Primește revista gratuită Promovează afacerea ta Despre noi și contact
CATEGORII PRODUSE ARTICOLE EXTERNE AUTORI ARHIVĂ

IERI 21:19 Wikkelhouse – casa olandeză din carton făcută să reziste cel puțin 100 de ani

IERI 19:58 De ce nu s-au plătit fermierilor cele 11,1 milioane de euro alocate de Comisia Europeană

IERI 18:39 Conferința Națională a Agricultorilor 2016 – VIDEO INTEGRAL

Cultura de ricin îi aduce unui clujean venituri de 36.000 de euro/hectar. Semințele de ricin se culeg la finele verii și se vând cu cel puțin 100 lei/kg

cultura de ricin in Romania

În perioada comunistă, ricinul se cultiva la noi pe suprafețe întinse, însă astăzi puțini sunt cei care au auzit de această plantă și mult mai puțini sunt cei care mizează pe înființarea unei culturi de ricin în câmp. În urmă cu doi ani, Ioan Conț, un fermier din Cluj-Napoca s-a încumetat să înființeze o plantație de ricin pe aproximativ un hectar și a povestit pentru Agrointeligența care sunt oportunitățile de piață pentru această cultură inedită.

“Și astăzi îmi aduc aminte cât de frumoase erau câmpurile de ricin în vremea copilăriei mele. În urmă cu doi ani am achiziționat sămânță de pe internet și m-am hotărât să mă apuc și eu să cultiv această plantă medicinală. Pentru tot ce înseamnă informații în ceea ce privește tehnologia de cultură m-am informat de pe internet. Deși nu am găsit prea mulți români care să cultive pe suprafețe mari de ricin, mi-am dat seama că nu am cum să dau greș. M-am gândit că dacă buncii mei reușeau acum o sută de ani să cultive această plantă, eu de ce nu aș putea”, a declarat pentru Agrointeligența Ioan Conț fermier din Cluj.

Pregătirea terenului esențială

Înainte de înființarea unei plantații de ricin trebuie pregătit terenul. ”Suprafața de teren necesită o arătură adâncă la 30-35 cm, discuire, la fel cum se procedează la înființarea culturii de porumb. În mai este perioada optimă în care se poate înființa o plantație de ricin. La semănat se folosește același echipament ca și la porumb, iar distanța la plantare este de 75 centimetri între rânduri și 25 centimetri între plante pe rând”, ne-a explicat cultivatorul.

Ricinul se poate planta pe orice tip de sol, dar este recomandat să se înființeze plantații în partea de sud a României, deoarece această plantă are nevoie de o toamnă târzie pentru ca semințele să ajungă la maturitatea optimă de recoltare.

Fermierul din Cluj-Napoca a subliniat faptul că ricinul necesită temperaturi ridicate pe toată perioada de vegetație, fiind o plantă extrem de sensibilă la gerurile târzii de primăvară. Întreaga plantație de ricin poate fi compromisă dacă se manifestă temperaturi de 1-2ºC.

cum arata planta de ricin

Nu necesită fertilizare și nici irigare

Solurile pe care se înființează plantații de ricin trebuie să fie fertile, bogate în substanțe nutritive, iar după plantare este necesar să se execute o prașilă mecanică dacă avem echipamentele necesare. Dacă nu, două prașili manuale sunt suficiente. ”Pe un teren fertil nu este nevoie de îngrășăminte și nici de irigare. Cerințele față de umiditate sunt moderate, datorită faptului că planta are niște rădăcinii puternic ramificate. În schimb, excesul de umiditate duce la dezvoltarea anormală a plantelor și la prelungirea perioadei de vegetație”, a explicat fermierul motivele petru care cultura de ricin nu are nevoie de sistem de irigare.

Pentru rezultate bune, se administrează 16-20 tone de gunoi de grajd bine fermentat, care se încorporează în sol odată cu arătura. Îngrășământul se administrează cu 7-10 zile înainte de semănat.

Cost de înființare de 1.500 euro

La înființarea unui hectar cu plante de ricin, costul cel mai are este reprezentat de prețul sămânței. “Eu cultiv soiul de ricin roșu, despre care știu că nu este românesc. Este în schimb grozav pentru grădină, arată foarte bine ca plantă ornamentală, iar în câmp acest soi are un randament bun la condițiile noastre de climă. Când mi-am făcut un calcul mi-a iești că la un hectar intră 35 de kilograme de sămânță, iar prețul pentru un kilogram de sămânță este de 100-150 lei. La un calcul simplu, doar cu sămânța cheltuiești 1.200 de euro pentru un hectar, plus vreo 300 de euro costul cu pregătirea terenului. Ceea ce înseamnă că înființarea unei plantații de ricin te duce la maxim 1.500 de euro pentru un hectar”, ne-a vorbit clujeanul.

Cărnirea plantelor

Secretul producțiilor ridicate este cărnirea plantelor, operațiune care constă în eliminarea manuală a mugurelui. ” Se efectuează când plantele au 4-6 frunze adevărate. Atunci se rupe cu mâna mugurele din capătul tulpinii (vârful vegetativ) fără a se atinge frunzele. În locul unui singur ciorchine central, la planta cărnită se dezvoltă în același timp 2-3 ciorchini, care cresc mai mari, au boabe mai multe și mai grele și se coc mai repede decât ciorchinii secundari de la plantele necărnite. Totodată, prin cărnire se asigură o coacere uniformă, care ușurează mult recoltarea”, ne-a mărturist fermierul care este secretul în obținerea unor cantități însemnate la recoltare.

2-3 prașili mecanice

Culturile de ricin se mențin curate de buruieni. ”Dacă cultura se comercializează în scop farmaceutic este bine că să nu se administreze erbicid. Pentru a păstra cultura curată se execută 1-2 prașili manuale sau mecanice. Prima prașilă se face după răsărirea tuturor plantelor, în timp ce ce-a de-a doua prașilă se face atunci când plantele au o înălțime de 15-20 cm. Între plante pe rând se recomandă prașila manuală, pentru că plantele de ricin sunt foarte sensibile, nu trebuiesc rănite sau acoperite cu pământ”, ne-a vorbit Ioan Conț despre lucrările ce trebuiesc făcute la cultura de ricin.

Recoltarea la sfârșit de august

Momentul optim de recoltare se stabiliște în funcție de aspectul ciorchinelui care trebuie să fie de culoare brun-cenușie, învelișul semințelor trebuie să fie uscat, iar sămânța să poată fi scoasă cu ușurință. “Plantele de ricin pot fi recoltate atât manual, cât și mecanizat. Recoltarea manuală se face pe suprafețe mici, în timp ce recoltarea mecanizată se face pe suprafețe întinse. Recoltarea mecanizată se poate face în două etape: capsulele din cultura de ricin despicată se recoltează, în prima fază, cu combina pentru cereale, la care se fac adaptările de rigoare, iar în a doua fază capsulele se treieră pentru extragerea seminţelor cu batoze pentru decapsulat ricin”, a explicat fermierul tehnologia de recoltare a ricinului.

seminte de ricin

Producție de semințe de 1.600-1.800 kilograme la hectar

Dacă aplici o tehnologie optimă și ții cont de sfaturile celor care au mai cultivat ricin poți obține producții deloc de neglijat. “Anul trecut am obținut, de pe un hectar, o producție de 1.600 kilograme. Ținând cont că zona în care locuiesc nu este foarte prielnică pentru această cultură, eu apreciez că am obținut o recoltă bunicică. Marea majoritate a semințelor le-am vândut pe internet. Cei care cumpără astfel de semințe sunt cei care dețin prese pentru a extrage uleiul de ricin și persoanele care vor să folosească planta în scop ornamental. Nu mi-au fost cerute cantități mari, majoritatea cumpără pentru grădina de flori, datorită aspectului frumos al acestei plante”, a adus precizări fermierul Ioan.

Profitul din cultura de ricin poate fi considerabil, dacă luăm în calcul chiar producția medie de 1.600 de kilograme/hectar obținută de Ioan Conț. Doar din vânzarea semințelor la prețul minim de 100 de lei, se poate realiza un venit de cel puțin 160.000 de lei, adică 36.000 de euro! Prin procesarea semințelor și obținerea uleiului de ricin – foarte căutat în industria farmaceutică și în cea cosmetică, profitul poate crește considerabil cu o investiție într-o presă și ambalarea produsului final pentru comercializarea directă.

Nu trebuie ignorată nici vânzarea ricinului către cei care doresc să aibă această plantă deosebită în grădină sau pe terasă, însă acest tip de comercializare are șanse minime să poată valorifica întreaga producție obținută de pe un hectar cu ricin.

Soiuri românești de ricin

Pentru cei care se gândesc să înceapă o afacere cu ricin, e bine de știu că cercetătorii români de la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Teleorman au brevetat patru soiuri românești cu randamente foarte bune pentru condițiile de la noi din țară. Este vorba despre:
– Soiul Cristian are planta verde și este rezistent la fuzarioză și secetă. Realizează producții de semințe de 1.910-2.420 kg/ha, și se recomandă cultivarea la o densitate de 50-55 mii pl/ha.
– Soiul Teleorman – cu planta roșie și cu recoltarea timpurie și rezistență mare la secetă și dăunători. Dă producții de de semințe de 1.050-1.720 kg/ha
– Soiul Rivlas, de culoare verde, este foarte rezistent la secetă, la fuzarioză, frângere și cădere. Realizează producții de semințe de 1534-2540 kg/ha, depășind soiul martor Vlașca cu sporuri de producție de 266-560 kg/ha. Se recomandă cultivarea la o densitate de 50-55 mii pl/ha.
– Soiul Dragon are planta de culoare roșie și realizează producții de semințe de 1.820-2.790 kg/ha.
ulei de ricnUtilizările semințelor de ricin:

1. Datorită acidului ricinoleic, uleiul obţinut din seminţele de ricin are proprietăţi purgative (folosit în acest scop de către medicina populară din timpuri străvechi), acidul ricinoleic stimulează peristaltimul intestinal, producând purgaţie.
2. În uz intern este indicat în caz de constipaţie, parazitoze intestinale, iar în uz extern pentru alopecie, bătături, negi, papiloame, veruci, acnee, ulceraţii, cicatrici cheloide.
Din cauza prezenţei în compoziţie a toxoalbuminei, ricina poate produce aglutinarea globulelor roşii cauzând moartea – consumul a câteva seminţe de ricin poate fi mortal. 

cultivarea cepei la sticla de plastic

Cum se cultivă ceapa în sticle de plastic…pe pervaz

Casa de paie de la Turda – experimentul locuinței de 15.000 de euro cu întreținere zero

cartofi mov in camp

Cea mai profitabilă cultură agricolă din România: Cartoful mov aduce câștiguri de peste 200.000 de euro la hectar

michael-liebscher

Nemţii cultivă pământul lăsat pârloagă de români. Doi tineri din Hanovra se îmbogăţesc la Fălticeni

Cel mai ieftin schimb valutar în cont Cum să cumperi din SUA, mai ieftin Cel mai ieftin transfer de bani internațional
 1. Interesant articolul. Nu am inteles foarte clar procesul de recoltare a produsului. Ma poate lamuri cineva?

  RĂSPUNDE
 2. Recoltarea pe suprafete de pana la 1 ha se face manual in 6/8 treceri la intervale de timp de 4/5 zile pe masura ce ciorchinii se coc.
  Culegerea lor se face avand mainile protejate cu manusi deoarece capsulele avand tepi pot creea iritatii ale mainilor.
  Cu stima
  Cont Ioan
  0745/966124

  RĂSPUNDE
 3. Recoltarea pe suprafete de pana la 1 ha se face manual in 6/8 treceri la intervale de timp de 4/5 zile pe masura ce ciorchinii se coc.
  Culegerea lor se face avand mainile protejate cu manusi deoarece capsulele avand tepi pot creea iritatii ale mainilor. Cu stima
  Cont Ioan
  0745/966124

  RĂSPUNDE
 4. Cum se poate lua legatura cu domnul ioan cont?

  RĂSPUNDE
 5. Daca doriti sa procurati seminte de ricin va stau la dispozitie
  Cont Ioan
  0745/966124; E-mail:[email protected]

  RĂSPUNDE
 6. CARE ESTE CANTITATEA DE ULEI DE LA UN HA, ADICA DIN 1600 KG DE SEMINTE?

  RĂSPUNDE
 7. intre 40-45% ulei la 1Kg seminte

  RĂSPUNDE
 8. DECI, PANA LA URMA AFACEREA UNDE ESTE ? DACA UN HA PRODUCE IN JUR DE 700L DE ULEI SI ULEIUL AMBALAT IL GASESTE ORCINE PE NET CU 7-10 EURO L.DIN CE VAD RENTABIL ESTE SA VINZI CATE O BOABA DE SAMANTA PE NET .

  RĂSPUNDE
 9. Chiar si la pretul cel mai mic indicat de dumneavoastra afacerea este una rentabila. 7Euro X 4.5 lei = 31.50 lei/litru X 700 liti /Ha = 22.050 lei, fata de alte culturi.

  RĂSPUNDE
 10. Cum se poate lua legatura cu domnul Ioan Cont

  RĂSPUNDE
 11. Hm. 100 Ron/kg … Niciodata !

  RĂSPUNDE
 12. cat e kilogramul real de ricin pe piata?
  de unde se poate cumpara?

  RĂSPUNDE
 13. Buna dimineata,sunt foarte interesat de aceasta cultura,avand o suprafata de 26ha.teren arabil in Dobrogea.Ma pot baza pe aceasta cultura? Va multumesc

  RĂSPUNDE
 14. DA, consider aceasta cultura este deosebit de rentabila daca produsul finit este ULEIUL DE RICIN. In anul agricol 2016 va sugerez sa cultivati o parcela mica pentru a vedea cum se comporta cultura si rezultatele realizate.
  Cu stima
  Cont Ioan
  0745/966124

  RĂSPUNDE
 15. DA, consider aceasta cultura este deosebit de rentabila daca produsul finit este ULEIUL DE RICIN. In anul agricol 2016 va sugerez sa cultivati o parcela mica pentru a vedea cum se comporta cultura si rezultatele realizate.Daca veti fi multumit puteti trece la cultivarea unei suprafete mai mari. Cu stima.
  Cont Ioan

  RĂSPUNDE
 16. Interesanta cultura.locuiesc in zona neamt pentru inceput ar fi interesant sa cultiv pe o suprafata de 0.5ha in doua pozitii diferite.cu cit ar costa semintele pentru cele doua parcele de 0.5ha.mai multe detalii as putea sa le primesc pe adresa de e mail?detin inclusiv presa pt ulei.

  RĂSPUNDE
 17. Contactati ma pe e-mail am incercat sa va raspund si nu a mers

  RĂSPUNDE
 18. Daca am o recolta, unde asi putea vinde ricinul?

  RĂSPUNDE
 19. am incercat sa va contactez dar se pare ca nu pot.contactatima dumneavoastra

  RĂSPUNDE
 20. Din ceea ce am citit exista multe neconcordante intre pretul semintelor respectiv 100 lei kg si pretul ulei ricin. Cel mai ieftin pret l-am gasit cam la 70 lei/kg ambalat in sticle 100 ml. Daca la un randament de 0,4 la 250 lei cost seminte pt un litru ulei primesc doar 70 lei en detail… Nu mai pun la socoteala pret ambalaj si eticheta…
  La 640kg ulei cu rand de mai sus precum si cu recolta pe hectar as primi cam 9600 eur brut fara ambalaj si pret en detail. Daca as vinde en gros prin distributie direct ar trebui sa mai scad 30 %. Adica aproximativ 7400 eur per hectar cultivat. Daca mai scad si celelalte costuri respectiv imbuteliere, ambalaje, curent electric apa, impozite care ar ajunge pesemne la inca 30% as avea un rezultat de 5650 eur la hectar. De unde 36000 eur domnule Cont? Si mai vrei sa vinzi semintele cu 450 lei/ kg? Daca te angajezi prin contract sa imi cumperi toata recolta de pe 2 hectare la 80 lei/kg eu la anul cultiv imediat suprafata asta. In sudul tarii.

  RĂSPUNDE
 21. Interesanta si totusi pertinenta recezia facuta dar, va rog sa cititi cu mai multa atentie articolul si inclusiv comentariile. Preturile din articol si din comentarii se refereau la ricin ornamental care se vinde pe net si cu 1 leu in conditiile in care un kg are intre 2600-3000 buc.
  Cand se discuta de cultura ricinului in vederea prelucrarii siobtinerii uleiului de ricin, trebuie luate in calcul toate elementele care intra in componenta pretului la raft si atunci discutam de altceva. Ori cum am lua in discutie cultivarea ricinului este deosebit de rentabila in comparatie cu alte plante.In toamna acestui an voi infiinta o Asociatie a cultivatorilor de ricin care va si prelucra semintele obtinute de membrii. Cu stima

  RĂSPUNDE
 22. cu stima dl.cont ion,daca o sa infiintati o asemenea asociatie as fi interesat.dar stiti ce este cel mai important pentru orice producator;sa-si poata vinde produsele.cred ca dvoastra stiti cum daca vreti sa infiintati o asociatie.

  RĂSPUNDE
 23. Cred cu tarie ca prin pasi marunti dar siguri o asociatie a cultivatorilor de ricin pate revigora cultura ricinului in Romania si ne pate aduce tuturor si satisfactiile preconizate. Cu stima

  RĂSPUNDE
 24. Buna ziua dl.cont:scuze pt.intarziere.Am fost putin ocupat.O sa va contactez telefonic cat de curand.Problema este ca sunt din sud,mai exact Ploiesti.Nu credeti ca sunt cam departe ?

  RĂSPUNDE
 25. Asociatia „RICINUS” va functiona la nivel national, iar zona Ploiestiului se preteaza la cultura ricinului mai mult decat zona Clujului.
  Nimic nu este greu daca iti doresti cu adevarat. Cu stima

  RĂSPUNDE
 26. Buna ziua domnule Cont, ma bucur ca ati reusit sa finalizati statutul asociatiei as dori si eu unul sa-l studiez daca puteti sa mi-l trimiteti in mail.M-am interesat in Irlanda de existenta uleiului de ricin, in farmacii este la 100 ml la 3.45 euro si 500 ml la 7,5 euro, inca nustiu compozitia si alte amanunte dar stiu ca se fabrica in Irlanda.Pe internet este mai scump probabil este diferita compozitia sau calitatea.Am nevoie de mai multe informatii.Pe internet este un singur distribuitor Pukka se numeste, cand voi afla mai multe va anut.Va salutam din Irlanda cu drag,asteptam raspuns.

  RĂSPUNDE
 27. buna ziua doamna Rodia
  Ma bucur de interesul manifestat in continuare pentru cultura ricinului si posibilitatilor de desfacere a uleiului rezultat din prelucrarea semintelor.
  Chiar daca se spune ca este fabricat in Irlanda mi se pare ca aduc uleiul din India, Asia etc. pe care-l prelucreaza si il imbuteliaza in irlanda.
  Pretul este coparabil cu ce se gaseste lanoi in Romania dar se pare ca este mult diluat fata de ce ar trebui sa fie.
  Scrieti-mi pe [email protected] ca sa va pot trimite statutul
  Cu stima

  RĂSPUNDE
 28. Buna seara Domnul Cont Ioan. Vreau sa cultivez cultura de ricin, in zona Clujului sau in zona Argesului. Ce ma intereseaza pe mine consta in felul urmator.1 De unde pot cumpara semintele.. 2 Si cel mai important unde le pot vinde. Am vazut ca Dumneavoastra cultivati deja aceasta minunata planta, si cu siguranta vindeti semintele de ricin, dar imi puteti spune si unde le pot vinde, si nu ma refer la 1-100 kg ci la o cultura de 1ha. As dori daca se poate si sunteti deschis in informatie sa imi puteti spune,mai multe in legatura cu aceasta planta, cumparare ,intretinere ,vanzare.Va multumesc pentru timpul acordat.

  RĂSPUNDE
 29. Va rog sa-mi transmiteti e-mailul dumneavoastra pentru a va putea raspunde la intrebari, a va putea transmite statutul Asociatiei „ECORICINUS, tehnologia de cultivare etc.

  RĂSPUNDE
 30. Buna ziua domnule Cont Ioan. As dori sa cultivez si eu cultura de ricin dar am vazut in articolul dvs ca sunt mai multe soiuri. Sunt din partea Moldovei. As vrea sa imi spuneti de unde pot procura cea mai buna samanta, unde pot vinde semintele de pe 1ha si jumatate. Daca imi cumpar presa de ulei pt ricin este mai rentabil sa vand uleiul si unde anume. Astept pe adresa de mail [email protected]. va multumesc.

  RĂSPUNDE
 31. Buna domnuule Cont Ioan cum se poate achizitiona semintele de ricin, as vrea sa cumpar si eu doua Kg de saminta.

  RĂSPUNDE
 32. as vrea sa cumpar cam 75 de kg astept raspuns

  RĂSPUNDE
 33. A-si dori sa cumpar 1-2 kg pentru impotriva sobolanilor de campi in livada.Mathe Eniko 0741255875

  RĂSPUNDE
 34. Domnule Ion Cont fl citelea an va ocupati cu recoltarea ricinului ??? Poata dumneavoastra este numai pe internet , a vinde seminte pentru alti doritori de culitiva ricinul ??? Vam scris pe Facebook si astept raspunsul ,multumesc.

  RĂSPUNDE
 35. Pe bursele internaționale, prețul semințelor de ricin a urcat la aproape 73 de dolari pentru o sută de kilograme, în cazul contractelor cu livrare în luna noiembrie, – asa scria intr-un articol de anul trecut- cand verifici din trei surse nu mai pare asa minunat.

  RĂSPUNDE
 36. Te simti … prost cand citesti un articol ca asta . Ce o fi facut omul asta cu 36.000 de euro ?

  RĂSPUNDE
 37. Chiar nu mi-am propus un interogatoriu si nici invidia nu ma roade , dle Cont . V-am vazut pe Pro tv , munciti pamantul cu sapa, tot respectul ; VREAU doar niste raspunsuri corecte si nu numai de la dv. ci si de la reporterasii de teren care nu prea ,, rumega,, bine informatia de pe teren . Gasesc pe unul care munceste pamantul …. ce cultivati ? …. cucuruz ! …. cat faceti? cu cat vindeti ? …. pai cu ..atat ! Se intorc in redactie , fac niste calcule, pun pe hartie si ne arata noua cat de incapabili suntem ca nu suntem in stare sa strangem si noi de pe camp …. 36.000 euro, ex . E plin pe aici ( pe agrointel ) , de articole frumoase care te fac sa te simti prost …. ca nu vrei sa te imbogatesti . Unul a facut tone de capsuni si a facut un vagon de bani, altul culege vagoane de catine si face remorci de bani, etc . . Vreau calcule corecte si un ciclu explicit de lucru/exploatare …. daca tot te apuci sa imi dai lectii .

  RĂSPUNDE
 38. Pentru prima data anul aesta sotul meu a cultivat ricinul ca planta ornamentala dupa recoltarea semintelor le vom scoate la vinzare!

  RĂSPUNDE
NUME (necesar)
E-MAIL (nu va fi publicat)
WEBSITE (opţional)
ABONAMENTE CONTACT PUBLICITATE TERMENI ȘI CONDIȚII COOKIES