• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ce producții a obținut FERMIERUL EMIL DUMITRU la grâu și la rapiță!

    Andreea Elefterie -

    Emil Dumitru, fermier în Chiselet, județul Călărași și președinte al Federației Naționale PRO AGRO, a încheiat campania de recoltare la două culturi importante din ferma sa: grâul și rapița. Producțiile obținute la hectar sunt mulțumitoare, spune agricultorul care, în analiza sa, a luat în calcul condițiile dificile ale acestui an.

    Suntem bucuroși că am terminat campania de recoltat după provocările climatice din ultima perioadă. Am reușit să recoltăm și grâul. Producțiile sunt, să zicem, bune. Am făcut la rapiță trei tone după ce am avut un an atipic din punct de vedere climatic, la grâu am făcut 6.200 kg/hectar”, a declarat Emil Dumitru pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro.

    Satisfacția fermierului din Călărași a fost cu atât mai mare cu cât la grâul românesc a reușit să obțină o recoltă cu parametri panificabili. ”E de menționat faptul că soiurile de grâu românesc s-au comportat foarte bine și am avut parametri de calitate de grâu de panificație. Asta înseamnă că am avut un preț bun, am semnat contract cu 145 euro/tonă. Una peste alta, mai mult bine decât rău”, a spus fermierul, subliniind că anul acesta a putut face o comparație între genetica autohtonă și cea străină, având în fermă și un soi franțuzesc de grâu. ”La grâu suntem conservatori, am avut soiul de grâu Litera preponderent pe suprafața noastră de 40 hectare și un soi străin de grâu, franțuzesc, dar care nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor noastre. Anul acesta, mai mult decât oricând s-a văzut o diferență foarte mare între soiurile străine de grâu pe care le-a prins seceta și nu au dat randamentul scontat și soiurile românești care sunt stabile din punct de vedere al producției și al parametrilor de calitate”, ne-a Emil Dumitru, subliind că anul agricol din ferma sa de familie a fost marcat până la acest moment de o perioadă de 68 de zile în care suprafețele au fost lipsite de orice precipitații.

    La cultura de rapiță, fermierul a mizat pe hibrizii DEKALB care l-au ajutat să atingă o producție de 3.000 de kilograme la hectar. ”Rapița am valorificat-o cu un preț de 1.500 lei/tonă. Acesta a fost prețul obținut de la un trader internațional. Mă așteptam o producție peste trei tone, dar a fost o perioadă secetoasă în faza de înflorire a rapiței și atunci sigur că nu am putut să obținem mai mult, dar, una peste alta, este un an agricol cu mai multe plusuri decât minusuri. Eu cred că dacă se vor face sistemele de irigații și vom reuși să ne asigurăm apa la plante indiferent de condițiile climatice și vom avea o producție stabilă, cu siguranță România va fi un jucător din ce în ce mai important pe piața cerealelor din Europa”, a mai spus președintele Federației Naționale PRO AGRO.

    În paralel cu campania de recoltare, liderul din agricultură a participat și la ședințele de lucru de la Ministerul Agriculturii. Perioada care s-a suprapus cu lucrările combinelor a fost una agitată având în vedere că Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale pregătește noi sesiuni de depunere a proiectelor pe fonduri europene. Cea mai recentă ședință de la MADR a avut loc chiar luni, 16 iulie, când s-au discutat noile condiții pentru Submăsura 4.1 – Investiții în exploatații agricole. ”La minister a fost un grup de lucru pentru a clarifica niște aspecte din punct de vedere tehnic, mai exact tot ce înseamnă punctajele care vor fi obținute la Submăsura 4.1 pentru sectoarele vegetal și zootehnie, fermă de familie și fermă mică. Eu cred că s-au clarificat în mare parte toate aspectele. Urmează o procedură scrisă astfel încât fermierii care sunt doritori să aplice pentru fonduri europene să aibă ocazia să-și pregătească toată documentația și, odată cu lansarea sesiunii, probabil într-o lună de zile să poată să aplice, pentru că agricultura României din 2007 până în prezent a cunoscut o transformare substanțială prin dotarea cu utilaje de cea mai bună calitate și lucrul ăsta se vede în câmp„, ne-a spus Emil Dumitru, președintele Federației Naționale PRO AGRO.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus Bani în plus la subvenția APIA. Lista plăților-bonus la hectar și animale

    Ultimele știri

    Noua față a învățământului agricol: De la licee în prag de desființare la investiții de peste 43 de milioane de euro Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri