• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • LEANDRUL: îngrijire, fertilizare și înmulțire prin butași

    agrointeligenta.ro -

    Leandrul, planta veșnic tânără și verde! Întâlnit în flora spontană pe coatele mediteraneene, leandrul (Nerium Oleander – n.r) poate fi cultivat cu succes și la noi în țară, cu condiția ca în toamnă, după apariția primei brume, să fie dus în casă sau într-un loc călduros. Dacă această plantă v-a cucerit în deplasările pe care le-ați făcut în Grecia și vreți să o aveți în grădină pe timpul verii și iarna în casă, puteți opta pentru plantarea ei direct într-un ghiveci mare.

    Leandrul este un arbust durabil, destul de ieftin, puțin dificil ca și proces de îngrijire și care înflorește toată vara. Singura restricție pe care o are este legată de sensibilitatea la temperaturile scăzute ceea ce împiedică plantarea lui direct în pământ, temperaturile de toamnă- iarnă sub punctul de îngheț pentru mult timp îl distrug complet.

    În mediul lui natural, pe coastele mediteraneene crește în mod spontan, are o durată lungă de viață (ce poate ajunge și la un secol), iar înălțimea poate atinge până la 6 metri. Florile pot fi roz, alb, galben, roșu, simple sau chiar duble, de multe ori parfumate, în forma sa originală, sunt colorate cu flori în formă de pâlnie ,care se deschid pentru a forma cinci lobi, de multe ori confundate cu petalele. Ele sunt reunite într-un corimb bogat terminal. În cazul în care ramurile sunt rupte, emite o sevă lăptoasă foarte toxică.

    Se dezvoltă cel mai bine în ghiveci

    Creșterea leandrului în ghiveci este cea mai bună soluție pentru zonele cu climă mai rece. Cu toate acestea, la fiecare doi ani este nevoie de schimbarea vasului. Această operație se face pentru a restabilii condițiile optime de creștere, de a oferi spațiu nou rădăcinilor și schimbarea în mare măsură a substanțelor nutritive din sol în cantități echilibrate, eliminarea depozitelor de sare, a excesului de minerale specifice și a coloniilor posibil parazitare.

    Când planta a ajuns la doi metri înălțime, este preferabil o înlocuire parțială de sol fertil. În fiecare an, în primăvară, când plantele sunt aduse la exterior, scoateți primul strat de sol până se văd rădăcinile. Acesta trebuie înlocuit cu material proaspăt îmbogățit cu îngrășăminte cu eliberare lentă, deoarece primul strat de sol și-a dizolvat prin udare toate substanțele nutritive.

    Preferă solurile bine drenate

    Fiind plantă tipică din zona mediteraneeană, crește puternic în soluri bine drenate. În solurile argiloase, grele și umede, după o primă fază în care încearcă să se dezvolte, la un anumit moment dat aceasta stagnează, lucru semnalat prin îngălbenirea frunzișului. Pentru a evita stagnarea apei este extrem de important să alegeți corect forma vasului. Leandrul ai nevoie de un ghiveci adecvat care este întotdeauna mai înalt, tocmai pentru a vă asigura că toate rădăcinile cresc în jos.

    Leandrul este o plantă iubitoare de lumină

    Având în vedere condițiile specifice de creștere în mediul de unde provine, leandrul este unu mare iubitor de lumină. Pentru asta este recomandat să amplasați ghiveciul lângă un perete, bine expus la soare, astfel încât acesta să poată profita din plin de lumină din primăvară și până în toamnă. Acesta rezistă foarte bine și în zonele cu vânt puternic, deoarece ramurile sunt flexibile și elastice. În locații cu vânt puternic este bine să ancorați ghiveciul.

    Leandrul are nevoie de udări dese, fără băltirea apei

    Leandrul are nevoie de apă regulat și din abundență. Chiar dacă este o plantă rezistentă la secetă, în perioadele în care îi lipsește apa își întrerupe înflorirea, iar florile existente cad, după care frunzele se răsucesc ușor. Doar menținând un sol umed în permanență, fără stagnarea apei veți avea flori din iunie până în septembrie, octombrie.

    PONT: Evitați administrarea de apă rece, poate cauza șoc termic.

    Fertilizarea leandrului se face din martie și până la sfârșitul înfloririi

    Chiar dacă nu este o plantă prea pretențioasă atunci când vine vorba de accesul la elemente nutritive, leandrul necesită o fertilizare eficientă dacă vreți să aveți flori tot timpul anului. Puteți începe fertilizarea din momentul în care scoateți floarea pe terasă sau în grădină și până la sfârșitul înfloririi. Puteți folosi pentru asta îngrășăminte lichide pentru flori o dată pe săptămână.

    La -5°C, leandrul moare

    Leandrul nu rezistă la temperaturi sub 0°C, cu toate acestea o scădere sporadică a temperaturii sub 0°C nu cauzează daune permanente, dar e posibil ca planta să-și piardă frunzele prin îngălbenire. În schimb, dacă temperatura coboară sub -5°C atunci planta moare.

    Înmulțirea leandrului prin butași

    În mediul său natural se înmulțește prin semințe, dar acesta este un proces lung și anevoios.Cea mai rapidă modalitate de înmulțire este cea prin butași. Cea mai potrivită perioadă a anului pentru a pune în practică acest tip de înmulțire este vara, în lunile iulie, august. Pentru asta este suficient să tăiați vârfurile semi-lemnoase, la o lungime de 20 de cm, apoi rupeți toate frunzele lăsând doar 2- 3 frunze în vârful butașului. După care butașii se poate pune la înrădăcinat într-un substrat de pământ sau într-un vas cu apă. Timpul pentru formarea rădăcinilor este de 75 de zile, după aceea puteți să-l replantați într-un ghiveci.

    Sursă selectivă: flori-cultura.ro


    Te-ar mai putea interesa

    A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd