Ştiri agricole

Cum a distrus un supermarket un oraș

Foto: www.ghidvideoturistic.ro

A fost odată un oraș mic numit, să zicem, Zalău. În acest mic oraș, oamenii își făceau cumpărăturile la câteva mici magazine, își cumparau fructele și legumele din piață, hainele de la mici croitori sau fabricate local și își construiau casele cu mici constructori din zonă. Câțiva mici comercianți au început să prospere și au început să investească bani în construcții, în propriile magazine sau în noi afaceri generând noi afaceri. Alți mici întreprinzatori au acoperit nouă cerere cu firme mici de construcții, cu mici sere si evident au angajat parte din populația orasului. Încet-încet, orașul nostru se dezvolta și începuse să se formeze o micuță clasă de mijloc a cărei putere de cumpărare creștea de la an la an.

Într-o zi, în centrul orașului, un lanț internațional de supermarketuri a venit si a deschis un imens magazin. În acelasi timp, agresiv, pe toate televiziunile straine, locuitorilor micului oras li se inducea un stil de viata extravagant, stralucitor insinuandu-se in mentalul colectiv in cel mai pervers mod dupa lungi studii de psihiologie sociala. Practic un nou mod de viață.

Prima dată oamenii au mers din curiozitate la noul, luminosul si uriasul magazin. Era ceva ca în filme, ca în modul de viață văzut la televizor. Acest magazin era o parte din iluzia prosperității și a unei vieti la care ei nu ajunsesera inca. Dupa aceea au observat ca produsele vandute aici erau mai ieftine decat la vechile bacanii de unde isi cumparau cele necesare. Incet-incet orbiti de multimea produselor si veselia culorilor de pe ambalaje au inceput sa cumpere mai mult si mai mult.

Disperați, micii comercianti au constatat că volumul vânzărilor le scădea pe zi ce trece. Au redus ințial preturile. Unii chiar au rezistat câîiva ani. După un timp, însă, supermarketul a început să scadă prețul și să facă promoții, în mod ciudat, chiar la produsele care rezistau. Micii comercianți au fost nevoiți să închidă magazinele. Mulți oameni au ramas șomeri. Bătălia pentru prețuri s-a ascutit si mai mult sustinuta de un mediu politic incompetent si corupt. Romania a adoptat celebrul “Codex Alimentarius” menit să susțină ieftinirea produselor din supermarket. Prețurile în supermarket au scăzut și mai mult. Mezelurile se puteau face acum din resturi si adaosuri chimice,carnea nu mai era perisabila injectata cu chimicale, legumele rezistau de acum o luna si erau perfecte, conservele nu mai erau conserve, hainele au inceput sa fie aduse din China, Bangladesh si alte tari la preturi mult mai bune ducand astfel la falimentul micilor fabricate locale. Sute de afaceri locale au dat faliment si mii de oameni au ramas pe drumuri. Țăranii și-au părăsite câmpurile și și-au abandonat serele. Banii încasați pe cumpărături au fost transferați în alte țări și nu s-au mai întors în economie. Miniștri importanți în guverne se lăudau cu noile investiții compensând în același timp cu împrumuturi lipsurile din bugete și neînțelegând ce se întâmplă, preocupați mai mult de propriile afaceri-căpușă sau de furtișaguri.

După câțiva ani…

Anii au trecut peste micul oraș Zalău. Tinerii, în lipsa de locurilor de muncă și în lipsa perspectivelor, au ales să plece în orase mai mari la studii și în cea mai mare parte în afara țării la munca de jos. Au fost numiți “scalvii Europei” și au învățat ce înseamnă umilința, chiar ei descendenți direcți ai dacilor de la Porolissum. Constructorii s-au împrăștiat în toate colțurile lumii, croitoresele pricepute au ajuns îngrijitoare în țările Europei.

Acum magazinul din centrul Zalăului arăta vechi și obosit. Si-a atins obiectivul. A secat financiar mica comunitate și nimeni nu mai pune preț pe calitate. Marfa este din ce în ce mai proastă și mai puțin diversificată. Câțiva producători internaționali domină rafturile cu “mâncarea zombie”. Populația rămasă s-a îmbolnavit din cauza alimentației chimizate și lipsită de valoare nutritivă. Cei care au rămas sunt îmbătrâniți într-un oraș-umbră a ce a fost odată. Clădirile sunt în paragină, blocurile sunt pe jumătate nelocuite, grupuri mafiote de politicieni se mai bat pe ultimele firmituri ale unor bani împrumutați de la FMI. Sărăcia a cuprins întregul orășel numit odata Silvania de la frumoasele păduri care îl înconjurau. La țară, populația rămasă s-a refugiat în băutură și a abandonat munca câmpului pentru că nu mai existau beneficii. Societatea murea încet, lent și normalitatea, morala, cultul muncii și demnitatea deodată cu ea. România ca țară își trăgea greu ultima rasuflare, sufocată de involuție…

Și totuși, după ani de zile de sărăcie, îndobitocire și corupție, un grup de tineri a hotărât să schimbe lucrurile. În multe cazuri era prea tarziu dar merita încercat – o să vă povestesc altă dată despre acest grup.

Concluzii

Această poveste tristă este adevărată. Am putea să o extrapolăm la nivelul întregii Românii. Dragii mei, avem o putere incredibilă pe care nu o folosim. Puterea de a alege. Imaginați-vă ce s-ar întâmpla dacă de mâine nu am mai merge să cumpărăm nimic din supermarketuri. Imaginați-vă ce ar fi dacă de mâine am cumpăra atent doar produse și servicii românesti. Încet-încet, micile afaceri ar prinde viață, s-ar crea mai multe locuri de muncă, ar crește prosperitatea socială, nivelul impozitelor, masele de manevră electorală s-ar reduce și, în final, am trăi mai bine.

Ați observat cum supermarketurile se extind peste tot, în fiecare orășel, în fiecare cartier până la ultima mie de oameni? Adevarate malaxoare de mici afaceri, acestea sunt țevi prin care se scurg banii în afara României.

Majoritatea românilor îți fac cumpărăturile în weekend. De aceea am ales să postez acest articol azi. Credeți că aveți control asupra vieții voastre? Credeți că trăiți într-un sistem autonom? Vă înșelați – realitatea este că trăiți într-o societate deterministă. Ok. Puteți să o numiți, dacă vreți, colonie – mulți cred că exagerez când spun că România este o colonie. Într-o zi o să povestim și despre asta și o să facem o tetra-capilo-tomie despre acest subiect.

Realitatea este că sunt putine lucruri care le putem controla cu adevarat. Unul din aceste lucruri este alegerea felul in care ne cheltuim banii. Mai concret, alegerea felului în care cumpărăm. Se îndoiește cineva că între prosperitatea unui popor si felul in care isi produce cele necesare exista vreo corelatie? Se indoieste cineva ca un principiu economic sanatos spune ca este mai bine sa ai excedent de export decat deficit. Va mai indoiti dupa aceasta criza a datoriilor ca exista o stransa legatura intre prosperitatea unui popor si datorii?

În încheiere, vă lansez o ghicitoare.

Cum se numește un om care lucrează la o companie care este acționara la o bancă la care omul are un credit la un apartament pe 30 de ani și care este acționară printr-un fond de investiții la un lanț de la magazine de la care omul nostru își cumpăra alimentele necesare?

Acest text este o preluare de pe site-ul www.reportajelive.ro

173 comentarii

 1. Cumpăr de unde vreau, ce mă doare unde merg banii mei, de ce să susţin un aşa zis mic comerciant care se înbogățește în timp ce eu lucrez pe minim pe economie, iar comerciantu cu banii mei merge in concediu la Hajdu sau Croaţia, eu ce fac stau acasă și să cumpăr unde-i mai scump de la micu comerciant romanaș. Da la dracu el de ce nu-şi strică banii in România in concediu, aș da câteva exemple din Zalău dar mai bine nu, unde cei cu afaceri prin pieţe, magazine proprii merg in concedii pe bani grei pe afară, de ce? Au de unde, dar ei aşteaptă să -mi stric banii la ei in magazin şi nu la kaufland, dar ei de ce nu-şi fac concediu in frumoasa românie. Mergeţi mă cu ideile voastre….

 2. Articolul are un singur ţel, cei care sunt împotriva supermarketurilor au o afacere şi asta explică tot, sigur in pieţe ai şansă să cumperi ceva sănătos dar și acolo cum peste tot se vinde fel şi fel de produse de proastă calitate pentru sănătate. Supermarketurile au oferit milioane locuri de muncă pe care România nu le putea, fiecare poate face cumpărături de unde doreşte, nu clasa muncitoare este de vină că este plătit aşa prost de este nevoit să cumpere unde e mai ieftin. Smecherii există peste tot, cei anti supermarket să cumpere de unde vrea, eu cumpăr la fel şi produse de care vreau eu, nu cred că un supermarket distruge o economie, din contră.

 3. Ce usor se vorbeste de patriotism si ca ne vindem tara strainilor, dar se evita usor anumite detalii:
  -puterea de cumparare a romanului. Nu multi, foarte multi nu isi permit sa plateasca adaosul comercial de la magazinul din colt doar ca sa ii tina afacerea conationalului. Pe langa mancare, lunar apar diverse cheltuieli si foarte multe lipsuri. Deci orice economie dintr-o parte, inseamna oportunitate pentru a cumpara altceva.
  -diversitate. Mai detaliez? Magazinul de la colt are o oferta limitata, pe cand supermarketul ofera o gama mult mai larga de produse.
  -comoditate/timp castigat. Prefer sa ma duc sambata in supermarket si sa cumpar produse pentru cateva saptamani, mai putin cele perisabile, decat seara dupa ora 7-8 cand ajung de la munca. Plus ca nu gasesti totul intr-un loc, sunt necesare mai multe vizite la diverse magazine.

  Inteleg ideea de a proteja comerciantul roman(aici statul ar putea interveni cu ceva reglementari), dar societatea progreseaza si noi o data cu ea. A disparut epoca magazinelor din colt, multi comenteaza ce vad prin afara si in foarte multe orase europene, mai mici sau mai mari, genul asta de magazin a disparut. De ce? Pentru ca a aparut altceva care satisface nevoile cumparatorului. Autohton sau nu, cumparatorul e cel care alege.

  1. Atunci o sa mori cu linistea in suflet ca ai fost comod,nu uita de strabunii nu sau plins niciodata de timp si multi din ei au murit sanatosi-tu accepti sa maninci ce ti se da ca nu ai alta alegere !!

 4. Traiesc intr-un orasel mic din nordul Germaniei, in care sunt doua Magazine mari, Edeka si Penny, dar pe langa ele exista o macelarie, o brutarie, Magazin cu produse electrice, Magazin de stofe,o singura fermacie!!!nu este incurajata cumpararea de medicamente!!! Magazin de produse tehnice, sali de fitnes,reprezentante Auto, doua banci, azil de batrani, doua hoteluri mici cu restaurante si sala de Bowling, biliard…etc,Piscina, strand, aquapark,teren de fotbal cu nocturna, de tenis de camp tot cu nocturna,hipodrom,traseu de ciclism,strazile sunt frumos asfaltate, trotuarele intotdeauna sunt pavate cu pavele, tot ce inseamna cablaj, retele de canalizare, de apa, gaz trec pe Sub trotuare,asta insemnand ca niciodata traficul rutier nu este blocat in caz de interventie la una din retele. La primarie primarul si vice primarul au cu totul alta sursa de venit, munca la primarie fiind facuta benevol, deci nu au masini de serviciu sau soferi angajati, in toata Primaria lucreaza in jur de 15 de persoane, si toate astea pentru o populatie de vreo 2400 de suflete.

  1. Lasa ca n-o sa mai fie asa mult timp. Curand orasul o sa sa umple de “doctorii” si “inginerii” adusi de Merkel, care o sa va invete cum sa traiti.

 5. Ai dreptate! Am si eu un mic magazin si toti vecinii mei se duc la supermarket (Kaufland) si la mine vin numai pentru tigari,paine si apa potabila deoarece e greu de transportat. Restul alimentelor asteapta sa fie cumparate.Trece luna si apoi expira.Patronul este nevoit sa le arunce la tomberon.

 6. fratilor e simplu, ne-au distrus cu acordul nostru, ne-am lasat imbecilizati, manelizati, cultura si educatie zero; asa e mai usor de condus o natie cand i se da nevoia primara, paine , circ si vin…traieste clipa;mergem la mall,navigand printre rafturi ca niste zombie programati,nici acolo nu lasa iphoanele;ca e mai ieftin si e ok ca avem cu ce umple burta,din banii ramasi luam si ceva tigari si niste bautura, nu o carte si uite asa e fain si cool in romanica mea….

 7. Sunt din provincie. De regula fac cumparaturile de la supermarket. Dupa ce am citit articolul m-am gandit si la micile magazine. M-am dus astazi la un magazin mic de cartier. Cumpar 6 oua si un iaurt. Platesc 6 oua si un iaurt. Mi se da rest. Merg acasa si observ ca aveam doar 5 oua. Vanzatoarea a vazut ca aveam o mana ocupata cu o geanta si nu aveam sa ma mai uit la ce cumpar. Deci, de acum ma intorc iar la supermarket.

  1. Mai omule nu mai vorbii asa. In primul rind mincarea de la supermarketuri este otrava curate. In al doilea rind preturile sint chiar mai mici in piata. Va taiati singuri craca de sub picioare.

  2. Hai las-o naibii ca e un comentariu cat se poate de cretin. Adica nu esti in stare sa numeri 6 oua sau pur si simplu a fost o greseala pt ca ouale se vand ca si la supermarket fie in pachet de 5 sau de 10…si gata , productia locala te-a dezamagit, mai bine fugi inapoi la mancarea zombie din Lidl. Si in general, magazinele mici vand cam aceleasi rahaturi chimice ca si supermarketurile. Trebuie sa te interesezi, putini mai ofera alimente, produse local sau curat, legume crescute cat mai curat si carne/oua/lapte/branza de la animale sanatoase, de curte.

  1. Eu sunt serios. Ba se simte. Din Bucuresti nu sunt plecati tinerii in strainatate ? In orasele mai mari intr-adevar este o concentratie mai mare de capital, totodata si spagile date de aceste corporatii multinationale (pe diferite cai) tot pe acolo se cheltuiesc. Asta e toata diferenta.

 8. De ce ne mirăm? De mici suntem îndoctrinați cu ideea că România e un loc nemaipomenit de oribil, unde mori de foame,unde nu ai ce să muncești, unde nu câștigi decât 800 lei/luna și că oriunde în afara României se trăiește ca în paradis. Să nu mai vb de ura și invidia dintre noi; de ce să cumpăr de la Vasile, ca să îl îmbogățesc? Si nu in ultimul rând: cum ajung să ne conducă veșnic aceasi clasă politică coruptă și perversă? Suntem pacaliti de fiecare data cu promisiuni legate de bani (salari mari,pensii mari,etc). Sunt lucruri ce țin de caracterul nostru. Poate am devenit prea lacomi și am uitat să trăim normal.

 9. Nu e vina strainului este vina voastra frate. Systemul in care traim se numeste Kapitalism asa ca ati vrut Kapitalism asta o aveti si nu doar voi in orice tara este aceleasi lucru aceleasi system. Un comunisim modern ar fi rezolvat treburile dar nu ca cea dinainte:) deci va trebuie comunism modern. Sa nu mai tineti aceleasi presedinte la putere timp de 15 ani sa devina dictator si sa nu vrea nicio schimbare apoi sa innebuneasca de puterea pe care o detine. si sa fiti deschis la schimbari bune. Un Comunism modern ar fi bun. Nu trebuia sa omorati pe Ceausescu. Trebuia cateva schimbari si era de ajuns. Nu sa daramati de tot comunismul si sa aduceti Capitalismul. Dar totusi asa a trebuit ca a fost un val si o forta venind din alte tari care erau impotriva comunismului. Asa ca usor usor va treziti si voi din somn si eu ma bucur sa vad asta. Si sa nu uitati ca aceleasi probleme traiesc si eu la mine in Tara adica trebuie sa unim toate popoarele nu doar voi sa fiti nationalisti si sa va impiedicati si sa ramaneti o minoritate in Lumea asta mare care vreti o schimbare. Daca problema e globalizarea atunci si popoarele sarace trebuie sa globalizeaza si sa se sustine. Nu va mai inchideti ochii cand mor oamenii in alte tari si nu va pasa. Daca nu va pasa atunci ramaneti cu repetarea greselilor din trecut. Adica faci o revolutia mica nationalista de 21demilioane cat are populatia romaniei si vecinii tai raman tot kapitalist? Si crezi ca iti va merge revolutia in cazul asta? Nup. Nu vei reusi nimic daca ramai mic. Trebuie sa va uniti intrevoi dar trb sa va uniti si la nivel mondial global cu celelalte popoare care traiesc aceleasi soarta:) Capiş?:)) si sa invatati sa iesiti pe strada cand Capitalisti vor razboie in alte tari ca sa fura petrol. Ehhh taceti din gura cand mor oamenii in alte tari si vreti schimbare doar la voi? Asta este minciuna esuata. Nu o sa va mearga asa. Ori iei de baza omenirea si intinzi mana si te unesti cu celelalte popoare din celelalte tari si faci revolutia extinsa ca sa ai si vecinii tarii revolutionari. Ori nu reusesti nimic. Invata sa iesi pe strada cand mor oameni in orientul mijlociu ca sa ai si tu sustinatori la randul tau. Si ofera un model de trai global ca sa te ia ca si model alte tari din lume si sa va uniti la nivel global. Atunci vei reusi o revolutia care nu se mai darama si ai vecinii celelalte tari cu care va sustineti reciproc:) fiti destepti daca nu mai doriti sa esuati si sa fiti pacaliti din nou. Ca e pacat de atatea munca si oboseala:)

  1. Comunism modern, asta ce mai este? Cine a avut comunism? Comunismul este o scietate utopica, noi am avut o dictatura care s- a numit socialism, spre comunism mergeam in zbor! Articolul este o tampenie cu iz nationalist.

 10. Asa ceva se poate intampla doar intr-o tara precum Romania, si nu datorita populatiei, ci a guvernului. Guvernul este plin de politicieni “inspirati” ce vad un profit si se reped la ei, negandindu-se la consecintele pe termen lung. In Marea Britanie, supermarketurile isi obtin majoritatea alimentelor de la ferme locale, mici sau mari. Ce-i drept, mancarea de aici e fara gust… Insa, din punct de vedere economic, tara si locuitorii acesteia ies in profit. Banii pleaca de la oameni, catre supermarketuri, dupa care catre fermierii locali, iar guvernul are de castigat din toate aceste tranzactii. In Romania, avem nevoie de brand-uri straine a caror scop e sa scoata cat mai multi bani din tara.

 11. Prostia se plătește! M-am întors recent din Florența, Italia! Acolo nu am vazut un supermarket vest-european, doar de-ale lor si alea la periferia orașului. Si f f putine! In rest străini doar ca turiști care sa-si lase banii acolo, nu ca investitori de carton care sa scoată banii din tara!
  Asta e minunata politica românească făcută de oameni corupți!

  1. nu.s de acord cu tine si eu am cutreierat europa si chiar daca supermarketul pare al lor cerceteaza cine sustine financiar acele lanturi de supermarketuri…o sa fii surprins…batalia in europa nu se mai da ca in romania unde nefiind o piata ajunsa la maturitate nu e nevoie sa se ascunda nici un multinational…in vest se creaza asanumitele brand-uri pseudo locale si asa se promoveaza dar holdingul financiar din spatele lor sunt in mare parte multinationale din alte tari…bine acum italia germania franta sunt tari cu alta putere financiara e posibil ca o parte din aceste lanturi de supermarket sa fie 100% ale lor….globalizarea e reala…si tarile trebuiesc sa se adapteze altfel vor ajunge in prag de faliment ( vezi Grecia ). Nu mai merge gandirea scurta de “tzine cu orice pret banii in tara….uite aia scot banii din tara…huooooo!! e gresit…solutia nu e nationalista chiar daca e super ok ca populatia sa sprijine brand-ul romanesc. solutia e sa oferi alternative ciar si pe baza de impozite. Cand am lucrat in Peru am ramas suprins ca 30% din venitul realizat de firma mea in Peru nu puteam sa il scot din tara ci trebuia sa ramana in Peru sub forma de cheltuieli investitii etc…acelasi lucru sub diferite forme e prezent in multe alte tari unde am avut ocazia sa lucrez. Dar in nici un moment am intalnit idea asta atat de des spusa de romani de “magarii astia scot banii din tara etc etc”. E investitia lor. Firmele alea au investit milioane sa construiasca mall-urile supermarketurile, platesc impozite si salarii muncitorilor…si venitul e al lor dreptul lor sa il duca oriunde au nevoie sau vor…imagineaza-ti un roman cu bani se duce sa isi cheltuie miile de euro prin europa…huoooooo du-te la mamaia costinesti, la sat si cheltuie banii…in fine nu scriu prea mult nu e vina doar a politicienilor…ne-am obisnuit sa fim lenesi…sa gandeasca altul pentru noi, altul sa faca altul sa decida dar sa fie bine ca daca greseste il huiduim de il ia dracul…acum cateva zile un tanar intr-o tara europeana a curatat timp de 5 saptamani singur malul unui rauletz in orasul sau saturat de gunoaiele ce le vedea din autobuz…deci se poate…fara sa ceara nimic nici sa se planga nu stiu unde…in romania nu ar fi miscat un deget asteptand pe altcineva sa o faca…si injurand in fiecare zi ca gunoiul tot acolo e….

 12. ce aveti cu supermarketurile?daca iti convine cumperi daca nu nu,oamani cumpara pentru ca sunt multumiti si asa este civilizat,poti cumpara de toate intr-un singur loc,de ce romanii nu au facut ei un lant de magazine al lor?va spun eu pentru ca nu sunt capabili si magazine din astea sunt in toata lumea si nimeni nu se vaieta ca noi,cumperi de unde vrei si ce vrei,eu cred ca baiu-i altul pentru multi ca nu se da pe caiet asa cum dau altii.

  1. Micii intreprinzatori se imbogateau…La ce adaos comercial aveau. Daca mai lasau din pret nu se duceau oamenii la supermarket, ca era mai aproape, mai comod. Iar supermarketurile au oferit la randul lor multe locuri de munca. Pe mine, ca si cumparator, ma intereseaza pretul, adica ce fac eu cu banii mei, nu ma inteteseaza al cui e magazinul, unde se duc banii, la X sau la Y…La majoritatea produselor sunt diferente de pret, iar la unele chiar mare…

  2. Esti sigur ca romanii nu sunt in stare? A fost candva un lant de supermarketuri romanesti (unul in Oradea.. deci vorbesc in cunostinta de cauza). Pentru ca a ia deranjat pe marii competitori, patronul a fost arestat, magazinele inchise.. O sa spui ca nu l-au arestat degeaba.. A facut ceva evaziune.. probabil nesemnificativa fata de ce fac marile lanturi straine… Te las sa ghicesti numele magazinului (format din 3 litere).

  3. Stimabile domn, un contraexemplu la pseudo-pledoaria ta este o afacere care se numeste Dedeman si care bate la funduletul gol marile lanturi de retail occidentale in constructii. Asa ca nu te mai spumega degeaba ca romanii nu sunt capabili ca debitezi numai prostii

  1. Sa iti raspund: birocratia, rechinii, DNA-ul, garda financiara, ANAF-ul, Inspectoratul teritorial de munca, furnizorii care lasa garda jos si ofera preturi de nimic marilor lanturi de supermarket-uri, samd. Compri acum?

 13. Trist, adevarat si toate intr-una. Numai ca in tara minunata numita Romania avem numai ganditori, psihologi, jucatori la pacanele si mancatori de shaorma, de aceea unitatea nu va exista iar prostii si parerile lor vor predomina. Statul protejeaza aceste manifestari economice grandioase, care desigur pe termen lung ajuta doar pe administratori prin spaga, iar restul de banuti merg usurel afara ca doar si acolo e nevoie de ei.
  Concluzie:
  Un popor de oi nu va beneficia de nimic niciodata pentru ca nici macar nu stiu ce sa ceara (sper sa ma insel), vezi de la cazul Colectiv la toate ,,manifestatiile de strada” unde purtatori de cuvant mai mereu sunt aceleasi fete distructive.

 14. interesant si nu prea.
  Ce inseamna “mici fabrici” in Zalau ? Se construiau cumva televizoare la Zalau si nu stiu eu ? Se turna otel sau se faceau haine in vreo fabricuta din Zalau ?
  Romanul e un idiot …toti romanii viseaza la bani prin intermediere de produse . El nu construieste nimic , doar cumpara sa vanda mai scump. Astea nu sunt afaceri , sunt gainarii …
  Taranii si-au lasat campurile…
  Debitare.
  Nu sunt nici eu de acord cu sute de supermarketuri…dar bate-le cu capul si construieste afaceri corecte .
  Descrierea cazului e ca si cum aveati o oaza la Zalau…un oras invizibil dintotdeauna pentru Romania moderna…imi pare rau sa o zic.
  Succes

  1. Adrian tu ori esti prost ori bubui cat esti de prost . In Zalau spre exemplu se faceau cauciucuri auto…………plus exista 1 unitate de tancuri etc etc si la cat teren au pe malul somesului aveau si agricultura dar ce sa i faci cand esti prost in 2016 in 2017 sigur esti prost si in 2017

  2. Da. Erau mici fabrici in Zalau. Era tesatoria de in Integrata,Filatura de bumbac,Armatura de fonta si oțel, fabrica de mobila Steaua roșie,Fabrica de conductori electrici emailati,Fabrica de țevi nesudate,…și daca mă forțez puțin îmi mai aduc aminte de câteva așa că să nu spui că în Zalău nu era nimic.

  3. Stimate domn daca nu cunoști evoluția și involuția acestui mic și frumos orășel abtinete de la comentarii ,pt.ca ne dam seama ce nivel de cultura ai s -au ești unul din parveniți democrație românești,poate ai o tresarire de roman si-ti ceri scuze locuitorilor din Zalău(Zalau).

  4. Da mai băiete, se turna oțel la IAIFO și la Armătura, se fabricau aspiratoare și tot felul de electro Gorenje, erau cel puțin doua fabrici de confecții … motoare electrice … erau cel puțin 40 de fabrici in Zalau. Vreo 19 in Huedin …

 15. M-a doare capi câte comentarii inutile pe aici ” nu sunt bune produsele de la țăranii ” sunt scumpe ” pula mea duceți-vă la sapa sa vedeți într-adevăr cum se muncește sa mănânci o roșie sau un cartof vrei BIO du-te la bunica la țara in loc sa freci pisoiu pe Facebook și fa un solar și nu mai dai banii pe la supermarket dar ce sa facem știm doar sa scoatem batul din ochiul altuia dar craca din ochiul nostru nu o vedem MIE SCÂRBĂ DE VOI ĂȘTIA ATOTȘTIUTORI.. Eu am numai 28 de ani și dintre care 8 ani de munca numai in România știu sa fac de toate la 28 de ani știu sa dau cu sapa sa ridic o casa sa fac tot ce am nevoie fără sa apelez la nimeni voi câți știți ? Degeaba va dați tari și mari aici ca in viața de zi cu zi tot la supermarket așa ca mai bine vedeți-vă de viața voastră și nu va mai plângeți ca ne meritam soarta

  1. Adevarat!Ce dreptate ai!Cănd vad ce comenteaza unii,doar de dragul de a se băga in seama,care habar nu au ce inseamna sa ai o afacere,dar ei cumpara acum doar de la supermarket,ca e mai ieftin,de…acolo plimba carutu si el nu are dupa ce bea apa acasa.Niste snobi,fara pic de cultura,vai de capul lor!

  2. Bravo ţie, da mândru numai aici poţi fi, când ieşi prin europa oriunde află de unde eşti li se lasă salivă în gură. Baftă mândrilă.

 16. In Germania,dupa razboi,a fost incurajat consumul de produs intern,evident pentru a creste economia.Problema la noi,intotdeauna a fost,ca ne-am vadut foarte ieftin,pentru interese de grup,sau personale!

 17. Eu am tot incercat sa fiu fidel micului magazin de cartier. A adus patronul de exemplu paine de casa foarte buna. Am cumparat odata, de doua ori, de trei. Dar a parta oara “s-a terminat deja, nu am adus mai mult ca ce ramane nevandut il arunc”. Bine, am zis eu, las ca vin maine. A doua zi avea paine, dar dupa aceea iara am ramas fara. Si tot asa, pana m-am saturat. Iau de la brutaria Lidl si gata, am rezolvat problema.

 18. Adevarat ai ~grait~, occidentul nu mai avea piata de desfacere la supraproductia care o avea,si era musai o ~revolutie~, la indobitocirea altor popoare, pentru raiul capitalist.

 19. Reacție tipic romanească: cînd suntem incapabili să facem ceva sau să ținem pasul dăm vina pe burghejii occidentali. O industrie locală care nu e în stare să supraviețuiască decît în lipsa concurenței se cheamă că e o industrie ineficientă și nerentabilă.

  Dacă micii ăia întreprinzători erau atît de eficienți și rentabili de ce a renunțat lumea la serviciile lor? Nu cumva apela lumea la ei pentru că nu existau alternative? Nu cumva serviciile lor erau insuficiente, sau prost calitative, sau prea scumpe sau etc.? Nimeni nu renunță la ceva bun pentru ceva mai prost sau mai scump sau deficitar.

  1. Incercarea ta de argumentare (o pseudo-argumentare mai cu seama) este falsa de la bun inceput pentru ca porneste de la o premisa gresita: ca dam vina pe burghejii occidentali. Fals. Nu da nimeni vina pe burghejii occidentali. Dam vina pe o legislatie care permite strainului sa vina si sa exploateze resursele statului roman, sa cumpere terenuri aici, sa induca in piata (intempestiv sau nu) produse dintre cele mai slabe calitativ si mai nocive pentru populatie samd. Unu la mana. In al doilea rand dam vina pe romanii ca tine, care se incapataneaza sa intelegea ca economia unei tari nu se tine cu “bisnitareala” fie ea si occidentala (ca un rahatel frumos ambalat de iti fura privirea). Economia nu va creste sustenabil niciodata pe deficit de balanta comerciala (FOB/CIF). Importurile creeaza in primul rand un mediu monetar extrem de volatil. Si in al doilea rand o inflatie pe care vor incerca sa o regleze nepotii si stranepotii tai, si poate prin munca cinstita si productie autohtona si nu pe bazaconiile pe care le indrugi tu acolo. Nu stau sa iti tin acum lectii gratuite de fiscalitate si macro-economie pentru ca daca ar fi sa vorbesc pret de 5 minute despre aceste notiuni probabil ca as ramane sa vorbesc singur. Pentru ca la nivelul tau de cunostinte nu ai mai intelege nimic.

 20. Si in piete ce gasim ? Tigani care cumpara marfa de la tarani pe nimica toata si o vand cu preturi enorme ,tarani care in smantana pun faina bulion in care pun amidon si multe alte tampenii.

  1. Du-te draga Luminita,la supermarket ca acolo bulionul e din rosii adevarate,fara amidon!Acolo toate sunt naturale si smantana e ca la bunica.Cât de prosti si inculti sunt unii…Ne mai mirăm ca am ajuns unde suntem!Se duc in supermarket si habar nu au sa citeasca o eticheta,dar isi dau cu parerea!

 21. Prefer sa ma duc la un supermarket cu masina si sa imi cumpar tot ce trebuie decat sa umblu pe jos prin frig cautand ceva pe la micile magazine, la care oricum nu gasesc tot ce imi trebe.

  1. ZALAUL ARE SOMAJ 3 LA SUTA ==PRACTIC DOAR CEI IN NEPUTINTZA NU POT LUCRA. SUNT 3 FABR MARI==TENARIS (TZEVI)şi 2FABR MICHELIN .
   ASA ZISA CLASA DE MIJLOC FORMATA DIN AFACERI DE SUBZISTENTA -COMERCIANTI -SUNT FIRME ALE POLITRUCILOR. INTRADEVAR ACESTE AFACERI AU FOST GRAV AFECTATE DE CORPORATISTI.ATENTIE FIRMELE POLITRUCILOR EVAZIONAU LA GREU. SI ANGAJAU LA NEGRU FIIND PROTEJATZI DE APARATUL DE PARTID DE LA BUGETARI.

   VENIREA FABRICILOR MARI IN ORAS A DETERMINAT CRESTEREA SALARIILOR .POLITRUCUL NU MAI PUTEA SA PLATESCA LA MIN PE ECONOMIE –VEZI TELEORMAN =CUM A FOST ALUNGATA FABR CONTINETAL PT AMENTINE SALARIILE LA MIN PE ECONOMIE IN ALEXANDRIA.

   Citeste mai mult: adev.ro/ohyao6
   .

  2. Mai Mariusica? Daca tot ai masina, iti este greu ca in drumul tau spre casa sa opresti si pe la alte magazine si sa cumperi produse la care acestia exceleaza? Adica hai sa fim seriosi, cat iti ia? 2 minute in plus din timpul tau? Rupe 2 minute din statul pe Facebook si acorda-le sprijinind economia locala. Nu e mai constructiv? Oare cand veti invata sa fiti mai practici, mai organizati?

   Sa nu imi spuna nimeni ca exista supermarketuri care exceleaza la toate gamele de produse.

 22. Un articol mai manipulator și plin de minciuni nici nu se putea scrie! O spune unul din Zalău!

  Când o să renunțați oare la ”străinii sunt de vină pentru toate” și o să vă uitați cum stă treaba cu adevărat. De 26 de ani românii își taie creaca unul de sub picioarele altuia, dar bine că mereu se găsesc alți vinovați.

  1. Adevarul este ca prin a cumpara de la supermarket facem bani pt . straini si mancam ce vor ei . Asa ca si putinii bani care ii avem se duc tot afara. Si probabil ca nu mai e cale de intoarcere. Trist. Sau poate gresesc.

  2. Muncesc de la varsta de 16 ani iar sotul meu de la varsta de 14 .Cand ne-am cunoscut am inceput o mica afacere facand un imprumut pentru a cumpara cantar elecronic si fructe si legume pe care sa le vindem .Am muncit amandoi cu mare drag in piata si nu ne-am plans niciodata nici de soarele prea puternic nici de frigul care ne ajungea pana la oase.Totul s-a terminat incet ,incet din cauza hipermarketurilor care au aparut pe langa piata unul cate unul ca ciupercile dupa ploaie .Au observat ca rezistam si asa si s-au gandit sa ne bage la un loc ,pe noi mici comercianti ,intr-o hala .Lucru bine gandit deoarece si-au dat seama ca nu vom mai rezista psihic .Dupa ce ca vanzarile scazusera considerabil acum trebuia sa stam si unul langa altul ca sa ne enervam atunci cand vine clientul si gusta de la unul si cumpara de la celalalt .
   Daca nu ai trait-o pe pielea ta n-ai de unde sa sti,nu ai cum sa intelegi ca de multe ori ajungeam acasa si nu-mi mai trebuia nici mancare,m-a ascundeam in baie ca sa nu ma vada copilul cand plang apoi trebuia sa o iau de la capat .
   Rugamintea mea este ca inainte sa comentati sa va interesati si sa aveti o minte deschisa .Ce este scris in acest articol este scris pentru binele nostru ,al acestei tari .
   Fructele si legumele pe care le cumparati de la supermarket sunt de cea mai proasta calitate si sincer cred ca nu ar trebui sa va fortati copiii sa le manance ca nu au nici urma de vitamine,sunt pline cu chimicale, macar acest lucru ar trebui sa va intereseze .

  3. Oare ce or sa sp[na copiii tai cand vor afla ca datorita unora cu idei ca ale tale ei nu vor mai avea o tara a lor cu care sa se mandreasca,asa cum se mandresc cu americanii si occidentalii cu tarile lor? Sa nu raspunzi ca sa nu te faci de….

 23. Nu voi raspunde la intrebare doar un scurt comentariu Pentru starea jalnica incare am ajuns noi romanii(nu toti,ci numai cei multi,rabdatori si saraci),o mare parte dintre conationali,dau vina numai pe romani,si nu este adevarat.Occidentul ne-a schilodit premeditat.Ne-a nimicit economia nationala,dupa un plan odios si macabru.Au spus de la inceput,deprin 1990:In afaceri,nu stam de vorba cu statul si cu oameni saraci.Momeala.Cine era atunci bogat in Romania?Atunci a zis romanul asa:AHA. Vreti oameni bogati?Lasa ca va aratam noi voua.Si le-a aratat PRIVATIZARE=CORUPTIE=IMBOGATIRE,si nu oricum,ci peste noapte.Astfel,tot ce a fost facut=NIMICIT,in industrie si in toate ramurile economiei.Mai ramaqnea o singura radacina,care trebuia taiata PIATA TARANESCA..Pentru a face loc supermarketurilor si aducerea gunoaielor lor,spre hrana romanilor.Si au adus intai,in loc de hrana GRIPE.Toate gripele care ne-au distrus piata taraneasca au fost provocate si aduse peste noi din occident cu premeditare Astfel au putut sa implanteze pe tot intinsul tarii,paduri de hipermarketur, cu care astazi sunt pe cale sa ne extermine,natia.

 24. Romania a evoluat prin ’70 de la sapa la industrie, a facut bani pana in ’90 si de atunci involueaza usor usor spre agricultura, caci acolo suntem doriti. O mica precizare: Or sa se creeze dragilor, locuri de munca: “LA SAPA” si ca sclavi pentru straini 😉
  Traiasca Romanica.

 25. Daca am avea la raft in S.marketuri produse romanesti ar fi👍👍, lumea ar muncii, noi am fi sanatosi etc. Depinde unghiul de unde vezi REZOLVAREA situatiei. Situatia este versatila….Resita este in situatie asemanatoare. Politica este si ea o parte implicata in sit., dar se poate. Sa dam timp..timpului…daca nu stim ce avem de facut…sau cum!

 26. Ca si tanar plecat din Zalau va pot spune urmatoarele:
  1. Orasul Zalau a fost distrus in momentul in care, desi nu avea apa, infrastructura , a fost numit resedinta de judet, apoi au catapultat din Moldova oameni care au umplut fabricile, blocurile nou construite si acum alcatuiesc 70% din populatia orasului. Au ras tot CE era in Centru ridicand intre cladirile ramase Centrul commercial Silvania. Au continuat si dupa 90. A se vedea cladirea de sticla care a stat goala 20 de ani.

  2. In zalau se afla statuia Lui Wesseleny , sculptata de renumitul Fadrusz , cel care PE langa statuie a daruit Inca o lucrare care a disparut in 86, nerecuperata pana azi,avand o valoare inestimabila.

  3. Ca Zalauan document at de 5 genetatii pot sa afirm ca ne-au distrus strainii romani.

  1. 3.14tyu se pare ca nu ați înțeles mai nimic din mesajul transmis . Sau poate ai plecat de prea mult timp …de lângă tine.

  2. perfect adevarat. Bunicii mei si-au trait viata la Zalau, am vazut cu ochii nostrii cum se schimba orasul de la an la an, stergand ceea ce era traditia proprie a orasului pentru a face un oras uniformizat ceausist, cu populatie adusa de peste Carpati. Apa intr-adevar nu era, bunicii stateau la blocul turn din centru si mergeau la fantana pentru apa potabila, adunand apa cand se mai dadea pentru a putea spala. Si nu, noi n-am stat la Zalau, fiindca nu aveam nici o pofta sa stam intr-un loc unde nici macar apa nu e. Daca lasau orasul sa evolueze in mod normal, la capacitatea zonei, putea fi un orasel unde oamenii s se simta bine, asa cum era in copilaria si tineretea tatalui meu.

 27. Ați luat ideea de articol din media americana (gen Southwark- episodul Something Wall Mart this way comes). In realitate, după căderea comunismului, mai producea cineva ceva? Totul e de import. Hainele sunt din Turcia/China, legumele din Grecia, Turcia sau Spania. Vreți mici producători? Cumpărați de la ei legume Românești bio… Ah stai un pic, e de vre-o 3 ori mai scump decat la supermarket. Nu mai aburiți populația ca Supermarketul e de vina.

  1. ba da …este de vina …asa am patit si eu…si sunt din alt oras..s-a distrus tot in jur de cand cu lanturile de magazine…micii intreprinzatori mor cu zile din cauza lor…

  2. Din pacate nu toate produsele de la tarani sunt sigure %. Si in vremea comunista eram obligati sa le dam rosiilor cu stimulent de crestere dar acum te cuprinde frica cand auzi cu ce se haranesc aceste legume( stimulent de crestere, de coacere etc). Nu ati observat ca unele miros a pesticide? Avari dupa profit recurg la fel si fel de smecherii.Asta-i romanasul !

 28. Da. Cam adevarat. Mai degraba imi iau laptele si branza de la ciobani. Mai degraba merg in piata sa imi iau legume de unde stiu eu. Mai degraba imi cresc eu pui decat sa iau puiu indopat cu apa si supliment de crestere. Dar ptr unele lucruri avem nevoie si de supermarket.

  1. Pt cine locuieste la tara e simplu de spus…..ai o bucatica de pamant cultivi….cresti pui….etc…..dar ce te faci cu cei care locuiesc la bloc?

 29. Mai intai de toate avem o problema grava legata de controlul calitatii produselor alimentare.Adica vrem sa stim ca ceea ce mancam este si sanatos,si fabricat in conditii de igiena ,fie ca e produs la noi sau in strainatate.Cum de nimeni nu se razvrateste pentru asta? Magazinele care vand la parterul blocurilor in conditii de igiena precara alimente si detergenti aproape pe acelasi raft nu trebuie sa mai existe !!!!Cand painea va fi romaneasca facuta pe vatra,din faina fara toxine si integrala cu adevarat nu cu aditivi si din faina fara urma de vitamine,voi alege cu siguranta acea paine.Dar pana cand painea e la fel cu cea din supermarket diferenta e data de pret.Axati-va pe agricultura bio(singurul lucru pe care l-am putea exploata la noi) si vom cumpara toti din acele magazine.Pana atunci vom continua sa alegem pretul cel mai mic,oricum sunt toate la fel.

 30. 1. Cum era Romania ante 01.01.2007 si cum e dupa 10 ani de apartenenta la UE? A crescut nivelul de trai? Era mai bine daca nu aveam acces la piata libera europeana si ramaneam pe afara cu plata taxelor de export aferente? Am mai fi avut exporturile pe care le avem azi?

  2. Acesti mandri “descendenti directi ai dacilor” (cum dracu’ directi cand suntem corciti cu alte popoare incepand de la cucerirea Daciei incoace? Iar romanii aia sub care Dacia a stat 165 de ani nu erau de fapt romani, erau oameni din toate colturile imperiului care la acel moment cuprindea toate marginile bazinul mediteraneean – adica si ce e in Africa si Asia – jumatate din Europa si Britannia) nu au fost niciodata in stare sa isi lase amprenta in istorie cu exceptia faptului ca s-au autodeterminat ca popor. Au fost intotdeauna o colonie. Ca au fost romanii, ca au fost turcii, ca au fost austro-ungarii, ca au fost rusii, ca sunt americanii. Un stat auxiliar. Pana si bulgarii au avut un imperiu de 500 de ani. Englezii sunt inca un imperiu, in 22 de tari se vorbeste spaniola, portughezii au fost mari exploratori si colonialisti in America de Sud si in vaste teritorii din Africa si India, italienii ne-au dat renasterea si au cea mai frumoasa tara din Europa pentru ca au stiut sa o faca asa, francezii ne-au dat iluminismul si drepturile omului asa cum le stim astazi, germanii s-au ridicat din propria cenusa de nenumarate ori (cum arata Transilvania dupa colonizarea lor fata de Moldova si Regat? Cum va plac bisericile fortificate din orice satuc transilvanean si casele sasesti? Se compara cu chirpiciul? Cum e Biserica Neagra din Brasov a carei constructie a inceput pe la 1300? Cat de productive sunt fabricile si uzinele echipate cu masinarii nemtesti?), nordicii au cel mai ridicat nivel de trai din lume, sa comparam Budapesta cu Bucurestiul?

  3. De ce Polonia care a fost intr-o situatie mult mai grea decat Romania in WW2 si ulterior, dupa caderea cortinei de fier, are un nivel de trai de vreo 3 ori mai ridicat decat Romania si o economie locala (aici ma refer strict la producatori polonezi) mult mai dezvoltata? Au avut conducatori mai buni? Sau pur si simplu polonezii sunt un neam mult mai civilizat si cu simt civic mult mai dezvoltat? Mergeti cu masina in Varsovia si incercati o manevra damboviteana – cum ar fi depasirea coloanei care sta la semafor – si o sa vedeti ce inseamna un popor civilizat si cu simt civic, desi a patimit sub bocanc bolsevic mai rau ca romanul (asadar, jumatate de veac de ocupatie rusa nu e o scuza pentru nivelul de civilizatie al romanilor). Eu am vecini in Bucuresti, pe o strada pe care s-a tras canalizare de vreo 5-6 ani, care nu s-au bransat la canal si prefera ca acum la -15 grade sa iasa sa se cace la privata din fundul curtii. Si nu sunt tocmai lipiti – el taximetrist, ea angajata la o fabrica de textile. Stati sa vedeti cand intram in procedura de infringement pe colectarea selectiva a deseurilor. Pai o sa recicleze romanul? O sa prefere sa umple muntii de pet-uri si campurile de mormane de moloz decat sa il pui sa recicleze sau sa dea mai multi bani la gunoi ca sa recicleze altii.

  Nu spun ca povestea de mai sus a Zalaului nu e adevarata sau ca este bine ce s-a intamplat cu acesta tara insa cine spune ca e doar vina strainilor, nu isi vede paiul din propriul ochi. Daca ne luam dupa istoria predata pana in ’89, romanii ar fi fost acum in locul americanilor.

  Nu sunt antiroman, sunt doar obiectiv. Daca vrem intr-adevar sa fim un popor de seama intre alte popoare de seama trebuie sa fim educati ca acele popoare, sa muncim ca acele popoare si sa devenim la fel de competitivi si productivi ca acele popoare. Sabotandu-le afacerile strainilor pentru ca sunt mai buni ca noi nu denota caracter, ci din contra. Nu spun ca suntem toti asa, avem oameni educati si profesionisti, pionieri in domeniile lor si competitivi la orice nivel insa prea putini. Suntem tara cu cei mai multi analfabeti functional din Europa si asta spune tot. Asadar, stim sa citim dar nu ne duce capul sa intelegem ce citim. Avem nevoie de televiziuni si alte mijloace media sa ne serveasca informatia gata rumegata si regurgitata de altii pentru a ne forma propria convingere. Nu gadim, nu vedem tot tabloul, nu ne gandim la consecinte pe termen mediu si lung. Nu vrem sa ne acceptam conditia ca tara si ca popor dar nici nu vrem sa facem ceva sa o schimbam. De unde si vorba aia neaosa cu capra raioasa.

  1. Stimate domn Gabi, Polonia are industrie pentru ca au fost multi proprietari care si-au mutat fabricile din Germania in Polonia pentru ca taxele si mana de lucru erau mai mici. De aici si industria puternica a acestei tari.

   Progresul economic vizibil al Poloniei ca stat nu a inceput la caderea cortinei de fier, ci inca de la inceputul anilor ’70 orin infuziile mari de credite din tarile vestice care au dus la cresterea sustenabila a economiei poloneze, o crestere care a fost una dintre cele mai puternice din lume in prima jumatate a anilor ’70. Polonia are 50 de ani de dezvoltare. Romania nu are nici macar jumatate. Iar influenta vestica se vede la nivel de mentalitate colectiva.

 31. Bun articol felicitari!

  1 In Norvegia s-a deschis Lidl iar norvegieni nu au acceptat deschiderea lui insa nu puteau face nimic, singurul protest a fost alegerea de a face cumparaturi doar din magazine norvegiene astfel Lidl a dat faliment si va garantez ca in Lidl comparativ cu celelalte magazine este o mare diferenta de pret.

  2 In Suedia bancile sunt de stat una singura privata insa nici una straina exemplu Raiffaisen,astfel profitul din dobanda ramane in tara, dobanda este de 2 % pt case si 4-5 %pt imprumuturi personale.

  3 exista fiecare cu meseria lui si sunt buni in ceea ce fac. Obligatoriu orice lucrare electrica in casa si instalatie sanitara in baie doar cu firme autorizate, altfel asigurarea nu raspunde. Majoritatea au asigurare la casa care raspunde nu ca la romani azi se infiinteaza si intr-un an dispare.

  Concluzie : exista deja si este realizabil ceea ce s-a spus in articol insa NU in Romania deoarece majoritatea sunt prea saraci pentru a face selectia alimentelor.
  Dezinteresul politicienilor de a proteja cetatenii dpdv economic face ca Romania sa mai fie inca 4 ani fara o speranta de revenire economica.

  Va doresc numai bine!

 32. S-a terminat campania, de ce va agitati? Doar l-ati dat jos pe Ciolos, care a vandut tara corporatiilor, si a venit traditionalistul de Liviu. Cati v-ati cumparat Loganuri in loc de Alh-uri cu 400k km, sa sustineti economia locala? Si prefer un supermarket strain, decat sa cumpar din Abc-ul din coltul blocului in care trebuie sa te tii de nas cand intri… Sa nu fim corecti doar pe jumatate. Trebuie sa iti permiti sa fii patriot pe timp de pace. Mai lasati dramatismul.

  1. Nimic n-ai inteles! Se vede de la o posta cat de rosu esti. Ciolos a vandut tara corporatiilor?! Era vandut demult, de Nastase patru case si multe conturi grase!

 33. Adevar dureros!,Dar de ce produsele românești sunt de cele mai multe ori tot atât de proaste și de nemâncat (pâinea,mezeluri-zise “,tradiționale” lapte,asa zisă smântână sau iaurt etc.unde sunt rețetele bune si sănătoase din vremurile “rele” când mâncam iarna roșii romanesti produse in serele din tara , cu gust si miros de roșii .Eu cumpăr mereu produse românești ,dar sunt din ce în ce mai dezamăgită de calitatea acrstora-pana si pisicile sau căței refuza sa manance aceste produse-oare dece pentru că știu ele ca totul este fals.

 34. Noi am incercat sa cumparam legme direct dela tara. Din pacate miroseau a chimicale mai tare decat cele di supermarket. Taranii nostri fac tratamente dupa ureche, fara nicio expertiza, fara niciun control. “Lasa ca pun io un pic mai mult ca sa fie…” Nu am incredere nici in legumele dela tara, nici in carne asa pur si simplu ca “e de tara, e bun”

 35. SCLAV în propria țară și spălați pe creier, mâncăm plastic și resturi la preturi în nici un caz ieftine.. Ne miram ca ne îmbolnăvim de cancer sau alte boli și dam banii la farmacii și spitale.Normal,fiecare este liber sa aleagă, dar când îi lași pe alții sa decidă în locul tău ești ori neinformat ori comod și bătut în cap..

 36. Stiti, e foarte usor sa ridicam lumea la o “revolta”, avand in vedere ca manipularea se face foarte bine prin mass-media. Dar… ceea ce conteaza de fapt este schimbarea interioara. Nu stiu cat de corecti sunt cei care dau sfaturi. Da. Vor sa schimbe. Si cam atat… imi pare rau ca lumea este inca agresiva la orice(aici nu vorbesc de articol ci de comentarii). Si pe langa toate acestea, oamenii nu au pe cine sa aleaga la conducere si nici nu stiu sa aleaga. imi pare rau daca am ofensat. Traim in democratie!

 37. Stați sa vedeți ce urmează.
  După ce au distrus toți comercianții zonali și au rămas singuri pe piața și toți depindem de ei,va veni o vreme când își vor închide ușile intentionat pentru 7 zile și lumea nu va avea ce manca.atunci sa vedeți ce înseamnă controlul lor asupra oamenilor.
  Haos total.
  Sau sa vedeți când vor injecta cu cine știe ce alimentele ce se va întâmpla.
  Mai este puțin și veți vedea.cu toții.

 38. Uite niște oameni care au redescoperit marxismul și îl folosesc pentru a face dramatizări menite să își promoveze mărfurile. Dacă era situația atât de adevărată, atunci articolul era un studiu de caz clar, nu o sumă de baliverne.
  Și dacă vreți să vindeți, învățați să fiți competitivi pe piață și să vă promovați marfa într-un mod pozitiv, pentru ceea ce este. Lăsați antagonizările pentru Antena 3 Slobozia RTV, voi ar fi să știți să vă vindeți marfa pe piețele internaționale și să faceți agricultură inteligentă.

 39. Poate vi se pare cea mai proasta idee! Fiecare s-a învățat să zică”poate fi si mai rău” “Ne mulțumim cu ce avem”
  Totul pleacă de la conducere unde fiecare gunoi infect din parlament “vine cu ceva nou” care de fapt e înspre favoarea lui! Credeti-ma,sunt primari care nu fac nimic 3 mandate,apoi candidează pentru deputați senatori etc! Degeaba mergem la vot! Sunt toți egali! După prăbușirea regimului comunist toți au început să fure din “sacul fără fund”.Toți fiind de la primari până la președinte! Ideea e ca de noi depinde totul! Noi putem schimba multe!

 40. Poate il intrebati pe Adrian Nastase de ce a vandut peste 2.000 de intreprinderi romanesti, care produceau romaneste, pentru un consum romanesc, cu angajati romani si cu materii prime romanesti. Si acum uitati-va cine castiga alegerile. Multi ani iti va trebui sclav roman sa te trezesti.

 41. Salut. Micul magazin din cartierul meu se alimentează fix de la lanțurile de supermagazine. Cum s-a zis și mai sus, fermierii si producătorii sa se asocieze si sa facă mici magazine.

 42. Aceasi problema ca in multe alte tari (inclusiv Trump in SUA): globalizare sau protectionism. “Buy all American” sau “cumpara doar produse locale” suna restrictiv, protectionism si neactual. Dar ce ne facem cu oamenii care pot cumpara produse mai ieftine din supermarket dar nu au bani pt aceste produse? Vreo cale de mijloc, oare? Putem sa fabricam ceva ce se cere in alta tara si o facem la un pret mai mic si o calitate mai buna, cu un plus de originalitate? Valabil probabil in multe tari de pe mapamond…

 43. Nu din cauza supermarket.ului a murit orasul tau. A murit din cauza ca politicii proaste purtate de guvern privind produsele romanesti. Si inca ceva! Tot noi, ca romani, ne-o facem cu mana noastra. De aia suntem in situatia noastra de c***t. In loc sa ne ajutam intre noi cumparand cat se poate produse romanesti, ne vindem ieftin intre noi. Plecam in loc sa schimbam etc. Sa sti ca e vina noastra ca natie! Natie care nu vrea mai mult si nu nici doreste sa iasa din zona de confort. Nu intelegem ca tara este casa si proprietatea noastra si nu celor ce ne conduc. Ei sunt in slujba noastra si nu invers. Atat timp cat suntem dezbinati si tratam tara ca pe ceva care nu e al nostru, nu mergme mai departe. De fapt, asta se si vrea si reusec din plin. Au prins o tara bogata cu oameni slabi si rai! Va dati seama ca mai exista camapanii electorale cu “Marim pensiile” ????!

 44. Problema este calitatea serviciilor românești. Preturi exagerate pt produse la fel de chimice ca si cele din supermarket. Hai sa fim serioși. Ce tăran nu foloseste îngrășăminte? Cand ati văzut ultima data, in pietele din București, produse locale? Tăranii cumpara si ei de la angro. Toata lumea este dupa profit cat mai mare cu muncă cat mai putință.

 45. Articolul asta e de o tampenie sinistra. Supermarketul a distrus minunatul Zalau, “unde se formase o clasa de mijloc a carei putere de cumparare crestea de la an la an” (LOL). Cum l-a distrus el? Atentie! Ajutat de “televiziunile straine”… Ce bine era vremea lui Ceasca, nu tu supermarket, nu tu televiziuni straine…
  Apropos, supermarketu ala nu se numea cumva Artima? Care era infiintat si dezvoltat de un romanas dac de-al nostru…Florentin Banu. Oops…

 46. Sa incep cu intrebarea: sclav modern.

  Ideea este buna. Numai ca produsele romanesti nu sunt toate romanesti. De exemplu: un investitor vine in Ro sa investeasca in productia de ulei. Cumpara teren, construieste chiar si o mica fabrica de prelucrare si imbuteliere. Tot ce are de facut mai departe este sa aduca semintele/uleiul vrac din tara lui. Trece la imbuteliere si pe eticheta bine mersi: Fabricat in Romania.

  Sunt o multime de firme care au astfel de practici.

 47. “Dragii mei, avem o putere incredibilă pe care nu o folosim. Puterea de a alege.”
  Eu o folosesc! Aleg intotdeauna supermarketul! Si am sa continui sa o fac atata timp cat producatorii romani nu se ridica la nivel cu diversitatea si calitatea.

  1. Macat cumpara produse pe cat posibil romanesti din supermarket! Sa-i vezi pe nemti cum platesc de 10 ori mai scump pe un produs, numai fiindca e nemtesc. Noi habar n-avem de asa ceva, zici ca suntem hipnotizati.

  2. DA…. Unora dintre noi, romanii, ne place sa ne dam smecheri, ba, mai si credem ca suntem intradevar destepti…; adevarul insa este ca toti am devenit o masa de manevra.Cine crede ca un om, un grup de alta natie, de alta religie, cu alte traditii si valori morale, total diferite de ale noastre, ale romanilor, vor vrea din tot sufletul lor, BINELE nostru al tuturor, se inseala amarnic; doar daca, nu cumva sunt niste ipocriti, care adopta pozitia atat de bine definita in limbajul cotidian al romanilor….A STA CAPRA.Probabil ei cred ca sederea in patru picioare,chiar si in genunchi, in fata SACALILOR veniti din lumea larga, ii vor face mai vigurosi,mai fericiti, mai sanatosi la minte.In realitate, se dovedeste ca din astfel de incrucisari, nu rezulta altceva, decat niste jalnice CORCITURI,care se mai numesc si… ANALISTI POLITICI.

  3. Daca dvs. ca ati facut o alegere buna pt dvs. in ce priveste diversificarea, nu cred ca ati reusit acest lucru si in ce priveste calitatea.

  4. Diversitate poate nu,ca de…nu sunt atatia bani pentru investitii da crezi ca o leguma frumoasa la raft care rezista o luna fara sao bagi la frigider este calitate? Mai gandeste-te!

 48. O poveste trista, cu adevaruri pe fond si multe gogosi neaose care sa manipuleze! In silvania mancau rosii si castraveti , portocale si banane , ketchup si maioneza numai din productie propie (in plina iarna) ?!.electrocasnice facute manual la tara si electronica din padure?!.imbracaminte si incaltaminte de “calitate” sau era penitenciar?!. statutul de iobag si-l face omul singur atunci cand munceste pe venituri de supravietuire!…

 49. Stati linistit ca si marfa de la micii buticari era luata tot de la supetmarketuri dar asta e altii vor sa se inbogateasca sa mute bobul…Micii comercianti de unde aduceau marfa?

 50. Excelent articol! as vrea sa-l fac cumva mult mai vizibil, dar sincer nu gasesc solutia. Cei ce va cunosc citesc cu interes articolele si in general tot ce publicati, dar eu as dori sa va citeasca cat mai multi din alte categorii si stiti ca care ma refer, in mod special. Nu este greu de inteles nici pt. ei, sper, duar daca isi doresc sa asculte si alte opinii.

  1. SCLAV ! Raspunsul e clar(vezi exceleta lucrare ”Sclavii fericiti” a lui Ovidiu Hurduzeu).Articolul trebuie cunoscut.Pesimismul nu da roade bune.Trebuie treziti romanii ca se opereaza asupra noastra toate experimentele criminale si gama lor e foarte bogata.Chiar sintagma”strategie de marketing” e in sine un afront adus inteligentei .”Cum sa-ti doresti sa cumperi un c—t ”!?SI SA-L CUMPERI !!!

 51. In imagine este fotografia unui supermarket care datorită greutății scufu dă blocurile orasului din apropiere.
  Nu stiu unde e făcută imaginea dar, in Craiova,pe Calea Severinului, exista doua astfel de construcții care sunt abandonate pentru ca se scufundă la propriu.
  Una din aceste doua construcții se chema PIC și a fost construita de un “miliardar de carton”/care a sfârșit în pușcărie!
  Asta nu este legendă , clădirile abandonate mai există, statul nu ia măsuri sa le demoleze si ele s ufunda zona încet-încet!
  Lângă aceste clădiri sunt case, cartierul Craiovita Veche,cartier construit pe un ” plaur”(pânza de apa freatica este la 1 metru adâncime și, pe aleile Bâlteni si drul Fermieeului (ironia sortii!),din spatele clădirilor supermarketurilor când plouă casele sunt inundate mereu cu ape pluviale de la 1/2 metri la 1 metru!
  (O să postăm si imagini de la fata locului!)

 52. Acest text confuz este plin de erori de logica elementara si incearca o manipulare ce face apel la un civism irational.

  Micile magazine practicau preturi mai mari, iar supermarketul a redus preturile. Cumparatorii au ales de bunavoie sa cumpere din supermarket. De ce? Pentru ca pretul este mai mic, pentru ca gasesc mai multe produse in acelasi loc si nu trebuie sa umble la diferite magazine etc.
  Asadar, datorita supermarketului oamenii din Zalau au facut economii de bani, cumparind produsele la preturi mai mici, si de timp, nemafiind nevoiti sa caute produse prin mai multe magazine.
  A distrus supermerketul orasul? Nu, dimpotriva a fost benefic!

  1. Deficitul pe balanta comerciala (FOB/CIF) nu are cum sa fie benefic la nivel de inflatie monetara. Afluxul de importuri creeaza un mediu monetar volatil. Eh sunt niste notiuni macro-economice pe care unii care tine le digera mai greu pentru ca ii depasesc.

 53. Supermarketul sa fie cauza? Cand a venit supermarketul in zona, oamenii care au luat marfa de acolo pentru ca era mai ieftina au ramsas astfel cu mai multi bani in buzunar (pe care nu i-au mai dat micilor comercianti). Dar ce i-a impiedicat pe acesti cumparatori sa isi faca ei firme de constructii, etc?!
  Adica ,10.000 de oameni cumparau anterior produse de 1000 lei/persoana/luna sa zicem, de la micile magazine, deci 10.000.000 luna. De la supermarket, unde ziceati ca erau mai ieftine, cumparau aceleasi produse cu sa zicem 900 lei/persoana/luna, total 9.000.000 lei / luna. Deci ramanea in buzunarul lor 1.000.000 lei, cumparand de la supermarket. Acei mici comercianti, falimentati sa zicem, puteau acum deschide alte afaceri (constructii de ex asa cum ziceati) si aveau acei 10.000 de oameni cu ceva bani in plus. De ce nu au facut-o?!

  1. Ion cumpără de la Vasile, Vasile cumpără de la Ion. Dacă Ion cumpără de la Iţic iar Iţic nu cumpără de la Vasile atunci nici Vasile nu va cumpăra de la Ion. Poţi să faci un bugetar(cel ce nu produce) să înțeleagă cum stau lucrurile?

 54. Mă amuza sintagma “sclavii Europei”. Am ales sa plec din țara pt ca am vrut sa vad lumea. Ideea de patriotism, personal cred ca e o tâmpenie inventata. Libertatea de a locui oriunde dorești pe aceasta planeta e ceva extraordinar. Am locuit in Elveția și acum in Germania. Niciunde nu m-am simțit nici sclav nici discriminat. Sunt in DE și am creat locuri de munca inclusiv pt nemți. Nu cred in stereotipuri: ca la nemți, numai la noi etc. Cred in oameni, punct!
  Cât despre hypermarketuri care ne distrug patria, alta găselnița. Ei nu ar prospera dacă noi nu i-am vrea. Noi suntem cererea. Hai sa nu fim copii. Ne-o facem cu mâna noastră și apoi căutam vinovați. Noi suntem cauza, noi suntem soluția. Suntem liberi.

 55. Articolul are mult adevar. Daca vrem locuri de munca asa trebuie sa gandim. Acum vreo 20 de ani eram intr-un magazin de electrocasnice in Paris. Doua frantuzoaice voiau sa cumpere un fier de calcat. Ezitau intre unul chinezesc de 40 de franci si altul frantuzesc de 80 de franci. L-au luat pe cel frantuzesc, dupa ce una a spus ca, in felul acesta sprijina industria franceza, banii cheltuiti vor merge intr-o banca franceza, tva va ramane in Franta si calitatea produsului francez e mai buna. Cred ca avea dreptate.

  1. Ceea ce probabil nu stiau ele este ca fierul de calcat francez era facut tot in China (aproape sigur), dar ajunge in Franta pe o filiera comerciala mai scumpa. Diferenta platita de ele in plus intra in buzunarul unor francezi, fabricantul chinez castiga cam la fel in ambele cazuri…

 56. Stati calmi… Romania e ,,ingunghiata,, 😉 ultimii 27 ani traiti de noi aici..sunt exact clipele dinaintea decesului.. numai o mare minune ne mai poate salva. Nu o sa schimbe nimeni in 5, 10 ani niste mentalitati atat de stricate si bolnave.. deja mi se pare ireversibil.

 57. Ca zalauan, pot spune doar ca articolul este cat se poate de exagerat, desprins parca dintr-un roman de-al lui George Orwell. Lucrurile nu stau nici pe departe asa, pur si simplu nu ma identific ca locuitor al apocalipticului Zalau descris in articol. Nu stiu de unde a scos-o autorul cu blocurile depopulate. Tind sa cred ca nu a fost niciodata pe aici, facand vorbire doar din informatii de la “Radio Sant”. P.s. Banuiesc ca face referire la Kaufland, acesta fiind singurul hypermarket din oras, insa acesta nu se afla in centrul orasului, nici pe departe!

 58. Vaicareli, muci si suspine…
  As cumpara si eu de la micul patron de magazin, insa are exact aceeasi marfa precum supermagazinele, la pret mai piparat.
  O prostie de articol.

  1. Stimabile domn, ai auzit de solvabilitate, lichiditati, masa monetara, capital circulant, balanta comerciala?

   Problema de economie (capital circulant).
   Individul X, proprietar de butic de cartier, e prieten la catarama cu tine, insa a ramas cu o datorie mai veche la tine (s-a imprumutat pentru niste stocuri). Cam 1000 Euro. Intre timp, odata cu globalizarea si aparitia rechinilor in piata de retail, X intra in insolventa cu buticul lui: demareaza apoi procedura falimentului, cu masa credala si tot tacamul si declara ca nu mai are de unde sa iti dea banii si iti propune un barter: sa cumperi produse alimentare din buticul lui de valoarea datoriei si sa stingeti in felul asta creanta. A doua varianta ar fi sa iti returneze toti banii (cash) in momentul cand, sotia lui va contracta un credit (sa zicem peste 6 luni, la o banca comerciala, banca cu capital strain). Sa presupunem ca toti banii care ti se vor restitui in eventualitatea contractarii creditului ii vei folosi la cumparaturi in supermarketuri.

   Care este varianta optima care ajuta economia locala si fluxul de capital local circulant? (cat ramane local, cat ramane in tara, cat iese afara)?
   (Nivel de cunostinte macro-economice de clasa a XI-a).
   Astept un raspuns pe baza premiselor date. Multumesc.

 59. raspuns la intrebare + sclav … in rest este doar “progres” nu obliga nimeni pe nimeni sa mearga sa faca cumparaturile in X sau Y loc …. fiecare pasare pe limba ei piere 🙂

 60. Povestea aceasta este a noastra a tuturor si este atat de adevarata incat ne e frica sa o vedem.Personal, eu vad lucrurile mult mai simplu; daca eu nu cumpar azi sosetele pe care le face vecina, si nici tu n-o faci, ea va trebui maine sa inchida, si atunci nu-mi va cumpara poimaine painea pe care o fac eu si nici pantofii pe care ii faci tu…. si astfel incetul cu incetul vom inchide cu totii afacerile noastre mici. Inainte de a fi prea tarziu, ar trebui sa ne gandim in buzunarul cui intra banul nostru, si incotro pleaca!!! Sa nu ne amagim ca suntem asa de importanti pentru marile supermarketuri, noi ca oameni; daca buzunarele noastre sunt goale, nu mai prezentam nici un interes pentru ei.Dar putem fi importanti impreuna. Poate ca ar trebui sa decidem atunci cand facem cumparaturile noastre de zi cu zi, pe cine vrem sa ajutam cu banii nostri.
  Cand cumperi ceva, in realitate sustii finaniar pe cineva, depinde doar de tine pe cine alegi!

 61. Foarte adevarat, ce pacat ca inca mai cumparam produsele si criticam.Haideti sa-i pedepsim necumparindu-le produsele si sa-i facem sa se autodistruga.

  1. Aveti dreptate,dar la majoritatea ,parca le.a spalat strainii creierul,ca numai judeca….Cred ca si,,RAHAT; daca le-ar pune in pachet si din acela a-r cumpara.Se duc la super marketuri ,gramada,parca le da gratis,nu pe bani.Toti vor sa fie lucrurile ca,,afara,,dar fac ceva pt.asta?Nu.Pun coada pe spinare si fug in strainatate,slugi la straini,si cand vin cu cativa euro la buzunar,nu le mai dai cu,,fundul,,de nas si le ,,put,,toate in tara,ca uita de unde au plecat.Si tara au uitat cum o cheama,au rebotezat-o Romanica.

 62. Wow,iata si inventatorul rotii!Nepartinitor,desigur.Altcineva care intelege mai greu capitalismul,cu plusuri si minusuri fireste.A,si nu incearca nimeni sa manipuleze lumea,nuuuu!

 63. Fermierii tot indeamna sa cumparam produse romanesti dar ei cumpara produse romanesti ? Ei cumpara ingrasaminte din Egipt utilaje din China sau de unde mai vor ei dar numai din tara nu. Inrasamintele romanesti nu sunt bune utilajele de la Ceahlaul nu sunt bune. Problema ca ei inaseaza subventii romanesti si cumpara produse din afara. Cumparati fratilor produse romanesti generati locuri de munca in tara . Pacat ca agricultura romaneasca nu genereaza locuri de munca.

  1. Cel mai bun fermier e taranul care nu isi creste porci cu uroaie din Egipt.Tu confunzi fermieri autohtoni (taranul) cu fermieri comercianti (cei care produc pentru supermarcheturi) adica industrial.Ioane ai multe de invatat de ceea ce se intimpla in jurul nostru.Deschide ochi bine si gindeste si astfel intelege.

  2. Ptr ca s-a facut totul programatic:fabricile si totul in industrie erau gramezi de fier vechi si gauri negre ce s-au lichidat,iar agricultura s-a faramitat,restituindu-se bucatele de pamant celor ce inca mai traiau si-si doreau pamantul,plugul,grapa de care fusesera deposedati… Treptat au murit parintii nostri,pamanturile au ramas nelucrate,nemaiavand taranul posibilitatea financiara de a-l lucra,insamanta,recolta!Totul s-a facut si se face sa fim dependenti de produsele altora,iar cei buni de munca fug unde vad cu ochii,ptr un salariu de sluga,ptr a-si intretine familia.Totul s-a intamplat cu concursul tuturor conducatorilor-vanzatorisi hulpavi,PACAT!

  3. Bai Ioane, du-te ba frate si lasa-ne si pe noi sa traim linititi!!…Imi strici ziua cu tampeniile pe care le debitezi….apropo, sunt din capul tau sau ti le scrie cineva?.Daca ai merge putin pe tarlale nu cred ca ai vedea vreun tractor chinezec, poate vreunul care si-a luat pentru gradina din spatele casei (ca doar la atat rezista..)utilajele de la Ceahlaul sunt foarte bune, dar au facut si nemtii cum au facut si jigodiile alea de italieni acum 10 ani cand au preluat fabrica de la Medgidia….au inmultit totul cu minim 3. Ma refer la pretul de vanzare…Asa ca vezi tu, vointa ar fi, putinta…nema.. Marea masa a fermierilor se taraie cu utilaje de 25-30 minim, in special in zonele de deal, mai putin productive..Auuuuu, acum am vaazut postul tau de mai jos!..Pai dupa ce ca ma trezesc dimneata la 5 sa fac materie prima pentru mancarea pe care o bagi in tine dupa ce-ti bei cafeaua la 8-8.30….mai vrei sa fac i pe vanzatorul in magazin pentru toti ruptii-in cur care stramba din nas la produsele naturale dar cumpara grasimi vegetale de la bulgari, ca-s cu 2 lei mai ieftine decat branza proaspata de vaca (porcaria aia de FETA bulgaria..)De aia nu merge treaba ba Ioane!….romanul se scumpeste la tarate si se ieftineste la faina!….s-a invatat mult, prost…i fara rost, face matu’ cat burlanu’ si e fericit, poate sa critice pe vecinu’, si pe toti ailalti care vor sa faca ceva mai mult decat el…hai ca m-am aprins!
   Asa ca mai taci dracu din gura!…Nu-ti convine, pune mana si lucreaza pamantul, fa productie, vinde la pret de Mercedes…fii tu exemplul pe care vrei sa-l dai!..

  4. Ai idee cit costa utilajele de la Ceahlaul ,le poti considera de lux ,nici daca as lucra 3 ani nu as reusi sa cumpar o semanatoare de la ei

 64. Mai scutiti ma cu vrajeala asta. Omul cumpara de unde vrea si cat vrea . Nu poate nimeni sa impuna ceva. Fermierii sa se uneasca sa faca niste magazine care sa faca ceva concurenta la market sa vina cu marfa de calitate proaspata si atunci oamenii vor cumpara marfa romaneasca. Dar atat timp cat fermierii se fura intre ei se dusmanesc sunt dezbinati nu vor face nimic Din dorinta de imbogatire cat mai rapida nu se vor asocia niciodata

  1. Vrăjeală?? Sau creier spălat … În marile magazine nu vei putea găsi niciodată prospețimea și calitatea ce o poți găsi la un producător local. Spor la cumpărat chestii made in Germany!!

  2. Fermieri nu se vor uni nu din cauza lor ci din cauza guvernului care nu le da voie sa isi vinda marfa individual.Daca vrei sa maninci sanatos dute in piata la taran cauta taranul nu comercianti astfel vei minca cancer la gratar,etc.Cei ce cauta preturi mici la tarani sint fraieri si merita sa cumpere crenvusrti din carne chimicala nu animala ca nu exista crenvusti si cirnati la preturi exagerat de ieftine in supermarchetuti.Da taranul le da clasa in ceea ce priveste concurenta calitati dar cine nu e destept nu isi da seama.Drept raspuns vezi reportajul de mai jos.Asa vei intelege mai multe.
   https://youtu.be/vuvSuDmxktM

  3. In sfarsit ai si tu o postare inteligibila si in care spui lucrurilor pe nume,continua, poate incet incet iti revii.Cat despre supermarcheturi,acolo este si foarte multa coruptie ,sefii incasind spagile de la marii distribuitori de legume, doar nu o sa ia de la niste amarati de tarani.

  4. Bå Ioan-e … tu crezi ca ce cumperi tu din supermarket e proaspat ?? Mai citeste si tu si altceva decat Facebook si mai inchide televizorul din cand in cand si scoate capu afara din carapace.
   Toate tampeniile din Supermarketuri sunt GMO si chimicale pina la dracu in praznic.
   Cum naiba crezi ca rezista rosiile si castravetii si altea alea “fresh” timp de 3-4 saptamani ?
   Si stii a cui e vina ? Tot a Romanului ca i-a trebuit mUE … acuma are mUE si marfa de import si totate cacaturile care intra in tara fara taxe , si asa s-a omorit productia interna.
   Eu am un vis ca intr-o zi sa pot sa ma deconectez de la reteaua asta imputita si sa pot sa imi produc singur toata mancarea (sau cel putin 70% din ea) si sa nu mai fiu nevoit sa cumpar rahat cu apa rece din supermarket.
   Si cumpar cat pot din piata de la taran (si nu de la tigan) si sustin tot ce e local.

 65. Eu personal am invatat o lectie de la un prieten elvetian. Desi statea langa un hipermarket, se ducea si facea cumparaturile de la mici magazinase unde erau patroni elvetieni de ai lui. De ce? Pentru ca gandea pozitiv si vedea lucrurile diferit. De ce sa dea bani la straini si magazinele lor sa moara?

  1. Cristian Vlădescu, ştii care e diferența între elvețian şi român? De bani. Probabil că foarte mulți români ar face asta, dar când salariul tău abia îți ajunge să ți plăteşti datoriile…Contează fiecare bănuț. Asta trebuia făcut de la început. Și știi care mai este problema? Că sunt foarte,foarte mulți români care adoră să meargă în supermarket uri, că dacă ar putea, ar fi în stare să doarmă acolo.

  2. Bravo!. Asta e morala articolului. Si eu fac in parte asta de vreo doi ani.
   Merg la piata si vin cu sacosa plina si multumit.
   Ma duc chiar si cumpar din locuri diferite, nu doar de la aceeasi piata mica ci si de la alti 2-3 negustori, chair daca la ei e putin mai scump.
   In piata nu sunt chiar toate importate (le recunosti).
   La carne la fel. Este o macelarie putin mai departe de mine si merg si iau de la ei. Din cand in cand cumpar apa si suc de la magazinul de la coltul blocului, chiar daca in celalt colt am un supermarket.
   Asta nu inseamna ca nu cumpar si de la marele lanturi de magazine.
   Va recomand si voua sa faceti din cand in cand la fel.
   Asta inseamna stimularea economiei nationale si doar asa o s-o ducem cu totii mai bine.

  3. Sunt de acord in totalitate. Si eu am ramas “tributara” pietei din cartier si magazinaselor unde gasesc branzeturi facute numai din lapte, produse din carne naturala nu mizeriile lor, zarzavat crescut in gradina si in plus incerc sa-mi determin prietenii sa citeasca etichetele si sa renunte la multe din produsele din hipermarketuri. SI sunt care fac acest lucru si raman mirati cand citesc din ce este fabricat cascavalul (de ex.)

 66. Bun, foarte bun articol, asta e adevarul,legea importurilor trebuie schimbata. Daca ce producem am putea vinde ar fi bine da de fapt noi romanii nu avem dreptul sa vindem.

 67. Imi place articolul, mai putin finalul, prea pesimist. Pare neterminat. Ca si in cazul multor asemenea articole de analiza economico-sociala ii lipsesste esentialul si anume raspunsul la intrebarea “Ce urmeaza sa facem pentru a corecta situatia?” De parca nu am avea economisti autohtoni buni pe care sa-i consultam, politicieni cu simt civic pe care-i sa-i convingem sa se inhame la rezolvarea acestor probleme si cetateni cu drept de vot care sa iasa la vot. Rolul presei oneste este extraordinar de important, nu numai in prezentarea realitatilor adevarate ci si in mobilizarea resurselor umane, a electoratului, in vederea corectarii unor astfel de situatii.

Scrie un comentariu