• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Gâsca cu gât roșu – ”musafirul” care le aduce fermierilor un bonus de 288 euro/ha la subvenția pe suprafață

    agrointeligenta.ro -

    Gâsca cu gât roșu (Branta ruficollis) este o specie pe cale de dispariție, protejată la nivelul Uniunii Europene. Pasărea rară aduce anual subvenții agricole mai mari fermierilor care deţin suprafeţe de teren în zonele naturale protejate, indiferent dacă respectivele terenuri sunt sau nu cultivate.

    Pe lângă subvenția pe suprafață pe care o încasează ca restul fermierilor, tânărul Paul Breazu spune că se bucură că pentru terenurile pe care le lucrează în Tulcea, în zona comunei Valea Nucarilor, poate accesa un plus 288 de euro/hectar. ”Este o subvenție suplimentară, banii alocați pentru protejarea gâștii cu gât roșu. Sunt câteva condiții ce trebuie respectate, pentru că această pasăre iernează la noi și se hrănește cu porumb. Dar este destul de simplu să te încadrezi și să accesezi banii”, a declarat fermierul pentru Agrointeligența.

    Gâsca cu gât roșu este inclusă pe lista celor mai periclitate specii de păsări care trăiesc temporar în Europa, fiind ocrotită pe plan internațional prin Convenția pentru Conservarea Vieții Sălbatice și a habitatelor Europene (Berna – 1979, semnată de România în 1993). În România apare doar la sfârșitul lunii octombrie și poate fi observată până în luna martie. (www.info-delta.ro)

    Fermierii care lucrează terenuri în județele unde pasărea protejată își face cuib (Tulcea, Galați, Vrancea, etc. – verificați la filiala locală a APIA dacă vă încadrați) pot cere și în 2015 ”bonusul” prevăzut pentru terenuri arabile importante ca zone de hrănire pentru gâscă cu gât roșu. Dacă până anul trecut, banii veneau anual sub formă de subvenţii, fiind accesate de către fermieri prin Măsura 214, plăţi de agromediu, de anul viitor, agricultorii vor accesa sumele prin Pachetul 7 – terenuri arabile importante ca zone de hrănire pentru gâsca cu gât roșu (Branta ruficollis) din cadrul Măsurii 10 – Agro-mediu și climă.

    Subvenția pentru protejarea gâștii cu gât roșu prevăzută pentru 2015 va fi de 288 euro/ha/an, mai mult decât până acum, când suma se ridica de 171 de euro/hectar.

    Porumbul trebuie recoltat după 15 septembrie

    Pentru a primi sprijinul cuvenit, fermierii care accesează Pachetul 7 din noua Măsură 10 se angajează să respecte anumite cerinţe, cea mai importantă fiind să recolteze porumbul după 15 septembrie şi să lase o suprafeţă de minim 5 la sută nerecoltată. În situaţia în care  pe acel teren nu cultivă porumb, fermierii sunt obligați să asigure o cantitate de 100 kg de porumb boabe la hectar, în cel puţin un punct de hrănire situat pe suprafaţa fiecărei parcele angajate ş.a.

    Alte păsări care aduc subvenții mai mari

    Un sprijin similar este plătit și fermierilor din alte zone și care pot accesa banii europeni prin Submăsura 10.1 – Plăți de agro-mediu și climă – Pachetul 3, pajisti importante pentru păsări. Aici sunt incluse vânturelul cristelul de câmp (Crex Crex) – 244 E/ha/an, sfrânciocul cu fruntea neagră (Lanius minor) și vânturelul de seară (Falco vespertinus) – 171 de euro/hectar.

    Sunt sprijiniți suplimentar și fermierii care dețin pajiști importante pentru fluturi (Maculinea sp.) – 263 de euro/ha/an.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Cel mai scump porumb din lume la acest moment. Prețuri pe tonă Avans APIA bovine 2024. Plata pe fermă în funcție de rasa vacilor – calcul Avans APIA – plăți în ritm alert! Adrian Pintea, MADR: Ce se autorizează astăzi, a doua zi se plătește!

    Ultimele știri

    Germania, client fidel al cerealelor din Ucraina. Porumbul, la mare căutare Producții de 100 de tone/ha cu varză semănată direct în câmp. Secretul fermierului: Gintama! Micul fermier care vinde porcul de Crăciun în viu cu 52 de lei kilogramul!