Primește revista gratuită Promovează afacerea ta Despre noi și contact
CATEGORII PRODUSE ARTICOLE EXTERNE AUTORI ARHIVĂ

IERI 21:19 Wikkelhouse – casa olandeză din carton făcută să reziste cel puțin 100 de ani

IERI 19:58 De ce nu s-au plătit fermierilor cele 11,1 milioane de euro alocate de Comisia Europeană

IERI 18:39 Conferința Națională a Agricultorilor 2016 – VIDEO INTEGRAL

Seva de mesteacăn – băutura zeilor, transformată în afacere profitabilă de un antreprenor român din Iaşi

seva3

Seva de mesteacăn este unul dintre cele mai bogate în minerale produse aflate în natură. Această băutură, naturală, este fapt apa extrasă din pământ de mesteceni și amestecată cu mineralele și vitaminele găsite în acești copaci. În România acest produs a fost adus de către Sorin Scalschi, un ieșean care după ce a aflat de proprietățile miraculoase ale acestei băuturi a dorit să le promoveze și în țara noastră.

Sorin Scalschi a avut afaceri în domeniul construcțiilor, dar în urmă cu câțiva ani a ajuns în Borșa, județul Maramureș, iar acolo a aflat de la localnici despre o băutură extraordinară, seva de mesteacăn. După ce a gustat din ea a hotărât că vrea să promoveze acest produs în România. ”Eu am fost în zona Borșa, la munte, și acolo am aflat de la localnici de acest lichid miraculos cu proprietăți terapeutice extraordinare. Mi-a stârnit curiozitatea și pentru că la noi în țară nu exista așa ceva. M-am interesat unde este și am aflat că în Ucraina se colectează, chiar din Carpați, în apropiere cu granița României, lângă Cernăuți. Ei o colectează, o ambalează și apoi o exportă. Firma respectivă este atestată de o companie Elvețiană, este certificat bio și din curiozitate am zis să o încerc și la noi”, povestește ieșeanul.

seva

În țara noastră colectarea ar fi destul de dificilă, deși există mesteceni și aici și s-ar putea aduna sevă, dar pentru a pune bazele unei afaceri este greu.  ”La noi sunt ceva mesteceni, dar sunt foarte rari. Acolo sunt câteva sute de hectare compacte. Aici ar trebui să alergi după ei dintr-o parte în alta pe când dacă sunt concentrați este mai simplu, sunt oamenii care timp de o lună pe an, cât se colectează seva se ocupă doar cu asta”, spune distribuitorul de sevă. În zona de nord, la granița cu Ucraina, maramureșenii din zona de munte adună sevă de mesteacăn, dar în cantități mult mai mici și o păstrează pentru consum propriu. ”O păstrează în beciuri amestecată cu zeamă de lămâie pentru că trebuie să-i fie tăiată fermentația. Se ține la rece și în timpul anului se poate consuma ca și o băutură comună, în loc de apă. Bătrânii spuneau că este foarte foarte sănătoasă”, adaugă ieșeanul.

seva4

Acest produs cu produs cu calități curative deosebite se colectează cam o lună pe an, primăvara când natura se dezgheaţă și vegetația începe să renască. ”Se găurește copacul, 2-3 centimetri se pune un furtun și se colectează în borcane de câte 3 litri. Primăvara, copacul își atrage din pământ apa, această apă se amestecă cu toate mineralele și ce mai este în compoziția copacului, în trunchiul lui și rezultă această sevă. Orice mesteacăn are sevă. Se produce în jur de 80-90 de litri pe zi, iar din aceasta se colectează maxim 10%, undeva la 5 maxim 10 litri pe zi pentru a nu fi afectat nici copacul. Aceasta se conservă, după care pe tot parcursul anului se îmbuteliază în sticlă și se vinde. În formă brută, așa cum a fost scoasă din mesteacăn, sau pur și simplu îi mai adaugă tot felul de arome, de gusturi diferite: măceșe, mentă, urzică”, explică Sorin Scalschi.

seva2

Primul import în țara noastră l-a avut în decembrie 2013, iar în ianuarie a început să o distribuie în magazinele naturiste sau să o livreze clienților care achiziționau direct. Omul de afaceri din iași spune că îi merge destul de mine, este pe un trend ascendent, dar încă nu poate spune că a câștigat bani din asta deoarece a investit foarte mult în promovare. ”Încă nu am ajuns la nivel de țară, dar asta ne dorim. Avem exclusivitate pe România pentru acest produs și acum încercăm să intrăm în majoritatea orașelor. Avem clienți și din afara țării. O persoană ne-a cerut pentru a duce în Marea Britanie. Am trimis deja un transport și acum urmează să trimitem al doilea. Deocamdată nu pot vorbi despre cât este de profitabilă pentru că încă suntem în faza în care investim bani în publicitate și încercăm să ne facem cunoscuți. Dar deocamdată trendul este ascendent. Se vinde în magazinele naturiste, în general prin Iași, dar avem și în București, Timișoara, Oradea”, adaugă distribuitorul care spune că în prezent aduce cam 15.000 de litri de băutură pe lună din Ucraina.

seva1

Sevă de mesteacăn, cunoscută în toată lumea sub diferite nume, dar peste tot este folosită ca și energizant, revigorator sau tratament pentru detoxifiere. În Europa i se spune “laptele”, “lacrimile” sau “sângele” mesteacănului, în timp ce în Rusia, Canada, Japonia, Coreea, este considerată în popor “băutura zeilor”, în timp ce în Rusia şi unele zone din Siberia ea făcea parte dintre elixirurile magice ale șamanilor. În Canada era folosită pentru a reda vitalitatea celor convalescenţi şi pentru a grăbi refacerea forţelor după iernile lungi, atât în cazul oamenilor, cât şi în cazul animalelor slăbite. În Japonia şi Finlanda, sevă de mesteacăn este considerată în tradiţia vindecării populare o băutură medicinală cu efecte excepţionale.

Ea este recomandată în cazul afecțiunilor renale și în curele de detoxifiere. Se fac cure de câte două trei săptămâni și se consumă până la un litru dimineața pe stomacul gol. În general dă o stare de bine, de energie și este foarte bună pentru copiii care au deficiențe de vitamine.

Preţul unui litru de sevă de mesteacăn fără îndulcitor sau cu infuzii din plante medicinale este de 16 lei.

michael-liebscher

Nemţii cultivă pământul lăsat pârloagă de români. Doi tineri din Hanovra se îmbogăţesc la Fălticeni

nuca

Plantația de nuci forestieri – afacerea cu care îți faci copiii milionari în euro. Ai nevoie de doar două hectare de teren și 6.000 de euro!

foto miere falsificata

Ce conține borcanul de miere vândut la promoție cu 9,99 lei? Vezi rezultatul analizelor de laborator!

canepa

Cânepa, singura plantă care omoară toate buruienile, înlocuind ierbicidele. BMW și Mercedes au cultivat-o în România, testând-o în caroseria unor mașini biodegradabile

Cel mai ieftin schimb valutar în cont Cum să cumperi din SUA, mai ieftin Cel mai ieftin transfer de bani internațional
 1. Și cu mestecenii ce se întâmplă?

  RĂSPUNDE
 2. Daca este recoltata cum se cuvine, intr-o cantitate limitata si gaura este acoperita pe urma, nu are efecta negative. Insa daca se face o recoltare abuziva se poate distruge copacul respectiv

  RĂSPUNDE
 3. La Kronospan la OSB

  RĂSPUNDE
 4. Mai bun e coca cola =)) Am mai auzit una, ca seva de mesteacan nu e cunoscuta in tara. da’ de unde….ca toata lumea stie de mustireata care o beam cand eram prunci primavara… . Pretul de 16 lei pe litru cand nu faci nimic mi se pare scump, no, ca faci import in loc sa iti pui bazele propriei plantatii, asta-i alta mancare de peste, totusi 16 lei pe litru cand eu pun un bidon si colectez un litru pe zi moca de la un mesteacan… mi se pare mult.

  RĂSPUNDE
 5. Incercati si seva de brad, vita de vie , salcie , plop daca le comparati cu cea de mesteacan s-ar putea sa va placa mai mult una din primele, eu prefer aia de vita de vie e excelenta.

  RĂSPUNDE
 6. Nu contesta nimeni efectele benefice ale sevei de mesteacan…dar din pacate…in urma extergerii acesteia, mestecenii MOR. Este nevoie de cativa zeci de ani pina cresc alti copaci…
  De ce nu poate omul sa protejeze natura?…trebuie mereu sa distruga?

  RĂSPUNDE
 7. Vand seva mesteacan tel 0747367807

  RĂSPUNDE
 8. VAND Seva de mesteacan,de la munte 0741372640!!

  RĂSPUNDE
 9. super oferta vand seva de mesteacan detali la tel 0748960813

  RĂSPUNDE
 10. Nu uitati sa bateti un cep de lemn in pom dupa ce scoateti teava. Altfel intra ciuperca. :)

  RĂSPUNDE
NUME (necesar)
E-MAIL (nu va fi publicat)
WEBSITE (opţional)
ABONAMENTE CONTACT PUBLICITATE TERMENI ȘI CONDIȚII COOKIES