• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Fermier țepuit își spune pățania: ”Am plătit avans pentru un utilaj ce nu mi-a mai fost livrat. M-am judecat cu firma și am câștigat!”

  agrointeligenta.ro -

  M-au păcălit ca-n anii `90, dar am mers în instanță, m-am judecat și am câștigat! Este mărturia unui fermier care se declară, pe românește, țepuit de una dintre firmele care vând utilaje agricole pe piața autohtonă. Agricultorul a luat legătura cu reporterii Agrointeligența – www.agrointel.ro și ne-a povestit pățania sa în speranța că alți fermieri de bună credință vor fi mai atenți cu ce companii lucrează și mai ales cui dau banii în avans pentru achiziția de utilaje agricole.

  Agricultorul – care ne-a rugat să nu îi menționăm numele întrucât nu ar avea nici o relevanță pentru acest caz, face agricultură ecologică. Este din județul Galați și cultivă mai ales cereale și oleaginoase, reușind să facă producție mulțumită tehnologiilor în care a investit în ultimii ani. Acesta a fost și motivul pentru care și-a dorit să achiziționeze un cultivator special, unul produs de firma austrică Treffler și despre care a aflat că este comercializat în România de importatorul oficial, compania Arterius Business administrată de Marius Casis.

  ”Am aflat despre această firmă de la un alt fermier din zona mea. Am mers la Bacău, acolo unde are sediul firma, și am văzut utilajul acolo la ei în curte. Este vorba despre cultivatorul TS1220 de la Trefler, un echipament ale cărui costuri se ridică la circa 17.500 de euro”, ne-a spus fermierul care, în luna februarie 2017, adică anul trecut, a plătit firmei Arterius Business și un avans de 30% – mai exact, 27.000 de lei, pentru ca echipamentul să ajungă în exploatația sa.

  Marius Casis, managerul firmei, i-a făcut o primă impresie bună fermierului

  Surpriza neplăcută a agricultorului a fost că după plata avansului, echipamentul întârzia să mai apară. ”Am vorbit cu directorul general al societății, cu Marius Casis, un om care mi-a făcut o foarte bună primă impresie, și am cerut ca măcar să îmi prezinte o dovadă că s-a dat comanda pentru utilaj. Mi s-a răspuns că a fost vorba de o comandă verbală transmisă pentru cultivatorul la care eu dădusem avansul. Și atunci am început să îmi fac cu adevărat griji pentru că nu mi s-a părut normal ca ei să nu aibă nicio dovadă a comenzii. În plus, nici echipamentul pe care eu îl văzusem la Bacău nu mai era pe stoc”, ne-a relatat producătorul agricol din Galați.

  În lunile ce au urmat, fermierul nu a primit nici utilajul, nici avansul dat. A încercat să își recupereze banii și a mers chiar și cu un avocat la Bacău, pentru a încerca să rezolve problema pe cale amiabilă. ”Am primit atunci promisiunea că mi se vor returna banii, dar apoi, nimic în cont”, explică agricultorul.

  La proces, managerul Marius Casis nu s-a prezentat

  În septembrie, gălățeanul a decis să se adreseze autorităților. A deschis proces, iar instanța civilă a decis ca judecata să se facă în decembrie. La proces, Marius Casis, administratorul societății Arterius Business, nu s-a prezentat, s-a dat în ianuarie acest an sentința în favoarea fermierului reclamant și termenul de contestație s-a scurs fără ca societatea cu statut de ”pârât” să întreprindă vreo acțiune de apărare, nici măcar de apel.

  ”Acum am ajuns la faza de executare. Cu avocatul am mers la un executor judecătoresc din Bacău prin care să încerc să îmi recuperez banii dați. Între timp, pentru că aveam nevoie de cultivator, am cumpărat unul de la alt importator, plătind numai cu 200 de euro mai mult decât mi-a cerut firma din Bacău. Am aflat recent că nu aș fi singurul păgubit și că la executorul la care sunt și eu mai este cineva care execută societatea care are, din ce am înțeles, numai o mașină drept bun executabil”, ne-a spus fermierul, precizând că suma cheltuită pentru a-și găsi dreptatea cu avocați și prin instanță se ridică la peste 5.000 de lei.

  Reporterii Agrointeligența – www.agrointel.ro au luat legătura și cu directorul general al Arterius Business. Marius Casis ne-a oferit explicațiile sale referitoare la ce s-a întâmplat, însă, la finalul conversației telefonice ne-a cerut să nu îi publicăm declarația. În cazul în care reprezentantul societății se va răzgândi, îi stăm la dispoziție pentru publicarea poziției sale.

  Până atunci, însă, mesajul este unul clar, de la fermier la fermier: Oameni buni, aveți grijă cu cine lucrați, ce companii alegeți să vă furnizeze cele necesare în fermei dumneavoastră. Iar dacă vi se cer bani în avans sau alte sume, aveți grijă să primiți la schimb documentele-dovadă, actele în baza cărora, dacă se întâmplă ceva, vă veți putea integral sumele plătite! Pe scurt, atenție la țepari!

  Notă: Fermieri mici, medii și mari, Agrointeligența – www.agrointel.ro este alături de dumneavoastră. Dacă aveți o problemă, dacă vreți să semnalați o nedreptate, o situație ce nu ar trebui să existe în agricultura românească sau, dimpotrivă, o reușită personală, o performanță deosebită atinsă în fermă, vă rugăm să ne sunați la telefonul redacției: 0744.311.359 sau să ne scrieți pe adresa de e-mail: redactia@agrointel.ro.


  Te-ar mai putea interesa

  Șeful ANZ – mesaj pentru apicultori Fermierii care au pierdut prima pe cap de vacă. Calcul ANT bovine după data de referință Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos

  Ultimele știri

  Noua față a învățământului agricol: De la licee în prag de desființare la investiții de peste 43 de milioane de euro Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri