• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • CULTURILE DE RAPIȚĂ – ÎN PERICOL! VIRUS NOU, DEPISTAT ÎN FERMELE DIN ROMÂNIA: ”Pierderile pot ajunge la 25% din producție!”

  agrointeligenta.ro -

  În ultima vreme, cultura de rapiță este atacată din ce în ce mai agresiv atât de bolile și dăunătorii existenți dar și de boli și dăunători noi cum ar fi Club root – cancerul rădăcinilor de rapiță sau TuYV (Turnip Yellow Virus) – virusul galben al ridichii. Dacă în cazul cancerului rădăcinilor de rapiță, nu trebuie să ne facem griji, deocamdată, el fiind prezent doar în vestul Europei, în special în Marea Britanie și Germania (în Romania nu a fost semnalată), problema se schimbă în cazul TuYV.

  Virusul a fost depistat mai multe ferme din România

  Compania LIMAGRAIN a început studiul acestui virus în România anul trecut. Probele luate din culturile de rapiță din diferite zone au demonstrat prezența virusului. Anul aceasta în primăvară, la începutul startului în vegetație al culturii de rapiță, s-au recoltat unsprezece probe de frunze, din toate zonele de cultură ale rapiței, care au fost testate în laboratoarele LIMAGRAIN din Franța, rezultatul, o infestare medie de 34%.

  În celelalte țări din Europa virusul este foarte răspândit, cele mai afectate țări fiind: Slovacia 97%, Germania 96%, Franța 76%. Îngrijorător este faptul că și țările vecine României au un grad de atac puternic, Ungaria 90%, Bulgaria 53%, Ucraina 46%. Aceste probe au fost luate anul trecut, pentru anul în curs așteptăm să primim rezultatatele cât de curând.

  Frunzele violacee la rapiță, semn de prezență a virusului

  Virusul se manifestă încă din primele stadii de dezvoltare, toamna, sub forma unei colorații violacee pe marginea limbului foliar. Atacul se continuă și la pornirea în vegetație, primăvara, prin continuarea colorării in violet a limbului foliar. Aceasta duce în final la uscarea frunzelor atacate, pierdere de masă foliară, silicvele rămân mici, nedezvoltate normal, cu boabe puține și cu MMB scazut. În cazul unui atac puternic, scade numărul de lăstari, multe silicve devin seci în totalitate, scade conținutul în ulei și, de asemenea, crește conținutul în glucozinolați.

  Atacul TuYV se observă foarte greu în cultură deoarece este confundat foarte ușor cu carența de fosfor, cu deosebirea că la această carență am avea o colorație roșie-violacee dar la nivelul întregului limb foliar nu doar pe marginile acestuia.

  Virusul galben al ridichii poate provoca pierderi de producție de 25%

  Prezența TuYV în cultura de rapiță poate provoca pierderi de producție de până la 25%, precum și deprecierea calității recoltei.

  Afidele, vector de răspândire a virusului la rapiță

  Vectorul de transmitere al TuYV sunt afidele. Încalzirea globală și interzicerea neonicotineidelor vor favoriza dezvoltarea și răspândirea acestui virus în culturile de rapiță din țara noastră.

  LG Arhitect și LG Alsolut, hibrizi de rapiță rezistenți la noul virus

  Pentru a preveni pierderile de recoltă provocate de TuYV, compania LIMAGRAIN vine în sprijinul fermierilor cu hibrizi rezistenți la acest virus, cum ar fi LG ARCHITECT și LG ABSOLUT. De asemenea, pentru a limita atacul TuYV, nu trebuie uitată monitorizarea foarte atentă a culturii și combaterea afidelor.


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Lebosol®-Mix Rapiță și Floarea-soarelui SC – Pentru creșterea rezistenței la iernare a rapiței Erbicidul Salsa de la FMC pentru o rapiță fără buruieni INVISTER 300 SL, regulatorul de creștere care PROTEJEAZĂ RAPIȚA PESTE IARNĂ

  Ultimele știri

  Președintele ANSVSA: În 2021 avem deja trei focare de scrapie, în trei județe diferite Perioada din an în care pășunatul pe terenuri agricole este interzis – lege promulgată Ce trebuie să știi despre subvenția la cultura de usturoi în 2021