• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • PREȘEDINTELE IOHANNIS amână PROMULGAREA LEGII BUGETULUI. Ce se întâmplă cu SUBVENȚIILE FERMIERILOR!

    agrointeligenta.ro -

    Schimbare radicală de situație privind bugetul pentru anul 2017! După ce a fost votată în Parlament, toată lumea se aștepta ca președintele Klaus Iohannis să promulge legea iar banii să poate fi folosiți de ministere imediat după publicarea în Monitorul Oficial. Președintele însă se pare că mai dorește ceva lămuriri, decizie ce ar putea decala data de 1 martie, anunțată pentru demararea plății subvențiilor rămase ”restante” din 2016!

     Președintele Klaus Iohannis i-a transmis luni premierului Sorin Grindeanu o scrisoare prin care îi solicită o întrevedere cu privire la Legea bugetului de stat pe anul 2017. ”Având în vedere ca astăzi Parlamentul României a transmis spre promulgare Legea bugetului de stat pe anul 2017 și Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2017, consider oportună o întrevedere cu privire la cele două acte normative, la care vă invit împreună cu ministrul Finanțelor Publice, Viorel Ștefan, marți, 14 februarie, ora 11,00, la Palatul Cotroceni”, se arată în scrisoare.

    Vă reamimtim că proiectul Legii bugetului de stat pe 2017 a fost adoptat, marți 7 februarie,  cu 208 voturi „pentru” şi 105 „împotrivă”, iar proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale a fost adoptat cu 208 voturi „pentru”, 107 voturi „împotrivă” şi două abţineri.

    Împotriva proiectelor au votat PNL, USR şi PMP. Bugetul pe 2017 a fost adoptat în timp record, după doar 13 ore de dezbateri în plen, împărţite în două zile. Votul a fost dat în prezența premierului Sorin Grindeanu.

    MADR are prevăzut, în 2017, un buget de 17,38 miliarde de lei, în creștere cu 83,4% față de execuția preliminară din 2016 și reprezintă 2,13% din Produsul Intern Brut (PIB). Fondurile din bugetul de stat ale MADR reprezintă 17,036 miliarde de lei, finanțarea nerambursabilă a UE pentru programele POPAM și FEGA suma de 346,4 milioane de lei, iar veniturile proprii ale ministerului, în cuantum de 650.000 lei.

    Plățile către fermieri, reluate de abia după publicarea bugetului în Monitorul Oficial

    Agenția de plăți trebuie să reia procesul de autorizare la plată pentru Campania 2016, mai exact tranșa a doua care a rămas de acordat după achitarea avansului. Ministrul agriculturii Petre Daea le-a transmis fermierilor, într-o întâlnire ce a avut loc pe 17 ianuarie, că plățile vor fi reluate după aprobarea bugetului pentru anul 2017!

    Conform art. 16 din Legea nr. 500/2002, bugetul se aprobă prin lege. Bugetele se aprobă pe ansamblu, pe părţi, capitole, subcapitole, titluri, articole, precum şi alineate, după caz, şi pe ordonatorii principali de credite, pentru anul bugetar, precum şi creditele de angajament pentru acţiuni multianuale.

    Dezbaterile Parlamentului pentru adoptarea bugetului se fac în baza unei expuneri de motive a Guvernului şi a prezentării raporturilor de către comisiile de specialitate. Dezbaterea poate duce la modificarea proiectului şi a legii bugetare anuale. După adoptare, legile bugetare anuale sunt promulgate de Preşedintele României şi publicate în Monitorul Oficial.

    În altă ordine de idei, fermierii care au încasat avansului așeaptă restul banilor iar cei care nu au intrat deloc la plată trebuie să primească sumele integrale.

    Banii vor fi autorizați pentru următoarele scheme: Schema de plată unică pe suprafață (SAPS), Schema de plată redistributivă, Schema de plată pentru practice agricole benefice pentru climă și mediu (înverzire), Schema de plată pentru tinerii fermieri, Măsura 13 – Plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice și Măsura 214 – Plăți de agromediu.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Urări de Crăciun scurte. Mesaje de Sărbători pentru prieteni și familie

    Ultimele știri

    Variola la păsări. Semnele bolii, tratament Cum iese Dan Lăzărean în câștig cu legume cultivate pe numai 1.300 mp Vasile Petreuș, crescător de ovine: Cine face brânză bună nu duce lipsă de clienți!