• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Măsurile antiincendiu ce devin obligatorii în toate stupinele începând de luna viitoare!

    Ramona Dascălu -

    Apicultorii au de respectat noi norme privind amplasarea stupinelor. Din 21 august crescătorii de albine trebuie să își alinieze exploatațiile conform Ordinului 182 din 30 iunie 2020, prin care sunt aprobate ”Normele de prevenirea și stingerea incendiilor specifice activităților sectoarelor din domeniul agricol”.

    Potrivit documentului emis de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, care a fost publicat în Monitorul Oficial pe 22 iulie, apicultorii trebuie să respecte obligatoriu următoarele prevederi privind amplasarea stupinelor:

    -Stupinele se amplasează cât mai departe de drumuri circulate, de unitățile de producție cu profil chimic sau siderugic;
    -Zona stupinei se împrejmuiește și nu se va permite depozitarea produselor chimice iritante, alcool, combustibil, lubrifianți, lacuri, vopsele.

    Ce măsuri trebuie să mai ia apicultorii 

    Aceeași sursă mai prevede că, în timpul deschiderii stupului și intervenției cu afumătorul se va scoate scoate cu atenție rama din stup, iar afumarea și observarea albinelor se fac la o distanță de circa 4 m spre a evita căderea scânteilor în interiorul stupului. În plus se mai specifică faptul că transportul albinelor se va face cu vehicule în bună stare de funcționare, însoțitorul având afumătorul la îndemână, precum și echipamentul individual de protecție și unelte pentru eventualele reparații.

    Stupii vor fi prevăzuți cu dispozitive de închidere, lăsându-se numai orificii pentru aer, prevăzute cu site metalice.

    De precizat că măsurile antiincendiu incluse în anexa Ordinului 182 din 2020 vin ca reguli suplimentare pe lângă normele deja în vigoare prin legislația dedicată apiculturii.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermier: Varza românească e tocată pe câmp, în timp ce varza din import e tocată în farfurie! O fabrică de lactate își închide porțile după peste 100 de ani – nu mai face față prețurilor Alexander Degianski a construit un bazin imens pentru a iriga o parte din terenurile pe care le lucrează

    Ultimele știri

    Fermierul care a semnat pentru arenda de 7 tone/ha: ”Nu mă judecați! Această pășune m-a salvat de la faliment” Arenda de 7 tone/ha i-a revoltat pe fermieri. Ion Olteanu: ”N-ai cum! Este împotriva oricărei reguli economice!” MADR: Guvernul a aprobat creșterea subvenției la motorină și sumele necesare pentru plățile APIA