• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Top 5 evenimente care au marcat sectorul agribusiness în 2013

    agrointeligenta.ro -

    Anul ce se încheie a fost un an în care fermierii au fost feriți de urgia naturii, vremea favorabilă transformându-se în recolte record. Totuși, o serie de evenimente și scandaluri au afectat sectorul de agribusiness și, implicit, viața agricultorilor. Fie că este vorba de momente care au oferit speranță sau, din păcate, care au dărâmat afaceri alimentare, echipa Agrointel vă propune un top al celor mai importante 5 evenimente care au marcat anul agricol 2013.

    1.Prăbușirea prețurilor la cereale
    Poate momentul care a marcat cel mai mult viața fermierilor a fost prăbușirea prețurilor la cereale către finele verii, exact în plină perioadă de recoltare. Prețurile mici oferite pe recolte au dezamăgit producătorii agricoli care, deși au avut un an bun din punct de revedere al rentabilității, nu au putut să își fructifice munca și printr-un profit pe măsură. Cei care nu au dispus de spații de depozitare sau au fost oblugați să achite credite scadente au pierdut sume importante la vânzarea recoltei cu prețurile ce atinseseră un record negative pentru ultimii ani.

    2.Scandalul cărnii de cal
    Scandalul Horsegate, izbucnit în februarie, a adus prejudicii uriaşe României și companiilor autohtone care exportă carne. Totul a pornit în Anglia când, într-un pachet de lasagna cu carne de vită s-a găsit carne de cal. Inițial, s-a anunțat că provenineța cărnii era românească, dar apoi s-a dovedit că producătorii noștri au fost acuzați pe nedrept. Prea târziu, însă: mai multe companii au pierdut contracte importante de exporturi.

    premierul chinez3.Vizita la București a premierului chinez Li Keqiang
    Forumul economic China-Europa Centrală și de Est desfășurat la sfârșitul lunii noimebrie la București a fost însoțit de o vizită istorică, cea a unei delegații chineze condusă de premierul republicii populare, Li Kequiang. În cadrul întâlnirilor avute în România, mai mulți oameni de afaceri români au avut posibilitatea de a stabili legături cu omologi din China. Poate cele mai importante discuții au fost purtate în jurul unor colaborări în domeniul agricol între producătorii și fermierii români și reprezentanții chinezi. Astfel, aceștia din urmă au încheiat un protocol pentru exporturi de animale vii: porci și vaci, din România. Volumul mare al primelor comenzi discutate, precum și deschiderea unei piețe cu un potențial uriaș au fost un moment de maximă semnificație pentru perspectivele fermierilor români.

    paine4.Reducerea TVA-ului la pâine și produsele de panificație
    Luată după îndelungi dezbateri și după o serie de amânări, decizia politică de a reduce TVA-ul la produsele de panificație a fost una care a schimbat total perspectiva producătorilor, dar și a fermierilor din industrie. Chiar dacă scăderea prețurilor la raft nu a fost una spectaculoasă, cel mai mare câștig a venit odată cu cifrele care au dovedit o creștere a fiscalității la vânzarea acestor produse. Mai mult, a crescut și consumul, au arătat statisticile. Pentru anul care vine, guvernanții au înaintat ipoteza ca modelul de succes din panificație să fie copiat și pentru alte sectoare din alimentație, precum cel al cărnii sau al lactatelor.

    fermier lapte5.Scandalul aflatoxinei
    Luna martie a fost una cu ghinion pentru producătorii de lapte. Scandalul aflatoxinei, puternic inflamat de mass-media, a cuprins săptămâni bune de dezbateri, culminate cu conferințe-maraton susținute de marii producători de lactate, dar și de demonstrații de încredere ale ministrului Daniel Constantin, care a băut lapte în direct în platoul mai multor televiziuni. În perioada scandalului pornit de la o cantitate de lapte importat din Ungaria și depistat cu aflatoxină, vânzările au scăzut cu 30%, iar protestele fermierilor au ajuns până la vărsarea laptelui pe ogoare.

    Care este, în opinia dumneavoastră, evenimentul din 2013 care a marcat cel mai mult anul agricol și viața fermierilor români?


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd