• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • EXCLUSIV! BULGARII ”atacă” terenurile agricole LUCRATE DE FERMIERII ROMÂNI! Ce oferte se fac pentru PRELUAREA CONTRACTELOR DE ARENDĂ!

    Gabriela Gimbășanu -

    Fermierii din sudul țării sunt în alertă! De câteva săptămâni, pe piața funciară se simt mișcări de forță din partea vecinilor de pe malul celălalt al Dunării. Agricultorii bulgari au început o adevărată ofensivă pentru a se extinde în țara noastră și fac oferte proprietarilor de terenuri pentru a arenda suprafețele pe care, în prezent, le lucrează fermierii români!

    Noul val de fermieri străini seamănă cu ce s-a întâmplat acum ceva ani în Banat, când ”au năvălit” italienii, cumpărând cât se putea de mult. La sud se vorbește deocamdată doar despre arendarea terenurilor, bulgarii fiind interesați mai ales de suprafețele cu sol fertil și cu posibilitate de irigare.

    Despre ofertele pe care le fac vecinii bulgari în România am aflat la Ziua Porumbului de la Daniel Ciobanu, fermier din Bacău și vicepreședinte al Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR). Acesta ne-a declarat că fermierilor din LAPAR li s-a părut ciudată declarația făcută recent de către un fermier din țara vecină care, la un eveniment organizat de o companie de semințe, a spus că s-a ajuns la un preț de 400 de euro pe hectar pentru terenul arendat în Bulgaria. Mai mult, Daniel Ciobanu spune că respectivul agricultor a trunchiat adevărul când a spus că încasează doar 140 de euro pe hectar când, în realitate, doar SAPS-ul și schema de înverzire ”sar” de această plată la vecini. ”Nu știu ce interese a avut acel fermier să facă respectivele declarații, dar cert este că la ședința Comitetului Director al LAPAR s-a discutat problema  în contextul în care piața din sudul țării este asaltată de oferte venite din Bulgaria”, ne-a spus Daniel Ciobanu, recomandându-ne să vorbim cu fermierul constănțean Gheorghe Lămureanu care ”știe toată povestea”.

    Citiți și: Iată ce subvenții primesc fermierii din Bulgaria

    La sfatul vicepreședintelui LAPAR Daniel Ciobanu l-am contactat pe domnul Lămureanu, cel care cultivă peste 1.400 de hectare, la malul mării, la Agigea și care a fost primul fermier care a semnalat interesul accentuat al fermierilor bulgari pentru pământul românesc.

    Primele oferte de arendare au apărut în localitatea Topraisar

    Printre primii proprietari de teren care au fost ofertați de vecinii noștri bulgari se numără cei din localitatea constănțeană Topraisar și împrejurimi. De aici au pornit primele oferte pentru preluarea arendei.

    Gheorghe Lămureanu

    ”Este pentru prima dată când ne confruntăm cu o astfel de situație. Fermierii din Bulgaria, în special cei mari, care deja lucrează suprafețe însemnate de teren și care nu mai au unde să se extindă au început să facă presiuni pentru a prelua în lucru teren din România. În ultimile două luni au ajuns în zona graniței, la Topraisar și au distribuit tot felul de pliante și le-au făcut proprietarilor de teren tot felul de oferte pentru a prelua teren în arendă. Am semnalat această situația către toți fermieri pe care îi cunosc și se pare că aceștia se concentrează către zonele agricole din județul Constanța, dar nu este exclus să fie interesați de toată zona de sud a României. Să nu uităm că, nu doar că terenul se află la graniță, peste Dunăre, ci aici avem cel mai fertil sol și mai ales există posibilitatea de a fi irigat”, a declarat în exclusivitate pentru Agrointeligența Gheorghe Lămureanu.

    Bulgarii oferă 250-300 euro/ha

    Oferta bulgarilor este greu de refuzat și mai ales de combătut de către fermieri români, care într-un an de secetă reușesc cu greu să-și acopere cheltuielile cu arenda, înființarea și întreținerea culturilor. Strategia fermierilor bulgari este una clară: caută să-i atragă pe români cu prețuri de de 250-300 euro/ha și vizează orice suprafața de teren.

    Din pliantele pe care le-au distribuit la Topraisar și din discuțiile pe care le-au purtat cu oamenii din zonă, se pare că fermierii bulgari joacă tare: oferă o arendă dublă față de posibilitățile fermierilor de la noi. Astfel aceștia le promit proprietarilor de teren că le vor da 250-300 euro/ha, în jur de 1.600 kg de grâu/ha. Pentru zona unde fac eu agricultură arenda nu este chiar dublă, dar pentru alte zone din țară reprezintă o arendă de două ori mai mare”, ne-a precizat fermierul constănțean.

    Statul bulgar îi susține de fermierii săi

    Fermierii bulgari își permit să plătească o astfel de subvenție, în primul rând pentru faptul că, pe lângă subvenție, statul bulgar îi sprijină financiar să se extindă către alte zone agricole, pentru că la fel ca în Franța sau Italia, fermierii nu mai au loc la ei în țară pentru a se extinde.

    ”În afară de subvenția pe care o primesc, ei sunt ajutați de statul bulgar pentru a se extinde. Schema se desfășoară după același principiu ca atunci când au apărut italienii în România. Aceștia cumpărau teren în România cu credite subvenționate de statul italian, cu 15 ani de grație, cu 25 de ani de rambursare. Aceeași schemă o practică și statul bulgar, numai că acum vorbim doar de arendă, pe viitor probabil că îi va ajuta să și achiziționeze teren. Bulgarii vin și dublează arenda pentru a-i atrage pe fermieri, cel mai probabil că vor trece și la achiziții de teren”, ne-a mai spus fermierul.

    Fermierii solicită intervenția statului român

    În fața acestei situații, fermierii români se simt neputincioși. O eventuală preluare a terenurilor de către arendași bulgari nu fac altceva decât să le distrugă proprietatea, asolamentul și felul în care gândesc aplicarea lucrărilor în câmp. În acest sens, fermierul constănțean este de părere că, soluția se află în mâinile Ministerului Agriculturii și ale Guvernului – numai cele două instituții ale statului îi pot ajuta pe fermierii români să-și păstreze integritatea fermelor.

    ”Cert este că și statul român se străduiește să nu susțină agricultura performantă. Înțeleg că trebuie să încurajăm fermele mici, dar pentru asta nu trebuie să le îngropăm pe cele mari. Fermierii mici trebuie ajutați acolo unde nu sunt asociații mari, acolo unde avem asociații, unde avem ferme mari avem nevoie de ajutor, să luptăm cu astfel de evenimente care nu fac altceva decât să ne distrugă proprietate și asolamentele. Într-o solă dacă ai pierdut doi fermieri cu câte cinci hectare la mijloc sau la margine, ți-a stricat tot aranjamentul. Statul român, din inconștiență vrea să copieze modele belgiene și franceze, fără să vadă că la noi este alt specific și fiecare exploatație trebuie sprijinită pe măsura problemelor pe care le întâmpină”, a declarat pentru Agrointeligența Gheorghe Lămureanu, fermierul care lucrează peste 1.400 de hectare la Agigea, în județul Constanța.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermier cu 15 vaci: Am ieftinit brânza la 25 de lei kilogramul și lumea tot nu este mulțumită Fermier cu 40 de vaci de lapte: Am scos ferma la vânzare! Vând tot și emigrez în Spania! Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Variola la păsări. Semnele bolii, tratament Cum iese Dan Lăzărean în câștig cu legume cultivate pe numai 1.300 mp Vasile Petreuș, crescător de ovine: Cine face brânză bună nu duce lipsă de clienți!