• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • MAI PUȚINI bani pentru FERMELE MICI în 2018: SUMELE alocate DE AFIR proiectelor de 15.000 euro!

  Roxana Dobre Roxana Dobre -

  Proiectele pentru fermele mici vor primi o alocare financiară la jumătate față de cea din 2017. Astfel, sub-măsura 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici va fi lansată în luna iulie și va primi 51,5 milioane de euro din care 3,71 milioane de euro pentru zona ITI (investiți teritoriale Integrate n.r).

  În anul 2017, sub-măsura 6.3 a primit o alocare de maxim 100 milioane de euro, aproape dublu față de 2018. Scopul investițiilor sprijinite în cadrul acestei submăsuri este sprijinirea investițiilor pentru creșterea competitivității exploataților agricole prin dotarea cu utilaje și echipamente performante în raport cu structura agricolă actuală, precum și investițiile pentru modernizarea fermei (în special cele de dimensiuni medii și asocieri de ferme mici și medii) și îmbunătățirea calității activelor fixe.

  Beneficiari sunt fermierii care dețin în proprietate sau folosință o exploatație agricolă încadrată în categoria de fermă mică (Dimensiunea unei ferme mici este cuprinsă între 4.000 – 11.999 SO (valoarea producției standard) n.r).

  Sprijinul nerambursabil este de 15.000 euro și se acordă în două tranșe astfel:

  – 75% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanțare;
  – 25% din cuantumul sprijinului în maximum 3 ani de la primirea deciziei de finanțare.

  Reamintim că anul trecut AFIR)  a inclus o serie de modificări în Ghidul solicitantului pentru submăsura 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici” din cadrul PNDR 2020, ca urmare a observațiilor și a propunerilor primite în perioada de consultare publică.

  O modificare esențială vizează dimensiunea economică a fermei eligibilă pentru finanțare, care s-a diminuat de la 8.000 euro S.O. la 4.000 – 11.999 euro S.O.  „Modificarea dimensiunii economice a fermei permite și celor care au exploatații mai mici să solicite și să obțină finanțare. Sprijinul acordat pentru dezvoltarea fermelor mici este 100% nerambursabil și este în valoare de 15.000 de euro„,  precizat  anul trecut AFIR.

  Până în 2017 banii europeni puteau fi accesați doar de ferme mici dar comerciale – adică să aibă o producție standard (SO) măcar de 8.000 de euro, putând comercializa jumătate din producție.  Aceasta însemna minimum 15 ha cu grâu sau 12,5 ha cu porumb. În legumicultură,  o suprafata de 1,1 ha în câmp, cultivatată cu legume sau 0,21 ha de sere.  La zootehnie, 8 vaci de lapte sau 342 de oi. În apicultură, 153 de familii de albine.

  Prin măsura anunțată anul trecut de AFIR, practic acest prag minim scade la jumătate, fiind eligibile și așa-numitele ferme de semi-subzistență, între 4.000 SO și 7.999 SO. Practic, ar fi eligibile gospodăriile cu 7,5 hectare cu grâu sau 6-7 hectare cultivate cu porumb sau puțin mai mult de jumătate de hectar în camp cu legume sau 4 vaci etc.

  Pentru detaliile complete ale acestei sub-măsuri puteți consulta Ghidul solicitantului pentru anul 2017 AICI: Ghidul_Solicitantului_sM_6.3_2017___ (1)

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  ANSVSA: Proprietarii fondurilor de vânătoare – despăgubiri pentru mistreții morți de pestă! ANM: Prognoza meteo actualizată pentru luna iunie Ioan Suciu: ”Adeverințele APIA nu pot fi condiționate de nicio Primărie!”

  Ultimele știri

  Legea Vânătorii a fost modificată! Decret semnat de Președintele Iohannis! Focar în pădure: Peste 100 de mistreți, găsiți morți. Testele de pestă porcină africană au ieșit pozitive! Un fermier și-a găsit o vacă moartă pe islaz, înțepată în burtă! A primit amenințări, dar autoritățile sunt de negăsit!

  Căutare în articole