• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Creșterea porcilor în gospodărie: Un argeșean cu 11 copii recomandă rasa Duroc pentru familiile numeroase

    Gabriela Gimbășanu -

    Atunci când te hotărăști să te apuci de creșterea porcilor de carne este foarte important să știi să îți alegi rasa pe care vrei să te axezi, în funcție și de ce rezultate vrei să obții. Rasa este cea care îți poate asigura succesul și, de ce nu, siguranța alimentară a întregii familii.

    După ce a ieșit la pensie Cornel Anghel, capul unei familii numeroase din comuna Orja, județul Argeș, s-a hotărât să crească porci din rasa Duroc. Tatăl a 11 copii, argeșeanul a optat pentru această rasă care îi permite să-și hrănească familia numeroasă și suplimentar, crește câțiva godaci care îi aduce un plus de venit.

    “Atât eu cât și soția mea am lucrat în petrochimie și după ce am ieșit la pensie a trebuit să începem să ne ocupăm de ceva pentru a ne putea hrăni familia și pentru a face și niște bănuți. Acum mai bine de 10 ani am construit un adăpost mai lung, de vreo 30 de metri lungime și am început să ne ocupăm de creșterea porcilor. Pentru a avea desfacere pe piață a trebuit să aleg o rasă mai deosebită. Trebuie să recunosc că motivul principal pentru care am ales suinele din rasa Duroc a fost că iau în greutate foarte ușor și, dacă sunt mâncați bine, ajung și la 200 kilograme într-un an. Ating această greutate datorită faptului că conformația corporală le permite: cresc lungi și destul de înalți, au oase foarte puternice care pot susțin această greutatea. Sunt o variantă extraordinară pentru cei care au o familie numeroasă așa cum este a noastră”, a declarat Cornel Anghel pentru Agrointeligența.

    Duroc ajunge ușor la 190 de kilograme și nu e pretențios

    Argeșenii au o familie numeroasă, au nici mai mult nici mai puțin de 11 copii. Creșterea grăsunilor Duroc le permite să-și asigure hrana de zi cu zi. “Am început cu trei capete și acum, de vreo 3-4 ani, cresc între 11 și 14 capete. La Crăciun doar pentru familia mea am sacrificat 4 porci, au fost foarte mari, undeva la 180-190 kilograme fiecare. Durocul, comparativ cu Pietrain sau alți porci de carne, nu este pretențios, se adaptează oricărui mediu de creștere. La noi, pe timpul verii le dau drumul în curte să se plimbe. Avem și un mic teren cu iarbă unde îi lăsăm să mănănce. Sunt niște porci tare liniștiți”, ne-a vorbit fermierul Costel despre performanțele de greutate ale acestei rase de suine.

    Rasă de carne, dar face slănină de la frig și de la grâu

    Deși la o așa greutate ai fi tentat să crezi că are foarte multă grăsime, Duroc este un porc de carne. Această rasă, procentul de grăsime în carcasă nu ar trebui să depășească 20% dacă ai grijă de un lucru esențial – expunerea la frig. “Dacă ții cont de toți factorii implicați în creșterea lor nu ar trebui să ai grăsime prea multă la tăiere. În schimb, dacă pe perioada sezonului rece nu protejezi porcul și nu îl ferești de ger, acesta va forma un strat considerabil de grăsime pentru a se putea proteja împotriva frigului. Trebuie să ții cont de toate aceste aspecte pentru a obține cele mai bune rezultate”, ne-a precizat micul fermier, despre modul în care trebuie crescut un porc din rasa Duroc pentru a avea cât mai puțină grăsime.

    Fermierul din Argeș a subliniat faptul că și amestecul de cereale influențează stratul de grăsime: dacă procentul de grâu este mai ridicat în amestecul adminstrat, inevitabil, porcul va forma mai multă grăsime.

    porci din rasa DurocHrăniți 100% natural de 3 ori pe zi

    Coeficientul de creștere al porcilor Duroc depinde de mai mulți factori: hrană, adăpost, mediul ambiant și igienă. ”Noi îi hrănim cu cereale, totul este natural obținut de pe pământul nostru. Facem o măcinătură de grâu, orz, ovăz, porumb și floarea-soarelui pe care o adminstrăm de 3 ori pe zi. De asemenea, pe perioada iernii adminstrăm porcilor apă încălzită, care are rolul de a-i proteja împotriva frig. Nu ne permitem să cumpărăm concentrate, dar nici dacă ne-am permite nu am cumpăra. Porcii destinați cosumului familial sunt crescuți în același mod cu cei pe care îi vând. Nu aș putea să ofer unui cumpărător un porc căruia i-am dat să mănânce chimicale. Nu e corect în fața lui Dumnezeu să faci asta. Faptul că sunt hrăniți 100% natural ne aduce, în fiecare an, din ce în ce mai mulți clienți mulțumiți de calitatea cărnii”, ne-a mărturisit argeșeanul despre ce tip de hrană adminstrează grăsunilor.

    Vânzarea se face din ogradă

    Fermierul din Argeș nu se folosește de tehnologia modernă pentru a-și vinde porcii din gospodărie. “Vindem porcii de la noi din curte. Nu avem internet. Nu ies cu ei nicăieri, oamenii știu de noi, au cumpărat și au convins și pe alți și așa ne-am format o clientelă fidelă. Avem clienți chiar și din București. Am avut pe cineva din zona Vânători care a venit să ia o purcea pentru a o încrucișa cu un mistreț. Mi-au spus că din nefericire experimentul le-a eșuat, porci rezultați din această îngrucișare nu au dat randament la îngrășare”, ne-a povestit Anghel despre modul în care își vinde suinele.poze porci din rasa Duroc

    Despre rasa de porci Duroc

    Duroc este recunoscută ca fiind o rasă americană, rezultat al unei încrucișări a mai multor rase originare din Europa. Este recunoscută oficial din 1882-1883, fiind ușor de recunoscut mulțumită culorii sale roșu-ruginiu. Porcii au perii mai lungi și sârmoși, urechile atârnă, iar masa musculară este foarte generoasă. Corpul lor este robust, iar aceste animale domestice sunt recunoscute pentru felul lor blând de a se comporta cu oamenii, dar mai ales pentru calitatea cârnii pe care o dau. Sunt o rrasă rezistentă la boli.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA