• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Un bucureștean și-a făcut fermă cu găinile exploatate de marile crescătorii: ”Când dau de verdeață, le revine pofta de viață și producția de ouă”

    Gabriela Gimbășanu -

    Pentru familiile care trăiesc la țară și au un petic de pământ pe care doresc să înființeze o afacere agricolă, o fermă de găini ouătoare este o idee de business care merită luată în seamă.

    La o aruncătură de băț de Capitală, în comuna ilfoveană Moara Vlăsiei, bucureșteanul Cătălin Bujor a înființat o fermă de păsări de curte din care, acum, poate să își suplimenteze veniturile și să ducă un trai decent. Ideea a venit de la sine, odată cu moștenirea unei parcele de câteva mii de metri pătrați pe care a considerat necesar să o valorifice într-un mod cât mai eficient.

    Fără experiență în creșterea găinilor ouătoare, Cătălin Bujor a observat ”apetitul” oamenilor de la oraș pentru ouăle provenite de la găini crescute la curte, așa că nu a ezitat nici un moment să investească, acum trei ani, suma de 10.000 de lei în această mică afacere. Banii au fost folosiți integral pentru ridicarea unui adăpost care să găzduiască nu doar găinile ouătoare, dar și curcanii și puii pentru carne pe care Cătălin Bujor îi comercializează cu succes. “La început, având acest teren la țară, m-am hotărât să-l valorific cumva și am început să cresc găinii pentru ouă, pentru consumul familiei. Încet-încet, prietenii au fost tentați să încerce produsele noastre și așa ne-am dat seama că ne putem face o afacere. Așa că în urmă cu trei ani am început să ne ocupăm de creșterea găinilor pentru ouă, creșterea curcanilor și puilor pentru carne. Este o mică afacere de familie unde toți suntem implicați. A pornit dintr-o pasiune de-a mea și acum pot spune că această activitate ne aduce un venit suplimentar”, a declarat pentru Agrointeligența Cătălin Bujor.

     

    Crește găini din rasa Isa Brown

    Ferma de găini ouătoare din Moara Vlăsiei a pornit cu 18 găini crescute pentru consumul propriu. Astăzi, efectivul de păsări care produc ouă se ridică la 50, iar producția fluctuează în funcție de anotimp. ”Pot spune că în perioada decembrie-ianuarie-februarie, media a fost de 15-20 de ouă pe zi. Pe perioada verii ajungem la 90 de ouă la două zile”, ne spune proprietarul afacerii.

    Cătălin Bujor a optat de la început pentru creșterea de găini din rasa Isa Brown, o găinușă la maxim 1,5 kilograme, foarte bună ouătoare, care face niște ouă extraordinare, de peste 70 de grame. ”În mod normal, rasa Isa Brown rasă începe ouatul de la vârsta de 4 luni, dacă are o alimentație adecvată face un ou pe zi”, ne-a explicat Cătălin Bujor, care sunt caracteristicile acestei rase de găini ouătoare.

    Producție de ouă cu găini reformate

    Modul în care micul fermier se aprovizionează cu păsări este inedit: el cumpără găini reformate, adică păsări exploatate în marile ferme și care, odată salvate de la chinurile vieții în baterii, revin la viață și…la producția de ouă. ”Cu toate că noi folosim doar găini reformate, avem o rată zilnică de ouat de 70%”, spune producătorul.

    Potrivit lui Cătălin Bujor, după un an de explotare, găinile Isa Brown nu mai ouă în fiecare zi și atunci marile firme specializate le reformează și le valorifică prin vânzare, la prețul de 5-6 lei bucata.

    gaina adoptata

    Pentru că sunt ținute un an în baterii, după ce le cumperi sunt epuizate, vin fără pene. Pentru a le pune pe picioare și a le aduce în formă maximă, ne ia cam trei săptămâni. Le adminstrăm extra calciu și lucernă de cea mai bună calitate și în maxim trei săptămâni ele (găinile – n.r) își formează un penaj frumos și încep și să facă cel puțin un ou la două zile”, ne-a povestit Cătălin Bujor cum sunt salvate găinile exploatate.

    Fermierul susține că odată pusă pe picioare, găinușa reformată mai poate fi ținută în fermă 2-3 ani, cu o producție satisfăcătoare de ouă. ”Păsările le ținem libere în curte, la verdeață, iar seara intră în adăpost”, a precizat bucureșteanul despre condițiile de trai ale găinilor ouătoare din Moara Vlăsiei.

    Totuși, cel mai mare secret al unei producții bune de ouă de la găini reformate este hrana pe care le-o dai, iar familia Bujor folosește o rețetă de furajare ce include doar cereale și oleaginoase. “În alimentația păsărilor folosim grâu, porumb, floarea-soarelui, le dăm păsărilor și lucernă. Am o suprafață de vreo 2.000 mp pe care am pus lucernă și pe care o tai cu mașina de tuns iarba, nu las lucerna să crească mare, o adminstrez astfel încât să fie fragedă și crudă tot timpul”, ne vorbește Cătălin Bujor despre hrana păsărilor, suplimentată cu fructele ce rămân din livada casei.

    Ouăle albe provin de la găinile albe

    Diferența de culoarea a cojii oului este dată de rasă de găină de la care provine, astfel ouăle deschise la culoare sunt produse de găinile ouătoare albe, în timp ce cele de culoarea mai închisă sunt făcute de găinile din rasa Isa Brown. “Ouăle noastre sunt mari și au o greutate medie de 70 grame, iar culoarea este crem spre maro închis. Cu toate acestea, din experiență vă spun că atât ouăle mai deschise la culoare, cât și cele mai închise la culoare, se pot vopsi pentru Paște fără nici o problemă”, dă asigurări micul fermier.

    Oul de casă costă 1 leu bucata

    Cât despre comercializare, de la ferma de lângă Capitală pleacă săptămânal 2-3 cartoane de ouă, undeva la 60-90 de ouă proaspete – de cel mul trei zile. Prețul variază în funcție de sezon, astfel că acum prețul este de 1 leu, în timp ce vara, ouăle sunt vândute cu 0,80 bani.

    “Vindem produsele din mica noastră fermă către prietenii și clienții fideli din București, pe care ni i-am format de-a lungul timpului. Am început să avem clienți și de pe Facebook. Cei care cumpără de la noi își fac, deja, provizii pentru Paști și avem comenzi constant. În restul zilelor din an livrăm săptămânal câte 60-90 de ouă. Noi mergem în Capitală la 2-3 zile și aducem și comenzile clienților”, Cătălin Bujor, proprietarul fermei de găini ouătoare din Moara Vlăsiei.

    22 de lei kg de curcan și 12 lei kg de pui

    Pe lângă creșterea găinilor pentru ouă, familia Bujor se ocupă de creșterea curcanilor din rasa Big 6 și a puilor pentru carne. “Creștem o singură serie de curcani pe an. Îi cumpăram în luna iunie, la vârsta de trei săptămâni, îi creștem în sistem tradițional și îi vindem după șase luni când au o greutate de 16-18 kilograme. Creștem un efectiv de 60 de curcani pe an. Prețul la carnea de curcan variază între 22 și 25 de lei/kilogramul. Noi îi tăiem, îi pigulim și îi livrăm clienților noștri exact cum sunt puii grill în hipermarket”, vorbește Cătălin Bujor despre cealaltă latură a fermei de păsări.

    Afacerea din Moara Vlăsiei, include, totodată și de creșterea și îngrășarea puilor de carne.”Îi cumpărăm de la Agroland, la vârsta de o zi. Nu îi creștem cu concentratele recomandate de cei de la Agroland, îi hrănim tot cu rețetă de furajare naturală astfel încât ei ajung la 3 kilograme în două luni jumate. Prețul la kilogramul de pui variază între 12 și 15 lei”, ne-a vorbit crescătorul de păsări, despre prețurile de comercializare ale cărnii de pui și de curcan.

    cresterea curcanilor

    Profit de 100% din creșterea curcanilor

    În ceea ce privește veniturile obținute din această activitate, în mod evindent cel mai mult se încasează din vânzarea curcani. “La curcani cât investești atât obții. Dacă în primul an m-au costat ei vreo 3.000 de lei, plus ce au mâncat și am încasat, în jurul sumei de 6.500 de lei, practic e un leu profit la un leu investit. La ouă este puțin mai dificil, este vorba de o valoare mică a prețului cu care se vinde, avem un profit de maxim 40%. Eu mă declar mulțumit de ce obțin, din bănuții pe care îi încasez le cumpăr mâncarea și îmi mai rămâne și mie un venit suplimentar. Este un extra, salariul de la al doilea loc de muncă, dacă pot spune așa”, a declarat fermierul, mulțumit de profitul pe care îl obține din această activitate.

    Specializare…pe internet

    Membrii familiei Bujor recunosc că, deși sunt bucureșteni și au pornit la drum fără cunoștințe agricole, au reușit să se specializeze în creșterea păsărilor de curte cu ajutorul informațiilor culese de pe internet. “Atât eu cât și soția mea ne-am născut și am crescut printre betoane. Eu lucrez în construcții și deci nu prea am avut de unde să acumulez experiență în acest domeniu. Toate informațiile referitoare la creșterea și îngrijirea păsărilor mi le-am luat după internet. M-am informat în special de pe bloguri, acolo poți găsi informații utile și poți vedea care sunt problemele cu care te poți confrunta în creșterea găinilor. Chiar dacă nu ai experiență în acest domeniu, internetul îți oferă toate informațiile necesare”, ne-a vorbit crescătorul de păsări despre începuturile afacerii cu găini ouătoare.

     


    Te-ar mai putea interesa

    Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an Șeful APIA – precizări despre plata finală a subvențiilor către fermieri! Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale

    Ultimele știri

    Fermier de Paulownia, la 10 ani de la înființarea plantației: N-am cui vinde, bani au făcut doar vânzătorii de răsaduri! Ce se întâmplă cu plafonarea adaosului comercial la produsele alimentare. Măsura ar putea fi înlocuită Floarea-soarelui, la mare căutare. Prețurile au explodat, fermierii nu vor să vândă