• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Top 10 soiuri de zmeură pentru înființarea unei plantații profitabile

  Roxana Dobre -

  Cultivarea zmeurei continuă să fie una dintre cele mai profitabile afaceri agricole pe suprafețe mici. Fermierii au la dispoziție o serie de soiuri de zmeură dacă decid să investească în această cultură cu profit.

  Plantația de zmeură: producții de până la 12 tone la hectar

  Producția de zmeură ce se poate obține pe un hectar ajunge la 12 tone, dacă soiul ales este unul productiv, dar și dacă plantația este bine îngrijită. În afară de producția de fructe, și frunzele și tulpinile de zmeur pot fi valorificate în industria ceaiurilor medicinale, acestea având proprietăți terapeutice în combaterea diareei, dezinteriei, anginei şi amigdalitei.

  Investiția într-un hectar de plantație de zmeur pornește de la 20.000 de lei – prețul materialului săditor. Acesta poate fi mai mare, în funcție de furnizor sau de soi. Apoi veți avea nevoie de un buget pentur plantare – circa 4.000 de lei și de un sistem de irigații, 6.500 de lei. Fertilizarea zmeurului și alte tratamente vă pot crește cheltuiala cu 1.000 de lei pe an la fiecare hectar.

  Producția medie pe care o puteți obține este de circa 8-10 tone la hectarul cu zmeură, cu 12 tone la soiurile productive, într-un an bun. Recoltele ce se obțin rapid fac posibilă recuperarea investiției în circa doi-trei ani. Numai valorificând 8 tone de zmeură la un preț minim de 10 lei kilogramul, obțineți 80.000 de lei, respectiv circa 17.000 de euro pe hectar.

  Agrointeligența – www.agrointel.ro vă prezintă 10 soiuri de zmeur omologate și care sunt și recomandate de către specialiștii români ca fiind adaptate zonelor de climă din țara noastră. Astfel, cercetătorii de la Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură Piteşti – Mărăcineni sfătuiesc producătorii să se îndrepte mai ales către soiurile românești de zmeur sau soiurile recunoscute la nivel național, soiurile cu fructificare de vară și soiuri cu fructificare remontantă, vară-toamnă.

  Iată cele 10 soiuri recomandate pentru înființarea unui plantații de zmeur:

  Soiul de zmeur Cayuga

  Cayuga este un soi viguros de zmeură, cu tufa formată din numeroase tulpini cu port erect și cu vârful arcuit cu capacitate mijlocie-mare de drajonare. Este tolerant la bolile de scoarţă, la virusul mozaicului şi relativ sensibil la septorioză.

  Fructele sunt mijlocii ca mărime, sferice, de culoare roşie-carmin, fără luciu, gust, plăcut acidulate şi aromate, cu rezistenţă bună la manipulare şi transport, pretabile pentru consum în stare proaspătă, prelucrare şi congelare.

  Coacerea fructelor este timpurie și are loc de la jumătatea lunii iunie până la sfârşitul acesteia.

  Soiul de zmeur Ruvi

  Zmeurul Ruvi formează tufe cu tulpini înalte, groase, cu vârful arcuit. Soiul are o bună toleranţă la boli şi dăunători și face fructe mari, de culoare roșu-aprins, cu un gust dulce–acidulat, foarte aromate.

  O calitate a soiului Ruvi este că zmeura prezintă o rezistență crescută la transport și manipularea pentur comercializare. Se pretează, astfel, la comercializare în stare proaspătă, dar și la prelucrare în sucuri, sau prij congelare.

  Coacerea fructelor se face tot în luna iunie, acest soi fiind un pic mai tardiv decât soiul. Cayga cu circa 5-7 zile.

  Soiul de zmeur Latham

  Zmeurul din soiul Latham formează tufe cu numeroase tulpini fructifere, cu creştere erectă şi autosusținere. Are o capacitate mare de drajonare, ceea ce îl face ideal și pentru afacerile menite să aducă profit și din material săditor.

  Acest soi de zmeură prezintă rezistenţă genetică la complexul de boli ale sistemului radicular, manifestă o bună rezistenţă la gerurile excesive din iarnă, la secetă şi la arşiţe.

  Fructele au formă sferică sau sfero-conică, de culoare roşu carmin, uşor lucioase gustul acrişor-dulce, slab aromat. Drupeolele au o aderenţă medie între ele fructele fiind mai moi şi, deci mai sensibile la transport. Se pretează la prelucrare, sub formă de sucuri în primul rând, și la congelare.

  Este un soi de sezon mijlociu de maturare a fructelor, în prima parte a lunii iulie.

  Soiul de zmeur Opal

  Soiul de zmeur Opal este de vigoare mijlocie, care fructifică în anul formării pe circa 1/3-1/2 din lungimea lor. În perioadele cu umiditate atmosferică ridicată fructele sunt atacate de mucegaiul cenuşiu.

  Zmeura Opal are o rezistenţă mijlocie la ger şi la secetă. Fructele sunt conice, de culoare roşu aprins, gustoase şi aromate. Se pretează la consum în stare proaspătă, congelare şi la prelucrare sub formă de gemuri, sucuri, jeleu.

  Maturarea fructelor în sezonul de toamnă are loc în perioada august-septembrie, iar în sezonul de vară la sfârşitul lunii iunie-început de iulie.

  Soiul de zmeur Heritage

  Heritage este un soi de zmeur ce prezintă tulpini groase,  cu o foarte bună autosusținere. Pe tulpinile în creştere fructifică pe 1/3 până la 1/2 din lungimea acestora. Este relativ rezistent la ger.

  Zmeura Heritage are fructe de mărimi variabile, în funcţie de vârsta tulpinilor şi agrotehnica aplicată fructele sunt ferme şi rezistente la transport şi manipulare, de culoare roşu închis, slab lucioase, cu gust bun, echilibrat, însă puţin suculent.

  Se pretează pentru consum în stare proaspătă, congelare, prelucrare sub formă de gem şi jeleuri.

  Soiul de zmeur Citria

  Zmeura Citria este un soi românesc ce provine de la ICDP Pitești.  Greutatea medie a unui fruct ajunge la 2-3 grame.

  La acest soi de zmeur, perioada de maturare este extratimpurie iar culoarea pieliței este galbenă-portocalie lucioasă.

  Soiul Citria este foarte rezistent la ger, are o bună toleranță la bolile specifice și este foarte productiv.

  Zmeura Citria are calități organoleptice foarte bune având o destinație de consum mixtă.

  Soiul de zmeur Veten

  Zmeurul Veten fructifică și își coace fructele la sfârșitul lunii iunie începutul, lunii iulie. Zmeura sa are o greutate de 2-3 grame.

  Tufele soiului prezintă foarte putini spini astfel fructele se culeg ușor.

  Culoarea pieliței este roșie-închisă, mată.

  Acest soi de zmeură este productiv, rezistent la ger și tolerant la boli.

  Soiul de zmeur Noma

  Zmeurul de soi Noma are o vigoare a tufei  mare, cu tulpini groase, spinoase.

  Perioada de maturare este mijlocie,  sfârșitul lunii iunie începutul lunii iulie, iar fructele ajung la 2-3 grame.

  Culoarea pieliței este roșie-închisă, mată.

  Soiul de zmeură Noma este productiv, rezistent la ger și  boli.

  Soiul de zmeur Willamette

  Zmeura Willamette are o vigoare a tufei  mare, cu tulpini numeroase, de grosime mijlocie.

  Perioada de maturare a fructelor de zmeură este mijlocie iar fructele ajung la 2,5-4 grame.

  Culoarea pieliței este roșie-închisă, lucioasă.

  Acest soi de zmeură este productiv, cu rezistență medie la ger și  boli.

  Soiul de zmeur Polka

  Soiul de zmeură Polka este printre cele mai cunoscute și mai cultivate din țara noastră. Este o zmeură din soi remontant cu fructificare de vară-toamnă cu o vigoare mare a tufei, tulpini groase și creștere erectă.

  Perioada de maturare este mijlocie iar fructele ajung la o greutate de 3-4 grame.

  Culoarea pieliței este roșie-închisă, mediu, lucioasă.

  Este un soi de zmeură foarte productiv dar cu o rezistență mijlocie la ger, calități comerciale foarte bune și destinație mixtă de consum.


  Te-ar mai putea interesa

  Prețul roșiilor românești s-a prăbușit după sărbători. Cât costă acum un kilogram de tomate la fermieri Încrețirea sau răsucirea frunzelor la ardei. Cauze, remedii Județul unde jumătate din suprafața semănată cu grâu este deja calamitată de secetă

  Ultimele știri

  Bursă instituită de Rodbun în amintirea lui Irinel Sacu, directorul tehnic decedat tragic într-un accident rutier Hoții au furat din câmp pompele folosite pentru irigarea culturilor agricole Danone și-a vândut în pierdere activele din Rusia