• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Ştiri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Sera îngropată cu care poți produce legume și în miezul iernii

    Roxana Dobre -

    Serele îngropate sau subterane sunt ieftine și eficiente, reprezentând o modalitate de a produce legume pe tot parcursul anului, inclusiv iarna.

    Construcția unei sere îngropate, cunoscută și ca Walipini (cuvânt indian pentru “loc cald”), ajunge la un cost de 250-270 de euro.

    sera-subterana

    Investiție destul de mică

    Cel mai interesant aspect, potrivit Institutului Benson o organizaţie non-profit pentru agricultură sustenabilă care a creat chiar un manual despre funcționarea unei astfel de construcții, este faptul că modelul lor de seră Walipini (de şase metri pe 23 de metri), construit în La Paz, costă aproximativ 250-300 de dolari, adică până în 270 de euro. Prețul destul de mic este datorat forţei de muncă furnizate de proprietarii construcţiei şi utilizării de materiale ieftine, cum ar fi foliile de plastic care protejează împotriva razelor ultraviolete.

    Principiul care stă la baza unei astfel de construcții este destul de simplu, căldura din timpul zilei este „stocată” astfel încât să fie păstrată o temperatură optimă și peste noapte. Astfel, o temperatură este menținută constant 24/24 iar legume precum salata, roșii, varza sau broccoli pot fi cultivate și în timpul iernii.

    Cum se construiește

    În primul rând se sapă o groapă rectangulară de circa 2,5 m adâncime. Rămâne la decizia cultivatorului cât de adâncă, lungă sau lată va fi construcția în funcție de cât de multe legume dorește să cultive. Un detaliu foarte important este poziţia soarelui astfel că se alege un loc cât mai luminat și unde soarele să bată tot timpul anului.

    Un zid gros de pământ în partea din spate a construcţiei şi un perete mult mai mic în partea din faţă, furnizează unghiul necesar pentru acoperişul care poate fi din folie de plastic, sticlă sau în funcție de buget, policarbonat.

    Tot în raport cu posibilitățile cultivatorului, pereții pot fi făcuți din piatră, pământ sau alte materiale naturale suficient de dense pentru a absorbi cantități mari de căldură.

    Trebuie să se țină cont că peretele de nord al serei trebuie să fie mai înalt decât cel din sud, deoarece în felul acesta iarna o să fie captată toată căldura soarelui, iar vara, acesta va reflecta soarele.

    sera-subterana

    Pereții trebuie să fie puțin înclinați iar interiorul ar trebui să arate în formă de \_/ , pentru a nu se dărâma. Înainte de a adăugă pământul fertil pe care practic vor crește plantele turnați minim 30 cm de pietriș pe toata baza serei. Acesta va avea rolul de a drena surplusul de apă din sera subterană.

    Înfiltrarea apei în pereți sau în „podea” poate fi distructivă pentru seră deoarece  zidurile se vor prăbuși iar umezeală din sol va afecta în mod negativ creșterea plantelor și mai ales va favoriza bolile la legume. De aceea, există precauţii care trebuie luate în considerare, în ceea ce priveşte hidroizolarea, drenajul şi ventilarea construcţiei, în timp ce este aliniată în mod corect la razele soarelui.

    Folia care învelește acoperișul nu trebuie să fie subțire

    Acoperişul sigilează practic groapa și permite razelor soarelui să pătrundă în interior, creând un mediu cald şi stabil necesar pentru creşterea plantelor. Atenție, dacă sera subterană este mult mai lată, atunci acoperișul trebuie gândit astfel încât să nu cedeze când e vânt mai puternic, ploaie torențială sau zăpadă. Nici folia nu trebuie să fie prea subțire astfel că este recomandat să alegeți varianta cea mai groasă pe care o găsiți pe piață.

    De asemenea, deasupra, în jurul acoperișului, faceți șanturi micuțe și folosiți tuburi de plastic, sau chiar folie, pentru a crea șanțuri de drenaj. Făcând acest lucru veți proteja sera subterană de inundație.

    drenaj

    Serele îngropate nu sunt utile numai iarna astfel că și în perioadele caniculare când temperatura atinge și 50 de grade iar plantele practic sunt sufocate de căldură sera păstrează mai rece, undeva la 30 de grade. Deci sera îngropată ține o constantă din cauza pământului, care acționează ca un tampon, absorbind căldura în exces și cedând-o înapoi când e prea rece afară, întocmai ca un calorifer.

    Care sunt riscurile

    Sunt esențiale adâncimea, orientarea față de soare și ventilația. În plus, trebuie să aveți o intrare bine protejată contra ploii. Aceasta pe timpul verii este folosită și pentru aerisire. Mai faceți încă o aerisire în cealalta parte a serei, pentru a avea o ventilație corespunzătoare pe timpul verii.

    Sursă selectivă: manancabio.ro

    Explicații detaliate puteți găsi în limba engleză pe:www.the-meal.net/graph/manuel_walipina_benson.pdf


    Te-ar mai putea interesa

    Leguma cu care fermierii pot la lovitura în această toamnă. Se vinde cu cel puțin 2 euro/bucata Îngrijirea roșiilor vara. Sfaturi pentru o recoltă bogată chiar și la peste 35 de grade Varza plată, cultura de suflet a lui Ionuț Rotariu, un tânăr întors din străinătate să facă agricultură acasă

    Ultimele știri

    Florin Barbu, MADR: Protestele fermierilor din toată Europa – un duș rece Primar acuzat că a luat ilegal subvenții APIA: ”Dau banii înapoi!” Crescătorii de vaci și-au construit propria fabrică de lapte cu ajutorul fondurilor europene