Piaţa terenurilorŞtiri agricoleViaţa la ţară

Dr. Mihai Petcu: Noi nu dăm doi bani pe agricultură, iar străinii ne iau pământul cu mașinile și-l duc la ei acasă!

Noi nu dăm doi bani pe agricultură, în timp ce străinii au ajuns nu doar să ne cumpere pământul cu miile de hectare, dar și să îl care la ei acasă, atât este de fertil, spune Mihai Petcu, administratorul Agroindustriala Pantelimon din județul Ilfov și unul dintre cei mai cunoscuți crescători de vaci de lapte din România.

Europenii deștepți iau pământ din sudul țării, acolo unde este cel mai fertil și îl duc cu mașinile în țările de origine pentru a-l utiliza în legumicultură, pentru îmbogățirea substratului de cultură.

Mâna reprezintă mâncarea care vine la gură. Avem agricultura, formată din biceps care reprezintă fermele mari, nu avem limită, mii și mii de hectare, în spate sunt gospodăriile țărănești, un cancer de piele, pentru că nu au cu ce să lucreze, sunt amărâți până la Dumnezeu. Partea de jos a mâinii reprezintă zootehnia care e ca un fir de ață. La doi lei kilogramul de vită, la 3 lei kg de carne de porc, nu mai crește nimeni. Palma reprezintă producătorii care aduc din afara țării, tot ce pot aduce și supermarket-urile sunt degetele mele. Mâna asta asimetrică, cum ne mai asigură nouă mâncare? Așa e lanțul asta al producerii mâncării, în această țară care are cel mai bun pământ. Ați auzit că îl iau aștia cu mașinile humusul ăla din sudul țării care s-a format de sute de ani și îl duc acasă?”, a declarat Mihai Petcu, medic veterinar și crescător de vaci din Pantelimon, județul Ilfov, într-un interviu acordat emisiunii ”Viața Satului” de la TVR 1.

Nu dăm doi bani pe agricultură

Potrivit crescătorului de bovine de lapte, am ajuns să desconsiderăm total agricultura românească și dacă nu luăm atitudine într-un timp cât mai scurt, nu doar că nu vom mai avea ce să salvăm, dar sectorul care aduce o contribuție considerabilă la PIB, agricultura va dispărea treptat.

Nimeni nu dă doi bani pe agricultură și vom plânge cu lacrimi de crocodil. Este penibil că un un fost prim-ministru sau mai mulți au lăsat să se dărâme singura fabrică de tractoare, singura fabrică de tractoare la 14 milioane de hectare de pășuni și teren arabil. Tot Golful Persic era împânzit de tractoarele noastre, le modernizam puțin și eram departe. Cum vă explicați că o instalație modernă de erbicidat a plecat negocierea de la 160.000 euro și a fost vândută cu 100.000 euro? Asta se traduce prin faptul că la proști aduc utilaje proaste, făcute cine știe pe unde, la prețuri fabuloase”, a precizat fermierul.

În timp ce alții le-au păstrat, noi am distrus cooperativele

Nici o țară din cele aparținând fostului bloc comunist nu a distrus formele asociative așa cum s-a întâmplat în România. Experiența acumulată de-a lungul timpului, dar și modelele pozitive oferite de acei fermieri români care s-au încăpățânat să păstreze vechile forme asociative au demonstrat că CAP-urile și IAS-urile, vechile forme de asociere reprezintă cheia succesului.

Nici o țară nu a fărâmițat exploatațiile înființate, trebuiau păstrate formele de exploatație. Nemții democrați îi au la degetul mic pe nemții federali, pentru că având suprafețe mari teren comasate dețin puterea. Acum căutăm cooperative, cuvântul cooperativă l-au tăiat după revoluție toți, acum le căutăm. Dacă nu îl aveam de nebunul de Dimitrie Muscă să arate că poate fi fabuloasă agricultura românească nu vedea asta. 40 de ferme au fost în jurul Bucureștiului la CAP și IAS și am rămas numai eu”, a mai spus crescătorul de vaci de lapte.

4 comentarii

  1. Nu mai dați vina pe evrei și țigani, în parlamentul României sunt 200 de penali și numai doi sunt țigani iar evrei poate niciunul! Românii sunt de vină pentru starea proastă a țării în care nimic nu merge bine, de la agricultură la sportul olimpic. Doar fabricile cu câteva sute de angajați înființate de occidentali merg ca-n Occident, cel puțin aici, în vestul țării! În sud și est nu vin, că n-ați vrut autostrăzi, ați vrut pomeni electorale, pensii speciale babane, măriri de 25% la bugetari, alocații de mii de euro.

  2. Nene fostule director… Petre Roman este numai pe jumatate evreu, dupa tata. Dupa mama este gitanes spaniol. Problema e ca si I. Iliescu este la fel, jumate evreu, cu deosebirea ca cealalta jumate este tigan. In rest…TOTI conducatorii tarii de dupa revolutie au legaturi cu evreii sau/si cu tiganii. Asa cs nu va mai mirati nici ca se fura pamintul, padurile etc. Si nici ca ce nu se poate fura se distruge.

    1. eu nu am spus ca este suta la suta evreu, dar cu ,,revoltati-va,, sunteti de acord este corect ca sa scrieti despre articol si nu despre ce pareri au altii{poate sunt cu capul} nu vi se pare ca ati inceput comentariul cu o insulta ..

  3. jidanul de petre roman a distrus tot nu numai agricultura , si cu nerusinare apaer la diferite posturi de televizune dandu-se mare ca a facut multe etc sunt multe de spus , bravo Musca revoltati-va ca sa scapati tara de hoti un fost director general din ministerul agriculturii [ma cunoaste dl Musca semneaza C,E.}
    }

Scrie un comentariu