• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • PĂMÂNTUL ROMÂNESC NU ESTE DE VÂNZARE! Ce a anunțat ministrul agriculturii despre Legea vânzării terenurilor!

    Gabriela Gimbășanu -

    Străinii care vor să cumpere pământ în țara noastră se vor lovi de condiții destul de dure iar dacă nu pot dovedi că îndeplinesc anumite criterii, își pot lua adio de la pământul românesc.

    În noua lege a vânzării terenurilor vor fi introduse cerințe care să permită Ministerului Agriculturii să dețină la date foarte clare privind vânzarea pământului românesc, a declarat ministrul agriculturii în cadrul unei conferințe de presă.

    Avem în vedere condițiile privind persoanele fizice care vor să cumpere teren, persoana în cauză dacă vrea să cumpere teren și să facă agricultură, trebuie să demonstreze că este absolvent, că are cursuri și calificarea necesară pentru a practica agricultura. Avem în vedere să introducem și o limitare a suprafeței care se pot cumpăra, pentru că a interzice total vânzarea terenurilor către străini nu este posibil pentru că suntem pe piața liberă. Putem introduce o mulțime de filtre care să ne permită să aplicăm legislația și să ne îndeplinim obiectivele. La un moment dat aveam un proiect de lege care prevedea limitarea suprafețelor vândute și dacă îmi amintesc era vorba de 50 ha, pentru persoanele fizice”, a explicat Achim Irimescu.

    Acesta a subliniat că de la Comsia Europeană i s-a transmis că România poate introduce limite cu condiția să avem obiecte clare de atins. ”România are obiecte clar de atins este nevoie de comasarea terenurilor, o problemă extrem de delicată. Nu avem date certe cu privire la cât pământ s-a vândut în România, am cerut la APIA date pentru că cei care cumpără pământ, îl cumpără să lucreze și să primească subvenție. Așa că o primă vedere o vom aveam după ce primim datele de la APIA. Am cerut tot odată la Asociația Notarilor din România să-mi dea o situație foarte clară”, a mai explicat ministrul.

    Achim Irimescu mai spune că legea este finalizată în minister iar următorul pas este ca săptămâna viitoare să invite producătorii agricoli la masa discuțiilor.

    Este cel mai bun sistem să ne consultăm și să vedem ce sugestii și ce cerințe au și producătorii. Trebuie să scriem legea în așa fel încât să evităm orice fel de problemă. Vă reamintesc că Polonia a încercat să facă un astfel de proiect și, din câte știu, a renunța la el după discuția cu Comisia Europeană. În dialog cu fermierii noștri și cu Bruxelles pentru a evita orice problemă, vom fi în măsură să adaptăm o lege care să permită ceea ce ne dorim cu toții. Îmi amintesc cu ani în urmă când s-a pus problema vânzării ternurilor din România, am fost șocat de o întrebare, mi s-a spus domnule Irimescu noi, belgienii, sau străini care vrem să cumpărăm teren în România, românii ce vor fi slugile noastre? Sunt străini care își pun întrebări la care noi nici nu ne-am gândit”, a mai spus ministrul.

    În schimb, Achim Irimescu a explicat că până în luna septembrie nu se pune problema să avem legea pusă în aplicare.

    Având în vedere că este un proiect de lege, până la reluarea activității Parlamentului avem răgaz să dezbatem legea, deci până în septembrie nu putem să vorbim de adoptarea legii efectivă. În ceea ce privește prețul terenului agricol sunt zone unde acesta se vinde cu 2.000 euro hectarul și sunt zone în vestul țării unde – chiar domnul Muscă (Dimitrie Muscă, cunoscut fermieri din Curtici, Arad n.r) spunea că a cumpărat teren cu 9.600 euro hectarul. Acolo unde sunt suprafețe comasate, acolo discutăm de alt preț, iar unde cumperi 1-3 hectare vorbim de alt preț. Pentru mine este un șoc pentru că la nivel de Europa prețurile sunt următoarele: în Franța, în zonele agricole prețul pleacă de la 5.000 euro pe hectar în sus, în Belgia este între 20-50.000 euro, pentru că este o țară mică, în Olanda este 50.000 euro pe hectar”, a conchis ministrul.


    Te-ar mai putea interesa

    Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia

    Ultimele știri

    UE intenţionează să îşi majoreze exporturile de alimente în China, în pofida tensiunilor comerciale Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Lista produselor agricole din Ucraina pentru care se pot introduce taxe vamale