• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Ştiri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Reglarea plugului înainte de a intra cu el în câmp: sfaturile profesorului Ovidiu Ranta

    Gabriela Gimbășanu -

    Reglarea plugului înainte de a se efectua operațiunea de arătură este extrem de importantă pentru pregătirea solului. O lucrare de arătură de bună calitate asigură un start excelent culturii și permite obținerea unei răsăriri și a unei coaceri uniforme a culturii, ceea ce, mai târziu, se traduce într-o recoltă bogată și de calitate. În timp ce toți fermierii știu care sunt principiile de bază pentru o lucrare de arătură de calitate, sunt mulți care ignoră o operațiune esențială – reglarea plugului înainte de a intra cu el în câmp.

    Profesorul Ovidiu Ranta de la Cluj

    Despre cât de importantă este această operațiune, dar mai ales care sunt principalele greșeli pe care fermierii le fac ne-a vorbit Ovidiu Ranta, profesor universitar la Catedra de mecanizare a USAMV Cluj-Napoca, un profesionist care are un cuvânt greu de spus când vine vorba de echipamentele agricole și cele mai noi tendințe în domeniu, fiind și singurul român care face parte din Comisia de Inovații DLG Germania. Pe domnul profesor l-am întâlnit vineri (2 septembrie – n.r) în cadrul unui eveniment organizat de TOPZONE în localitatea Istria, din județul Constanța, acolo unde le-a vorbit fermierilor din Dobrogea despre reglajele care se fac la plug și despre importanța reglajelor care se fac la mașina de erbicidat, reglaje care ajută la protecția mecanizatorului și a mediului înconjurător.

    1. Poziționarea corectă a plugului față de tractor. Plugul, cea mai veche unealtă agricolă a omenirii, folosit încă din cele mai vechi timpuri a parcurs mai multe etape. Sunt convins că despre plug toate lumea știe aproape tot despre acest echipament agricol, dar cel mai important element se referă la reglajele care se fac la un plug. Se începe cu poziționarea corectă a plugului față de tractor, după care cadrul plugului trebuie să fie paralel cu solul atât longitudinal, cât și transversal. Dacă plugul nu stă în poziție corectă, trupița din față va lucra la altă adâncime, decât cea din spate. Dacă plugul nu stă paralel și axul din față, vârful brăzdarului va lucra la o adâncime și capătul brăzdarului lucrează la o altă adâncime.

    2. Reglarea lățimii de lucru la prima trupiță. Orice plug este construit în așa fel încât toate brăzdarele sunt pe o axă, toate vârfurile brăzdarelor sunt puse pe un ax. Dacă ecartamentul tractorului nu este legat corect plugul se duce către terenul arat, în loc să meargă pe terenul nearat. Prima trupiță trebuie reglată. În acest sens fie modificăm ecartamentul tractorului, fie la plugurile mai noi există varianta de deplasare a cadrului față de tractor, în așa fel încât fiecare brazdă să primească lățimea proiectată. De exemplu, dacă la prima trupiță ea este setată să funcționeze la 30 cm și îi dăm în brazdă o lățime de lucru de 36 cm, automat brazda respectivă nu se răstoarnă corect, crește foarte mult încărcarea pe prima trupiță, crește uzura, crește consumul energetic și crește neuniformitatea arăturii.

    3. Echilibrarea plugului. Un alt reglaj foarte important este legat de echilibrarea plugului. Un plug bine reglat înseamnă un plug la care tractorul nu face decât forță de tracțiune. Este interzis ca plugul să țină în vreun fel plugul legat, să fie plugul în ancore. Plugul trebuie să fie perfect echilibrat. Pentru asta plugul se poate roti stânga, dreapta în așa fel încât să corectă tendința de a trage la mare sau la mic. Se spune că plugul trage la mare atunci când vrea să ia o brazdă prea mare sau să iasă din brazdă când trage la mic. Plugul nu trebuie să facă nici una, nici alta. Roțile tractorului trebuie să fie paralele, nu trebuie să compensăm tendința tractorului de a se deplasa dintr-o parte în alta. Acest reglaj se face prin rotirea cadrului plugului în stânga sau în dreapta. Este un reglaj fin care se face până când plugul se echilibrează și tractorul să nu facă decât forță de tracțiune.

    4.Axa de tracțiune a plugului. Din punctul central de tracțiune al plugului trebuie să treacă o linie prin axa centrală, ca și reper tirantul central și să se ducă aproape de centrul tractorului. În această situație roțile vor fi echilibrate și plugul nu se duce nici în stânga, nici în dreapta. Dacă linia de tracțiune este dezechilibrată, în acel moment plugul va avea tendința să intre în brazdă și din direcție, trebuie forțat, să încercăm să-l ținem în brazdă. Acest efort nu face altceva decât să încarce foarte mult motorul și astfel crește foarte mult consumul de combustibil. În loc să arați cu un consum de 15 litri/ha, puteți ajunge până la 25 l/ha, din această reglare simplă.

    5. Renunțarea la antetrupiță. Este foarte bine să folosim în permanență antetrupița. Există o teorie cum că prezența antetrupiței ridică consumul energetic. Este fals. Antetrupița ajută la o mărunțire mai bună a brazdei. Dacă antetrupița nu mărunțește brazda sarcina cade în spatele cormanei care face asta cu același consum de energie ca și antetrupița, apare un plus de consum la tăiere și deplasare laterală, dar consumul este foarte mic în comparație cu avantajele mari pe care le aduce la încorporarea resturilor vegetale de pe o parte și pe de altă parte la mărunțire, care nu se face direct pe cormană.

    6. Prezența cuțitului disc. Atunci când vin plugurile de la furnizori se dă jos cuțitul disc pentru că e un element în plus și crește costurile și consumul de combustibil. Pot să vă spun că nimic nu este mai fals decât această afirmație. Cuțitul disc în fața ultimei trupițe vă crește producția cu până la 15% și vă salvează apa în sol. Lăsând brazda dreaptă, tăiată vertical și nesurpată în zona respectivă, când vine roata tractorului la trecerea următoare nu va produce o compactare excesivă. Altfel se întâmplă un fenomen pe care nu îl vedeți, acolo la 3-5 treceri, roata tractorului produce o compactare foarte puternică și în zona arată avem condiții diferite, față de zona tasată, după care capilaritatea solului este ruptă și posibilitatea de penetrare a rădăcinilor în sol este mult diminuată, pentru că sub patul de arătură avem un strat foarte tare. Astfel apare o neuniformitare a culturii, care conduce la pierderi de producție datorată coacerii diferențiate.


    Te-ar mai putea interesa

    Un nou ciclon aduce ninsori, ploi și frig. Unde vor scădea temperaturile cel mai mult APIA vă poate cere acte ce dovedesc activitățile agricole pe terenurile trecute la subvenție Soluții antiîngheț pentru pomii fructiferi. Recomandările ing. Marius Roman

    Ultimele știri

    Primar acuzat că a luat ilegal subvenții APIA: ”Dau banii înapoi!” Crescătorii de vaci și-au construit propria fabrică de lapte cu ajutorul fondurilor europene Sătenii din mai multe comune au interzis să își mai taie porcii timp de 7 zile