LEGEA SUPERMARKETURILOR a fost publicată în Monitorul Oficial. REGULI NOI – în vigoare DE MIERCURI!
agrointeligenta.ro -Legea supermarketurilor, adică actul normativ care modifică Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare în România, a fost publicată în Monitorul Oficial vinerea trecută, adică pe 15 iulie. Conform legislației în vigoare, reglementările prevăzute trebuie aplicate în termen de trei zile, exceptând acelea la care legea impune un anumit termen de aplicare.
Legea supermarketurilor a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis la începutul săptămânii trecute, iar o parte din prevederile sale trebuie aplicate în termen de trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Cele mai importante chestiuni din noua legislație, însă, precum ponderea produselor alimentare proaspete provenind din lanțul scurt, au termen de șase luni pentru a fi aplicate, adică retailerii vor fi obligați să comercializeze 51% alimente proaspete (legume, fructe, ouă, lapte, brânzeturi, miere, carne, pâine) doar de anul viitor, timp în care Guvernul are timp să elaboreze normele metodologice privind acest aspect.
Nici etichetarea cărnii românești nu va putea fi făcută de miercuri încolo întrucât, pentru aplicarea acestei norme, ANSVSA trebuie să notifice statele membre UE privind această reglementare, iar apoi, România poate aplica noile reguli de etichetare doar la 90 de zile de la comunicarea deciziei Comisiei Europene.
Există însă o serie de aspecte importante ale noii legi pe care retailerii, dar și producătorii și procesatorii trebuie să le respecte începând de miercurea aceasta. Iată care sunt acestea:
– Este interzis oricărui comerciant să solicite facturarea/refacturarea și să încaseze de la furnizor taxe și servicii;
– Comerciantul poate refuza recepția mărfii în condițiile în care aceasta nu îndeplinește condițiile legale de comercializare, cantitățile prevăzute în contract sau în comandă ori termenele de livrare, refuzul recepției mărfii făcându-se în momentul livrării, în caz contrar marfa fiind considerată acceptată. În cazul în care părțile convin prin contract ca recepția cantitativă și calitativă să fie făcută ulterior momentului livrării, documentul de recepție va fi transmis în formă scrisă furnizorului în maximum 24 de ore de la momentul punerii la dispoziția comerciantului a mărfii;
– Termenul de plată al comerciantului către furnizor pentru produsele contractate și livrate se stabilește prin negocierea contractului, fără ca termenul de plată să depășească 30 de zile calendaristice. Fac excepție produsele alimentare proaspete la care termenul de plată nu poate fi mai mare de 7 zile calendaristice;
– Comerciantul este obligat să acorde spații distincte de expunere și vânzare a produselor românești, în condițiile legii.