Piaţa terenurilorŞtiri agricole

Academicianul EUGEN SIMION, LECȚIE pentru POLITICIENI: ”NU LUCRĂM pământul nostru bun, ÎL VINDEM LA STRĂINI”

Ajuns la venerabila vârstă de 85 de ani, academicianul Eugen Simion, președintele Secției de filologie și literatură și fost președinte al Academiei Române, face o radiografie lucidă a României de astăzi. Acesta vorbește într-un interviu pentru Evenimentul Zilei, cu o vădită dezamăgire, despre cultură, politică și politicieni, agricultură, patriotism și ce a mai rămas din el în epoca postmodernității globalizante.

„Spectacol mare și trist”, rostește, cu amărăciune academicianul Eugen Simion care consideră că politicienilor de azi le lipsește patriotismul. Peste toate astea, concluzia: „Trebuie să ne trezim odată și odată, până ce țara aceasta nu piere în haos și descurajare”.

„Putem face agricultură bună, modernă, profitabilă. În loc să cultivăm pământul bun pe care îl avem, noi, însă, îl vindem. Visez ca 10-20 de tineri agronomi români să se unească între ei (să se jure, ca tinerii pașoptiști) și să pregătească un proiect de țară care să pună pe picioare agricultura românească, dând, astfel, de lucru tinerilor țărani români și, în genere, celor care trăiesc azi din ajutorul social. Să prezinte acest proiect Academiei Române și, împreună cu specialiștii de aici, să atace inerțiile politicienilor români”. Concluzia: Trebuie să ne trezim odată și odată, până ce țara aceasta nu piere în haos și descurajare. Mă opresc aici. M-ai pus, D-le jurnalist, să dau sfaturi economice politicienilor români. Nu este meseria mea. Nu vreau să le mănânc pâinea”, a comentat academicianul.

Interviul integral pe www.evz.ro


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


2 comentarii

  1. Sa faca agricultura cine e capabil,nu conteaza ca e roman sau strain.Vorbeam cu cineva care lucreaza cateva sute de ha ca e posibil sa renunte la jumatate din suprafata deoarece nu gaseste oameni sa ii lucreze pamantul.Nu e vorba ca strainii lucreaza pamantul,e vorba ca multi vor sa stea pe ajutor social la birt.Oare daca s-ar limita aceste ajutoare sociale vom avea mai multi angajati in agricultura?
    Piata trebuie sa fie libera,altfel nu ar mai exista concurenta.

  2. Inginerii agronomi nu incap de smecherii si golanii din agricultura. Cei care vor sa faca treaba adevarata nu sunt lasati. Hai romania! trezirea…..

Scrie un comentariu