Creșterea animalelorŞtiri agricole

ALERTĂ DE GRAD ZERO: PESTA PORCINĂ AFRICANĂ – CONFIRMATĂ ÎN ROMÂNIA!

ALERTĂ DE GRAD ZERO ÎN FERMELE ȘI GOSPODĂRIILE DIN ROMÂNIA! Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine – ACEBOP anunță: a fost confirmat primul caz de pestă porcină africană în România!

Caz confirmat de pestă porcină africană într-o gospodărie din Satu Mare! În data de 31 iulie. Informația, a fost confirmată sub forma unei informări remisă de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro. Conform autorităților, investigația epidemiologică a relevat existența unui focar primar și a unui focar secundar. Centrul Local de Combatere a Bolilor Satu – Mare împreună cu DSVSA Satu – Mare au intervenit prompt.

Citiți și: 

FOCAR de pestă porcină africană la GRANIȚA cu Republica Moldova! Iată primele semne prin care se manifestă boala!

Din primele investigații întreprinse la fața locului, de către echipa de inspectori ai DSVSA Satu-Mare, a reieșit suspiciunea că virusul bolii a fost introdus în țară prin intermediul unor produse de origine animală contaminate, provenite din Ucraina. Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

După ce în repetate rânduri, ACEBOP a emis avertizări cu privire la cazurile de pestă porcină africană localizate în apropiere de țara noastră, acum organizația se mobilizează după ce a fost confirmat un caz de pestă porcină încă de vineri, iar autoritățile sanitar-veterinare din România au anunțat deja forurile europene și a notificat situația la OIE.

Fermierii se mobilizează

Membrii ACEBOP din Banat, Transilvania, se întrunesc de urgență astazi la Timișoara, pentru realizarea unui plan de urgență, sub conducerea presedintelui ACEBOP dr. Mary Pană. Planul include o propunere de măsuri pentru a izola cazul Satu-Mare, ne informează organizația care reprezintă fermierii din România și care este afiliată Federației Naționale Pro Agro.

Președintele ACEBOP Mary Pană a semnalat în nenumărate rânduri pericolul pestei porcine africane pentru fermele din România

Având în vedere situația fără precedent, ACEBOP vine și cu o serie de sfaturi de urgență pentru crescătorii de animale. Astfel, acestora liu se recomandă:
– Vigilența.
– Luarea deciziilor de manieră cumpatată și bine cântărită.
– Anunțarea medicului veterinar oficial de orice suspiciune.
– Urmărirea întocmai a planului de contingență și manualului operațional de pe site ANSVSA.
– Aplicarea măsurilor de biosecuritate maximă.
– Contact permanent și solidaritate între fermieri, comunicarea este bază!

ANVSA: Urmează să fie convocat Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență

Conform ANSVSA, Comitetul Național pentru Situații de Urgență se va reuni în vederea informării și adoptării unei Hotărâri privind stabilirea atribuțiilor pentru ministerele cu responsabilități în controlul bolii, conform Hotărârii de Guvern 830/2016, care stabilește Programul Național de Control și Planul de Contingență pentru pesta porcină africană.

În urma confirmării prezenței virusului pestei porcine africane în țara noastră, Comisia Europeană va adopta o decizie privind zona aflată sub restricții, măsurile care trebuie respectate de România și perioada pentru care acestea vor fi aplicate. În această zonă, va fi interzisă mișcarea suinelor domestice și sălbatice, a produselor și subproduselor, a materialului seminal, ovulelor și embrionilor provenite de la acestea.

Totodată, și alte instituții competente ale statului întreprind verificări în acest sens. Informațiile obținute urmează a fi coroborate, pentru stabilirea cu exactitate a modului în care a apărut boala în țara noastră.

Nu există vaccin împotriva pestei porcine africane! Măsurile de prevenire (igienă alimentară şi a exploatațiilor, mişcările animalelor şi măsurile de control aplicate de autoritățile împuternicite sunt singurele metode care pot ține bola departe.

Nu există semne specifice care să indice boala, semnele pot fi atribuite şi altor boli:
• mortalitatea ridicată, aproape de 100%, intervenită într‐un timp extrem de scurt;
• temperatură foarte ridicată (40,5 – 42 ◦C) şi stare febrilă;
• roşeață sau învinețire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului şi pieptului;
• lipsa poftei de mâncare, apatie şi împleticire în mers, care pot apărea cu 24‐48 de ore înaintea morții;
• vomitări, diaree (uneori cu sânge) şi urdori la ochi.

Cum se transmite virusul?

Prin contact direct între animalele sănătoase şi cele bolnave sau indirect, prin:
• hrănirea porcilor cu resturi de la bucătărie, când originea cărnii de porc folosită la gătit nu este cunoscută;
• vectori bilologici (căpuşe din anumite specii care au parazitat anterior porci bolnavi);
• alți vectori infectați ca: vehicule, haine, adăposturi în care a evoluat boala.
Sursele de virus includ şi:
• sânge, țesuturi, secreții şi excreții de la animalele bolnave sau moarte;
• animale care au supraviețuit îmbolnăvirii şi s‐au recuperat;
• mediul extern: virusul poate rezista în fecale 6‐10 zile, în produsele din porc mai multe luni, iar în carnea congelată mai mulți ani.

Ce faceți în cazul în care suspectați că un porc este bolnav de pestă porcină africană?
• anunțați imediat medicul veterinar împuternicit de liberă practică din localitate, ori medicul veterinar oficial, ori Direcția Sanitară  Veterinară  şi pentru Siguranța Alimentelor din județul meu.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


1 comentariu

  1. Era si normal . Atata timp cat esti obligat sa apelezi la medicul veterinar acreditat in zona , vor fi si mai multe cazuri . Sunt multi veterinari care nu au habar de meseria lor si profita de aceasta lege imbecila pentru a te obliga sa-i platesti serviciile . Acum vor suferi fermierii din zona pentru ca nu-si vor putea vinde animalele .

Scrie un comentariu