Fermierii, în pericol să rămână în acest an fără banii pentru despăgubirile agricole
Roxana Dobre -SCHIMBARE RADICALĂ DE SITUAȚIE! Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, vine cu o veste proastă pentru fermierii care așteaptă banii! Producătorii agricoli ar putea pierde în acest an sumele pe care le primeau ca despăgubire pentru calamități, în principal secetă sau îngheț de primăvară. Deși ministrul agriculturii declarase recent că pentru anul 2016 avem peste 1 milion de hectare afectate la nivelul întregii țări se pare că blocajul ar putea veni din partea Comisiei Europene.
”La despăgubiri putem spune că avem o discriminare. Vă dau exemplu o problemă pe care mi-au indicat-o producătorii din Bărăgan: ei au aplicat o tehnologie în urma căreia a reușit să aibă chiar și 9 tone de porumb pe hectar iar vecinul nu a făcut nicio investiție, a scos 2 tone la hectar, și așteaptă de la stat despăgubiri. Și atunci avem o discriminare! Pentru că cel care se străduiește să muncească obține profit din propria muncă iar celălalt așteaptă o despăgubire de la stat. Ar trebui, deci, să fie limitate despăgubirile! Și atunci producătorii ar fi forțați să creeze un Fond Mutual care să aducă soluția”, a declarat astăzi Achim Irimescu jurnaliștilor prezenți la un seminar organizat de Ambasada Olandei la București care se desfășoară în cadrul Târgului Indagra 2016.
Făcând o referire la despăgubirile din campania 2016, ministrul spune că momentan nu s-a luat o decizie clară dar speră ca până la sfârșitul anului să vină cu o soluție pentru fermieri. ”Anul acesta avem o mare problemă. Și anume, avem 1 milion de hectare calamitate și căutând soluții am văzut că practic pe legislația europeană sunt doar două căi: ajutorul de minimis care este în cuantum de minim 15.000 de euro/producător pe o durată de 3 ani și este consumat (bugetul n.r) pentru că noi am avut perioada 2014/2015/2016. A doua soluție este să notificăm Comisia Europeană după care se vine cu calculul. Deci fiecare fermier care a reclamat pierderi trebuie să vină cu date contabile pentru trei ani anteriori. Și doar așa se stabilește pierderea! Altfel, ce spune fermierul este exact ce spuneam cu producătorul agricol cu 2 tone în Bărăgan și vecinul cu 9 tone. Deci cum stabilești? Comisia Europeană are reguli clare și noi suntem parte a Uniunii Europene și aici dificultatea de a despăgubi acești producători agricoli. Ne străduim să găsim o soluție dar, repet, este foarte dificil pentru fermierii care nu au contabilitate”, a mai subliniat ministrul.
Acesta spune că fiecare fermier trebui să înțeleagă că nu este suficient să aibă o declarație de calamitate dacă nu există date contabile care să certifice acest lucru. ”Ultima discuție pe care am avut-o cu colegii a fost să ne concentăm pe județele foarte afectate cum ar fi Botoșaniul și câteva din sudul țării, care ar putea în context regional să acceptăm că producția per ansamblu s-a redus cu un procent anume. Deci nu putem să ne permitem să nu respectăm legislația europeană pentru că ulterior Comisia Europeană s-ar îndrepta împotriva noastră și ar cere banii înapoi. Deci este foarte important să respectăm regulile europene”, a mai spus ministrul.