• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Alertă! Dunărea a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 500 de ani

    agrointeligenta.ro -

    Dunărea a atins cel mai ridicat nivel din ultima jumătate de mileniu, inundaţiile afectând deja în amonte, în Germania, Austria, Slovacia şi Ungaria mii de hectare agricole, producând pierderi materiale generale de sute de milioane de euro şi chiar victime umane.
    În ultimii 10 ani Dunărea a devenit din ce în ce mai capricioasă, cu debite când aproape de minimele, când de maximele istorice înregistrate – în 2012 în Ungaria se înregistra cel mai scăzut nivel al apei din ultimii 250 de ani, aceasta după ce în 2006 se înregistrase cel mai ridicat nivel din ultimii 150. Anul acesta inundaţiile aduc cel mai ridicat nivel al apei din ultimii 500.

    Inundaţiile de pe Dunăre au provocat deja în amonte – în Germania, Austria, Slovacia şi Ungaria – pierderi de sute de milioane de euro, afectând sute mii de de hectare de culturi agricole şi perturbând semnificativ infrastructura de transprt, electricitate şi irigaţii din regiune.

    În Germania din pricina ploilor abundente căzute în ultimele săptămâni, după o primăvară, de asemenea nelipsită în precipitaţii Dunărea, dar şi Elba au ieşit din matcă afectând mai multe localităţi din Bavaria şi Saxonia.

    Elba a provocat inundaţii care au afectat Magdeburg, şi alte oraşe precum Wittenberge şi Lauenberg – 33 000 de persoane fiind evacuate din calea apelor. Apele râului nu au dat niciun semn de retragere zădărnicind în mare parte eforturile pentru stăvilirea lor.

    Numeroase ferme şi culturi agricole au fost afectate, pagubele fiind greu de evaluat înainte de retragerea apelor.

    Cancelarul Angela Merkel a anunţat deja deblocarea a 100 de milioane de euro, fonduri ce vor fi folosite în beneficiul sinistraţilor.

    În Cehia, ieşirea din matcă a râului Vltava a determinat evacuarea a 20 000 de persoane, inundaţiile afectând 700 de localităţi.

    Probleme a fel de grave sînt şi pe Dunăre. În Bavaria ieşirea din matcă a fluviului şi a mai multor afluenţi ai săi impunând evacuarea a 12 600 de persoane. Şi în Slovacia şi Austria au fost decise evacuări ce se ridică la 2500 de persoane.

    Viitura de pe Dunăre vine spre vale – Slovacia, Ungaria, Serbia, România şi Bulgaria, urmând să se cunoască furia apelor săptămâna aceasta.

    În Ungaria au fost decise deja evacuări atât în aşezările rurale de pe malul Dunării cât şi în Budapesta. În mai multe localităţi din ţara vecină au fost măsurate deja niveluri istorice ale răului – cele mai mari din ultimele 3-500 de ani.

    Veştile bune întârzie să vină. Reprezentanţii Comisiei Europene, care monitorizează macro-regional situaţia averizând autorităţile naţionale de pe cursurile marilor râuri din Europa Centrala să se aştepte în continuare să înreistreze niveluri în creştere – cele mai mari în decurs de secole.

    Pierderile umane se ridică la 60 de morţi în toate ţările afectate de creşterea apelor.

    În Bazinul Dunării – în regiunile din Germania, Austria, Slovacia, Ungaria Serbia, România şi Bulgaria de pe malurile fluviului – se produce aproape o cincime (20%) din recolta de cereale, în special grâu, a Europei.

    Cele mai afectate de pierderile create de inundaţii vor fi ţările mici cu relief predominant înalt, unde grâul şi cerealele se cultivă în special în Valea Dunării, precum Austria şi Slovacia, şi mai puţin Ungaria, Serbia şi Bulgaria. În ce priveşte România, trebuie reţinut că cea mai importantă zonă de culivare a cerealelor este Insula Mare a Brăilei, aflată pe Dunăre, la care se adaugă judeţele de pe malul fluviului.

    Bazinul Dunării este una dintre cele mai importante zone de producţie agricolă ale Europei – de la cultivarea cerealelor, la cea a legumelor şi fructelor şi până la creşterea animalelor şi apicultură numeroase sectoare depinzând de evoluţiile fluviului. Dată fiind lungimea fluviului şi cursul său de-a lungul Europei, efectele perturbărilor nedorite de pe piaţa agricolă se resimt la nivelul macro-regiunii, posibilitatea echilibrării distorsiunilor locale prin contribuţia vecinătăţii fiind redusă.

    Surse: BBC,  DW


    Te-ar mai putea interesa

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții

    Ultimele știri

    Fermierii au de unde alege. Peste zece hibrizi de porumb sunt în oferta Rodbun și Fertillia Liviu Dobre, director general Agricover Holding: ”Ne place energia tinerilor care participă la programul Tineri Lideri pentru Agricultură” Fermierul Nicolaie Apopi a închis campania. Campania agricolă de toamnă