Piaţa terenurilorŞtiri agricoleStrategii de afaceri

DOCUMENT UE: CEA MAI MARE FERMĂ DIN ROMÂNIA – 65.000 de hectare, propriul port la Dunăre și export către Orientul Mijlociu

Cea mai mare fermă din România – cu o suprafață comparabilă cu cea din Insula Mare a Brăilei, dar și cu ferme de creștere a ovinelor și bovinelor. O afacere care, prin dimensiunea sa, îi îngrijorează inclusiv pe oficialii europeni care, într-un studiu privind acapararea terenurilor, au dat exemplu afacerea libanezilor de la Maria Grup (cunoscută mai ales prin firmele Agro Chirnogi și Maria Trading) ca un business care contravine tendințelor și tipologiei agriculturii comunitare reprezentată mai ales de fermele de familie.

Informația apare în un raport al institutului de cercetare Transnational Institute, cu sediul în Olanda, în care se atrage atenția că până la 40% din terenul agricol din România a ajuns să fie deținut de investitori din alte țări. Dincolo de naționalitatea proprietarilor, consecințele acestor pentru economiile naționale sunt dramatice, atrag atenția autorii raportului care recomandă

În România este dat exemplul agro-holdingului Maria Trading despre care olandezii scriu că a ajuns la o suprafață de 65.000 de hectare de teren agricol.  ”Cu port propriu și abator exportă cereale și carne, în special în Orientul Mijlociu și estul Africii. În un context în care modelul european este bazat pe ferme mici, de familie, mărimea suprafețelor cumpărate în noile transzacții, ce poate ajunge uneori la mii de hectare de teren, reprezintă o ruptură adâncă față de modelul european”, spune raportul TNI. Suprafața afacerii libaneze în România este inclusă și într-un raport publicat anul trecut la Bruxelles de către Comitetului Economic şi Social European privind Acapararea terenurilor – un semnal de alarmă pentru Europa și o amenințare iminentă la adresa agriculturii familiale și care precizează: ”Următoarele exemple demonstrează amploarea acestei concentrări în întreprinderi: în România, cea mai mare întreprindere își desfășoară activitatea pe aproximativ 65 000 de hectare de teren agricol, în Germania, cea mai mare întreprindere dispune de 38 000 de hectare. Cea mai mare fermă de produse lactate din Estonia are 2 200 de vaci de lapte, cifră ce urmează să crească la 3 300 de animale”.

jihad-el-khalil

Întreaga afacere este coordonată de libanezul Jihad El-Khalil și de familia acestuia care, în ultimii ani a preluat prin arendă sau achiziție atât terenuri în partea de sud, cât și în vest, în județul Timiș. O bucată importantă din suprafață este concesionată direct de la Agenția Domeniilor Statului. Despre dimensiunea afacerii, Jihad El-Khalil – cel care ocupă locul 3 în Agrointeligența TOP  100 FERMIERI – Ediția 2016 (clasament care ia în calcul nu doar averea, ci și implicarea, influența și notorietatea producătorilor agricoli), declara că anul 2016 a adus reduceri la nivelul terenurilor lucrate de cele două firme în care e acționar, Agro Chirnogi și Maria Trading: ”În zona Călărași, la Drajna, lucrăm aproape 25.000 ha și lângă Timișoara alte 10.000 ha. Suprafața lucrată a scăzut și scade încontinuu, pentru că agricultura nu e rentabilă. Am pierdut aproape 2.000 de hectare. Cele 2.000 hectare fie și le-au luat oamenii înapoi din cauză că terenul a fost împrăștiat , fie o parte din terenul concesionat de Maria Trading de la ADS, le-a fost retrocedat oamenilor”.

Aproximativ jumătate din suprafețe sunt irigate și doar 10% dintre acestea sunt în proprietate, restul fiind arendate (40% ) de la oameni sau concesionate în lunca Dunării de la ADS (50%). Ca an agricol, 2016 îl cataloghează drept unul ”rău”: ”Am avut tot felul de probleme. Ne-a mers prost, din cauză a fost foarte mult apă. La grâu și la porumb n-a fost bun deloc, din cauză că au fost multe ploi la noi în zonă. Cea mai bună cultură a fost soia, cu producții de peste 3 t/ha. În plus, prețul cerealelor nu e rentabil deloc. Dacă prețul cerealelor mai rămâne mult timp jos, e posibil să intru pe pagubă”.

Societățile în care e prezent au capacități de stocare de 400.000 tone, 85% moderne. În plus, Jihad administrează un port la Dunăre, în Oltenița și o flotilă de barje, care-i conferă un avantaj logistic în activitățile de export. Planul pentru 2016 e să cultive preponderent porumb, soia și lucernă și să crească ca și în acest an, capacitățile din zootehnie. Prin Maria Trading (societate din Călărași botezată după fiica sa născută în Liban și botezată după ”Fecioara Maria”), Jihad El-Khalil crește 6.000 de taurine, cu 50% mai multe decât în 2015, care iau, de asemenea, calea exportului.

Faptul că o suprafață atât de mare de teren agricol a ajuns să fie concentrată în afacerea unui singur grup de afaceri libanezi este privită cu îngrijorare de specialiștii de la Transnational Institute. Aceștia supliniază că fenomenul de acaparare a suprafețelor agricole – foaret vizibil la noi, dar și în Bulgaria sau Polonia, a fost favorizat de prețurile foarte mici la terenuri, de faptul că subvențiile de la Uniunea Europeană nu au avut în vedere sprijinirea micilor proprietari de pământ, dar și faptul că autoritățile naționale nu au acționat în nici un fel pentru a limita accesul marilor grupuri financiare – fonduri de investiții.

Fermierii români cer legi care să limiteze accesul străinilor la terenuri

În România, principalele organizații de fermieri – LAPAR și Federația Națională Pro Agro au solicitat în mai multe rânduri schimbarea legislației naționale în sensul aplicării unor reguli care să nu mai permită fondurilor de investiții să acumuleze mii, chiar zeci de mii de hectare, mai ales că anchete internaționale au dovedit că, în unele cazuri, micii proprietari au fost înșelați sau au primit un preț cu mult sub cel al pieței. Mai mult, recent, președintele LAPAR, Laurențiu Baciu, a solicitat susținerea ELO – European Landowners Organisation ca la nivel european să se dea o mai mare libertate privind legislația națională referitoare la tranzacțiile cu terenuri, astfel încât fiecare stat să decidă singur ce lege sau restricții să aplice. O altă acțiune importantă este cea desfășurată de Federația Națională Pro Agro care a demarat strângerea de semnături menite să solicite, prin procedură legislativă, demararea unui referendum național în care românii să se exprime cu privire la declararea pământului ca bun/patrimoniu național și includerea lui cu acest statut în Constituție, de aici decurgând ulterior și măsuri/legi de protejare a lui.

Recomandările specialiștilor Transnational Institute pentru a stopa fenomenul de acaparare a terenurilor agricole:

● Înființarea unui Observator European al Terenurilor care să consemneze marile tranzacții. Aceste informații lipsesc în prezent.

●Permisiuni acordate statelor membre UE de a își reglementa justificat piața terenurilor, prin introducerea unor restricții justificate la principiile liberei circulații a capitalurilor și bunurilor.

●Folosirea celor mai bune scheme sub Politica Agricolă Comună pentru a ”deconcentra” terenurile. Ar putea fi vorba de scheme pentru fermierii tineri, ferme mici, plăți redistributive, etc.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


14 comentarii

 1. Da dc Olanda 40%? si ce e mai dureros ca vindem pământurile,nu doar le arendam,și străini iau subvenție 500 de euro la hectar și romani 100 inloc sa fie invers.inloc sa ne ajutam pe noi ii ajutam pe străini,numa sa vezi cum ne manipulează străini politicieni PSD ca nu mai scăpăm de ei odata.

 2. Singura masura de a descuraja asfel de afaceri este in gradina MADR a carui ministru comunist se plimba prin tara pt campanie electorala in loc sa puna sa gindeasca pt a face politici agricole care sa duca la exluderea fermelor mai mari de 500 ha de la subventi si incurajarea si ajutarea fermelor mici si mislocii prin mecanisme de sprijin cit mai consistente si alte facilitati de bunastare a acestora.Ce face Daia,plimba oaia!Nu de oameni de acestia are nevoie agricultura romineasca.

 3. CEI CARE CU BUNA STINTA NE FURA PAMINTURILE ,BLESTEMATI CU MOARTEA SA FIE ,NEAM DE NEAM PINA LA PIEIRE IN VECI.BUNI SI SI STRABUNI AU PIERIT PRIN SABIE SI GLOANTE PENTRU ACEST PAMIMINT.ACUM CA L-AM DOBINDIT DUPA SUTEEE!!!! DE ANI ,NU STIM CE SA FACEM CU EL. PACAT ,Cine mai are acest PAMINT SACRU trebue sa tina cu dinti de el,fiindca este posibil sa devina SCLAVI pe propiul lor PAMINT!DUMNEZEU nu va ierta prostia celor de azi.Pamintul nostru a fost inrosit secole la rind si pastrat de inaintasi nostri.
  Pacat! ca cei de azi au vindut pamintul ca IUDA pe ISUS HRISTOS,aceasta avutie inestimabila dobindita cu grija DOMNULUI.

 4. Ce va mira!?. La Teleorman directorul Apia Coman Eugen Mihai (pus politic) este bun prieten cu un italian , care ani la rand jefuiește și abuzează de pământul oamenilor! Poate vede cineva acest aspect!

 5. Stau si ma intreb.Ce hoti au condus Romania in ultmii 27 de ani si cum au fost asa de indiferenti liderii sindicatelor din agricultura si ai asociatilor de agricultori.De de ce se refuza sistamtic de a se da o lege care stipuleze clar suprafata funciara detinuta dce un fermier si o exploatatie agricola in arenda.Cine ii sprijina prin vot pe acesti hoti.
  O sa vedem la votul din 11 decembrie.Hotii tradatori de tara
  ajutati de presa patronilor de presa tip SRL,NU s-au straduit sa ii informeze pe palestinieni ce au patit ca si-au vandut
  terenurile la evrei care dupa ce s-au vazut cu pamanturile cumparate i-au “exilat” in palestina declarand ca terenurile cumparate fiind ale israiletilor apartin statului Israel.Auzi,nu-ti vine sa crezi ca un arab libanez dupa ce a acumulat 65000 de ha de la spagarii guvernamentali si politici,si-a cumparat port la Dunare,siloz in portul Constanta si propia flota din bareje si vapoare pt a exporta productiile obtinute in Romania.Culmea hotiei ca acesti indivizi primesc si subventii platite de UE si statul Roman cat si facilitati la ingrasaminte si combustibil.Ar trebui sa cerem ministerului agriculturii sa ne comunice cat impozit platesc acesti propietari de mosii.Cati angajati Romani au ?
  Am impresia ca acesti straini au in tarile lor de bastina priopriile firme de import,care importa la un pret redus din Romania si il revand pe piata lor la un pret mult mai mare.
  Asta in timp ce agricultorii nostrii se ocupa mai mult cu carciuma si ajutoarele sociale in loc sa se ocupe de achizitia
  si cultivarea pamantului.Sindicatele agricole,alti spagari nu
  s-au catadicsit sa-i mobilizeze pe agricultori sa se revolte
  impotriva guvernantilor ca sa stopeze asemenea jafuri.
  Cardasia dintre hotii din parlament,guvern,organe locale si
  liderii de sindicat au vandut tara sii viitorul Romanilor.Stiu ca toti panglicarii o sa vocifereze.Agricultorii Romani nu au bani sa cumpere pamant.
  Se pute rezolva simplu daca era interes.Infiintare pt cetateniiRomani de fonduri de investitii care sa cumpere si sa exploateze pamant.Ia ganditi-va la Romanii care lucreaza in strainatate cat si la Romanii cu ceva posibilitati finaciare,cati ar fi prefeat sa contribuie la aceste fonduri care le asigurau niste investitii sigure decat sa depuna banii in banci pe dobanzi de tot rasul.Solutii se gasesc.Nu sunt bani?In bancile din Romania depunerile populatiei comunicate da BNR insumeaza 123 miliarde lei,cca 27nmiliarde euro.Bani cu care s-ar putea cumpara tot pamantul Europei de Est.

 6. Serviciile verificati cum a fost vandut ias chirnoci., ce inventar avea si cu ce pret a fost cumparat. Ce romani corupti au ajutat sa se vanda si in schimbul la ce . Legatura arabilor cu tigarile BAT din romania,mai bine zis cu singurul distribuitor al BAT in romania si multe altele,,,,, a apropo legatura cu basescu si cu udrea, cine le lucreaza pamantu si daca este adevarat ca banii italienilor de la nana au fost date de altcineva nu de basescu ioana si in schimbul la ce.

 7. Noi am fost condusi de 27 de ani de romani tradatori care ne-au vandut fabricile si pamanturile la straini. Ne-au vandut si piata de desfacere la straini, pt ca au permis realizarea de supermarketuri in orasele mari chiar in buricul targului. La mine in oras si acuma se fac 1 supermarket Lidle in apropierea uneia dintre cele mai importante piete. Va dati seama ca acest supermarket o sa omoare piata si micii producatori nu o sa mai aiba unde sa isi valorifice munca si noi nu o sa mai avem de unde cumpara marfa romaneasca. SPAGA A CONDUS SI INCA CONDUCE ROMANIA!!! Coruptia a ucis in cazul Colectiv si in multe alte cazuri nestiute si CORUPTIA ne NENOROCESTE!!! Coruptia la nivel inalt = cancerul societatii romanesti!!!

 8. Nu va suparati, dar este o mare minciuna ceea ce spun olandezii!!! Suprafata totala lucrata de ei este de 31.500 ha cu tot cu terenul ADS si cel achizitionat de ei. (27000 in sudul tarii si 4500 in vestul tarii)

 9. Lasa ca si olandezii au ferme vegetale si zootehnice la fel de mari. La o simpla cautare pe google am gasit grupul DN Agrar din Alba, cateva zeci de mii de hectare + 10000 vaci, in jud. Arad cativa olandezi, Giurgiu, Ialomita, Buzau si exemplele pot continua. Ce sa inteleg din articol, ca de fapt nationalitatea conteaza, si nu suprafata exploatata? Plus ca nu-i calca la fel de tare ca pe ramani nici o organizatie de control.

Scrie un comentariu