SUBVENȚIA APIA, transformată în SUBVENȚIA PE SALARIILE DIN FERMĂ?
agrointeligenta.ro -Plafonarea subvențiilor APIA devine, pe zi ce trece, un scenariu iminent pentru fermierii români. Dacă marile state din vestul Europei protestează pe marginea scăderii bugetului alocat agriculturii după 2020, puține sunt însă statele care se opun plafonării. Un motiv ar fi acela că multe țări au aplicat măsura din 2015, altele nu sunt afectate de plafon decât în mică măsură, având sisteme de plăți pe fermă care deja favorizează exploatațiile mici și medii.
România se numără printre statele care vor fi puternic afectate dacă propunerea Comisie Europene se menține. Cel mai mult vor avea de suferit exploatațiile al căror sprijin anual depășește 100.000 de euro și care nu vor mai putea încasa nici un euro peste această sumă. Este motivul pentru care Asociația Producătorilor de Porumb din România, APPR, a format o delegație ce s-a deplasat la Bruxelles pentru a obține răspunsuri concrete de la specialiștii DG AGRI. Întâlnirea recentă avută cu oficialul european Pierre Bascou, implicat în creionarea noilor politici pentru subvenții, a scos la iveală un tablou care oferă totuși, puțină speranță fermierilor români.
APPR consideră că în această formă, propunerea Comisiei Europene pentru plafonarea subvențiilor nu poate fi acceptată de fermierii din România întrucât limita de 100.000 de euro nu este corelată cu realitatea fermelor din țara noastră.
”Nu am avut niciun moment impresia că plafonarea va putea evitată. Cel puțin la acest nivel, discuțiile sunt toate cu această propunere în calcul. De precizat că la plafonul de 100.000 de euro se au în vedere toate schemele – fie că este vorba despre vegetal și/sau zootehnie. Cu alte cuvinte, putem să spunem că în cazul României, unde nu avem plată pe fermă, plafonul s-ar aplica pe beneficiar, pe cererea unică depusă la APIA”, a declarat Alina Crețu, directorul executiv al APPR pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro.
În ciuda plafonului, fermierii vor avea posibilitatea de a suplimenta sprijinul direct pentru exploatația lor. Cum? Prin subvenționarea salariilor lucrătorilor din acest sector. Propunerea Comisie Europene are în vedere acoperirea integrală a costurilor cu salariații din fermă, inclusiv a cheltuielilor legate de contribuțiile către stat.
”Comisia Europeană are în vedere sprijinirea populației care locuiește în mediul rural și care nu trebuie să fie afectată de o eventuală scădere a plăților din agricultură. Este de așteptat ca dacă se implementează acest sistem, angajatorii din sectorul agricol să primească sprijin pentru veniturile salariațiilor. Vorbim despre venituri declarate, purtătoare de impozite și contribuții. Comisia are în vedere și fermele de familie unde nu figurează angajați cu acte, iar munca este făcută de către membrii familiei. Pentru aceștia, sprijinul va fi calculat, la cum arată acum propunerea CE, să echivaleze cu un venit mediu pe ramura economică, potrivit datelor statistice la nivel național”, ne-a explicat Alina Crețu.
Directorul executiv al APPR a subliniat că România va beneficia de o convergență a sumelor ce revin pe hectar, adică se așteaptă ca pe unitatea de suprafață, plata să crească. Problema rămâne plafonul de cel mult 100.000 de euro, cu penalizări regresive între 60.000 și 100.000 de euro pe fermă. ”Având în vedere situația multor exploatații mari din România, în care lucrează foarte mulți salariați din mediul rural, nu trebuie să neglijăm un efect advers al acestei posibile plafonări: spargerea exploatațiilor. Nu este o situație pe care ne-o dorim, însă la acest moment, trebuie să fim pregătiți, păstrându-ne, în același timp optimismul și continuând lupta pe toate fronturile – atât noi ca organizații care reprezentăm interesele fermierilor, cât și noi ca stat, prin politicile și pozițiile Ministerului Agriculturii, ale Guvernului României. Este timpul să fim uniți și să ne susținem prioritățile și strategia care răspunde cel mai bine nevoilor fermierilor români”, a concluzionat Alina Crețu pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro.
Asociația Producătorilor de Porumb din Romania este o organizație profesionala a fermierilor care are ca scop promovarea culturii de porumb prin aplicarea tehnologiilor performante de cultivare. Membrii APPR sunt fermieri direct implicati în activitățile asociației. APPR reprezintă interesele fermierilor din România și face parte din Confederația Europeană a Producției de Porumb. Obiectivele principale ale APPR sunt furnizarea de expertiza tehnica și asigurarea comunicării de ordin tehnic, economic și legislativ pentru membrii săi dar și pentru alte organizații cu profil agricol din România.