secolului XXI, cred ca nu mai e nimic de furat in tara asta.

  3. Este adevarat ca fara ajutorul lui Dzeu nu se poate face agricultura. Sistemele de irigatii lipsesc cu desavarsire iar cei responsabili stau nepasatori. O vina avem si noi ca asteptam ca statul sa ne aduca apa la picioare iar noi sa irigam, ar trebui sa punem umarul la treaba sa ne asociem si sa investim in sisteme de irigatii . Agricultura fara apa nu este posibila iar eventualele cheltuieli cu sisiteme de irigatii se vor amortiza imediat. Ne am invatat sa cersim sa primim calamitati sau altii sa ne construiasca sisteme de irigatii.Dar noi ce facem ?
    Referitor la copilul din imagine asta nu este o problema majora adevaratele probleme sunt acolo unde minori sunt pusi sa munceasca in ferme pe ogoare la stani sau tot felul de munci. Parca avem protectia copilului? Ei functioneaza doar pe baza de sesizari? Ei nu stiu sa mearga in teren sa controleze? Apropo sunt minori care lucreaza pe utilaje agricole sau pusi sa hamaleasca cu carca saci de multe kg.

Scrie un comentariu


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!