Bio şi organic

Seva de mesteacăn – băutura zeilor, transformată în afacere profitabilă de un antreprenor român din Iaşi

Seva de mesteacăn este unul dintre cele mai bogate în minerale produse aflate în natură. Această băutură, naturală, este fapt apa extrasă din pământ de mesteceni și amestecată cu mineralele și vitaminele găsite în acești copaci. În România acest produs a fost adus de către Sorin Scalschi, un ieșean care după ce a aflat de proprietățile miraculoase ale acestei băuturi a dorit să le promoveze și în țara noastră.

Sorin Scalschi a avut afaceri în domeniul construcțiilor, dar în urmă cu câțiva ani a ajuns în Borșa, județul Maramureș, iar acolo a aflat de la localnici despre o băutură extraordinară, seva de mesteacăn. După ce a gustat din ea a hotărât că vrea să promoveze acest produs în România. ”Eu am fost în zona Borșa, la munte, și acolo am aflat de la localnici de acest lichid miraculos cu proprietăți terapeutice extraordinare. Mi-a stârnit curiozitatea și pentru că la noi în țară nu exista așa ceva. M-am interesat unde este și am aflat că în Ucraina se colectează, chiar din Carpați, în apropiere cu granița României, lângă Cernăuți. Ei o colectează, o ambalează și apoi o exportă. Firma respectivă este atestată de o companie Elvețiană, este certificat bio și din curiozitate am zis să o încerc și la noi”, povestește ieșeanul.

seva

În țara noastră colectarea ar fi destul de dificilă, deși există mesteceni și aici și s-ar putea aduna sevă, dar pentru a pune bazele unei afaceri este greu.  ”La noi sunt ceva mesteceni, dar sunt foarte rari. Acolo sunt câteva sute de hectare compacte. Aici ar trebui să alergi după ei dintr-o parte în alta pe când dacă sunt concentrați este mai simplu, sunt oamenii care timp de o lună pe an, cât se colectează seva se ocupă doar cu asta”, spune distribuitorul de sevă. În zona de nord, la granița cu Ucraina, maramureșenii din zona de munte adună sevă de mesteacăn, dar în cantități mult mai mici și o păstrează pentru consum propriu. ”O păstrează în beciuri amestecată cu zeamă de lămâie pentru că trebuie să-i fie tăiată fermentația. Se ține la rece și în timpul anului se poate consuma ca și o băutură comună, în loc de apă. Bătrânii spuneau că este foarte foarte sănătoasă”, adaugă ieșeanul.

seva4

Acest produs cu produs cu calități curative deosebite se colectează cam o lună pe an, primăvara când natura se dezgheaţă și vegetația începe să renască. ”Se găurește copacul, 2-3 centimetri se pune un furtun și se colectează în borcane de câte 3 litri. Primăvara, copacul își atrage din pământ apa, această apă se amestecă cu toate mineralele și ce mai este în compoziția copacului, în trunchiul lui și rezultă această sevă. Orice mesteacăn are sevă. Se produce în jur de 80-90 de litri pe zi, iar din aceasta se colectează maxim 10%, undeva la 5 maxim 10 litri pe zi pentru a nu fi afectat nici copacul. Aceasta se conservă, după care pe tot parcursul anului se îmbuteliază în sticlă și se vinde. În formă brută, așa cum a fost scoasă din mesteacăn, sau pur și simplu îi mai adaugă tot felul de arome, de gusturi diferite: măceșe, mentă, urzică”, explică Sorin Scalschi.

seva2

Primul import în țara noastră l-a avut în decembrie 2013, iar în ianuarie a început să o distribuie în magazinele naturiste sau să o livreze clienților care achiziționau direct. Omul de afaceri din iași spune că îi merge destul de mine, este pe un trend ascendent, dar încă nu poate spune că a câștigat bani din asta deoarece a investit foarte mult în promovare. ”Încă nu am ajuns la nivel de țară, dar asta ne dorim. Avem exclusivitate pe România pentru acest produs și acum încercăm să intrăm în majoritatea orașelor. Avem clienți și din afara țării. O persoană ne-a cerut pentru a duce în Marea Britanie. Am trimis deja un transport și acum urmează să trimitem al doilea. Deocamdată nu pot vorbi despre cât este de profitabilă pentru că încă suntem în faza în care investim bani în publicitate și încercăm să ne facem cunoscuți. Dar deocamdată trendul este ascendent. Se vinde în magazinele naturiste, în general prin Iași, dar avem și în București, Timișoara, Oradea”, adaugă distribuitorul care spune că în prezent aduce cam 15.000 de litri de băutură pe lună din Ucraina.

seva1

Sevă de mesteacăn, cunoscută în toată lumea sub diferite nume, dar peste tot este folosită ca și energizant, revigorator sau tratament pentru detoxifiere. În Europa i se spune “laptele”, “lacrimile” sau “sângele” mesteacănului, în timp ce în Rusia, Canada, Japonia, Coreea, este considerată în popor “băutura zeilor”, în timp ce în Rusia şi unele zone din Siberia ea făcea parte dintre elixirurile magice ale șamanilor. În Canada era folosită pentru a reda vitalitatea celor convalescenţi şi pentru a grăbi refacerea forţelor după iernile lungi, atât în cazul oamenilor, cât şi în cazul animalelor slăbite. În Japonia şi Finlanda, sevă de mesteacăn este considerată în tradiţia vindecării populare o băutură medicinală cu efecte excepţionale.

Ea este recomandată în cazul afecțiunilor renale și în curele de detoxifiere. Se fac cure de câte două trei săptămâni și se consumă până la un litru dimineața pe stomacul gol. În general dă o stare de bine, de energie și este foarte bună pentru copiii care au deficiențe de vitamine.

Preţul unui litru de sevă de mesteacăn fără îndulcitor sau cu infuzii din plante medicinale este de 16 lei.

18 comentarii

  1. seva de mesteacan trebuie foarte atent colectata ,daca doriti sa beneficiati de valorile sevei trebuie sa o beti foarte proaspata,pentru cazurile grave de sanatate se recomanda sa beti direct din copac 3-5 litri\zi din mesteceni nici tineri nici batrani[are schimbat gustul] cu fiecare ora care trece scade puterea de vindecare,colectarea trebuie facuta printr-o tehnica speciala ca sa nu intre in contact cu aerul exterior care scade calitatea sevei ,nu trebuie colectat de la copaci nevigurosi eu gust in general din seva copacului si daca nu este fresh seva obturez gaura copacului,recipientele de colectare trebuie de fiecare data spalate foarte bine zilnic dupa fiecare colectare.este bine sa gasiti seva in zona dvs la munte zona nepoluata,eu cu familia mea consumam in perioada sevei 10 litri\zi iar in restul anului 1 litru seva congelata zilnic mai mult copii suntem foarte multumiti de rezultate,rezultatele la persoanele bolnave apar dupa 30 litri ,pentru sportivi se vede imediat diferenta eu colectez in zona hunedoara ,atentie la seva din magazine nu stiu nici o persoana cu rezultate ,seva are valoare maxim 3 saptamani 4martie -27 martie anul trecut am o eperienta mare in colectare de seva pentru intrebari 0744362086

  2. SI EU am colectat seva de mesteacan pentru prima data in 2016 in hunedoara zona de munte si un singur copac s-a uscat colectarea se face prin rotatie maxim 5 zile la un copac deoareca copacul in zona gaurita incearca sa se refaca si se schimba gustul sevei.si anul acesta voi colecta seva circa 300-400 litri\zi ptr informatii 0744362086

  3. Nu contesta nimeni efectele benefice ale sevei de mesteacan…dar din pacate…in urma extergerii acesteia, mestecenii MOR. Este nevoie de cativa zeci de ani pina cresc alti copaci…
    De ce nu poate omul sa protejeze natura?…trebuie mereu sa distruga?

    1. Daca extrag romanii seva e adevarat ca mestecenii mor. Daca extrag nemtii seva, atunci mestecenii traiesc sanatosi mai departe pana la adanci batraneti. Pe tot ce pune un roman mana moare, asta stie oricine.

  4. Incercati si seva de brad, vita de vie , salcie , plop daca le comparati cu cea de mesteacan s-ar putea sa va placa mai mult una din primele, eu prefer aia de vita de vie e excelenta.

    1. Daca este recoltata cum se cuvine, intr-o cantitate limitata si gaura este acoperita pe urma, nu are efecta negative. Insa daca se face o recoltare abuziva se poate distruge copacul respectiv

Scrie un comentariu