Creșterea animalelorŞtiri agricole

ALERTĂ DE GRAD ZERO ÎN FERMELE DIN ROMÂNIA: Exploatațiile care RISCĂ FALIMENTUL!

Alertă fără precedent în fermele zootehnice din România! Fermierii sunt disperați și privesc cu îngrijorare diagnosticele puse de autorități, care le pot închide exploatațiile. Prima exploatatie profesională de creștere și îngrășare a porcilor – CARNIPROD (45.000 capete) din Tulcea, a fost declarata pozitivă pentru pestă porcină africană.

Este alertă de gradul zero în toate fermele de porcine. Boala se poate extinde încet dar sigur spre județele limitrofe Tulcei. Datorită perioadei de vacanțe cu circulație mare, se așteaptă apariția de cazuri și în alte județe.

Potrivit presei locale, cu toate că la nivel de conducere a societății, fuseseră luate măsuri stricte de igienă, un animal a fost atins de pestă și este foarte posibil să le fi îmbolnavit și pe celelalte. Animalul era cazat într-o hală cu aproximativ 500-600 de porci. Dacă pesta toate efectivele din hala respectivă vor fi incinerate.

”De 25 de ani ne-am dedicat acestui sector, unde am investit bani și enorm de mult suflet. Se pare că jocul cu natura îl vom pierde. Nu cred ca este cineva vinovat pentru aceasta molimă. Daca așa ne este scris, asa vom pierde. Nu ai cum să lupți cu asa ceva!”, a declarat Nicolae Ciuleac patronul companiei.

Chiar daca pesta porcina africană nu are până acum niciun leac, ea fiind mortală pentru porci, la om nu se manifestă în niciun fel, omul, în schimb, poate fi purtător. Prefectura a intrat în această dupa-amiază în ședință de urgență.

Potrivit surselor publicației www.tulceanoastra.ro, deja au pornit spre Tulcea două incineratoare de mare capacitate, pentru a incinera animalele care vor fi sacrificate în urma contaminării. Tot în această seara va merge la Tulcea dar și la Carniprod o echipa de specialișyi, trimisă direct de la cabinetul primului ministru, pentru gestionarea situației.

Dacă cel mai negru scenariu se va adeveri, patronul Carniprod va pierde toata afacerea, a cărei valoare se ridica la zeci de milioane de euro!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


1 comentariu

 1. Buna ziua
  In majoritatea fermelor mari din Romania poate exista suspiciune pt pesta deoarece biosecuritatea este doar un concept, nu si o realitate. Exemplu, in ferma Europig de la Sercaia, exploatatie care face parte din Grupul Sergiana doar in documente si nici ale intocmite cum trebuie, exista biosecuritate. Acest aspect se datoreaza pe de o parte lipsei de interes a celor care conduc ferma si pe cealalta parte a Autoritatii Sanitar Veterinare Brasov( asa zisele controale se fac din birou pt ca normal de acolo se pleaca cu pachete de carne) Pe hartie toate lucrurile stau bine dar in realitate…Autoritatile din tara asta sunt atat de corupte incat absolut tot ce inseamna legislatie se incalca. O societate care are activitatile integrate, ferma, abator, fabrica de procesare, jongleaza cum vrea. Tot ce moare in ferma, estre trecut in documente catre abator pt ca acolo chiar daca sunt doua organisme de verificare si control( DSV si Clasificarea) se transforma in kg carne. Doctorii de la DSV isi iau si ei un “salariu lunar” si de la patron iar pt clasificare cu atat mai bine( mai multe animale clasificate=mai multi bani). Cadavrele nici macar nu se mai ard in incinerator, se ingroapa si atunci pe hartie totul e ideal. Sunt postari si pe YouTube cu gropi pline de cadavre de la Sercaia. Patronii sunt multumiti ca in felul asta macar le raman banii de pe subventii ( care nu sunt de neglijat). Este foarte simplu, atunci cand ai o activitate integrata sa modifici documentele, inapoi pana la fatari, astfel incat sa fentezi statul( si astfel incasezi subventii necuvenite de milioane de euro). Autoritatile de control habar nu au sa faca niste verificari pe trasabiliate.
  Si pentru ca m-am saturat de minciuni si inselatorii…
  Cu stima
  Sef complex zootehnic
  Doctor Veterinar
  Marius Solomon

Scrie un comentariu