• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ADJUVANȚII ÎN AGRICULTURĂ: Ce sunt și cum se folosesc pentru A CREȘTE EFICIENȚA TRATAMENTELOR!

    Andreea Elefterie -

    Adjuvanții reprezintă cea mai nouă gamă de produse pe care fermierii o au la îndemână pentru a-și crește eficiența în câmp. Despre importanța adjuvanților în agricultură am discutat cu Flavius Nichifor, Directorul Tehnic al Agricover, companie care are în portofoliu o serie de produse noi care se pot utiliza la aplicarea tratamentelor agricole din această primăvară.

    Începând cu 2018, Agricover vine în sprijinul fermierului cu o abordare relativ nouă față de ce a făcut până acum. În anii anteriori noi am lansat pe piață îngrășăminte, branduri proprii, produse de protecție a plantelor, pesticide branduri proprii. Începând cu anul acesta, pe lângă dezvoltarea continuă privind produsele de protecție a plantelor și îngrășămintele foliare, Agricover vine în sprijinul fermierului și cu o parte nouă de adjuvanți”, ne-a declarat Flavius Nichifor în cadrul ediției speciale a Știrilor Agrointeligența ÎN DIRECT, o ediție specială dedicată adjuvanților agricoli.

    Adjuvanții sunt acele produse care ajută la îmbunătățirea calității tratamentului, pentru ca fermierul, în momentul în care aplică produse de protecție a plantelor și îngrășăminte foliare, să fie protejat împotriva eventualelor probleme calitative. Orice pesticid, în momentul în care îl procurăm dintr-o sursă autorizată, cu siguranță are în el substanța activă necesară conform omologării pe care a dobândit-o în România. Dar din momentul desigilării bidonului, a flaconului în care se află produsul de protecție a plantelor, și până acesta ajunge pe suprafața plantei pentru a-și face efectul, sunt câteva etape pe care este bine să le putem îmbunătăți și controla”, explică Flavius Nichifor scopul utilizării adjuvanților în agricultură.

    Directorul Tehnic al Agricover a subliniat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro că adjuvanții nu sunt substanțe noi, ci meritul companiei este de a pune în evidență aceste produse și beneficiile pe care le oferă fermierului. În plus, fiecare nou produs ce intră în portofoliul Agricover vine ca un răspuns la problemele pe care fermierii le ridică atât în discuțiile directe, în ferme, cât și la evenimentele organizate de Agricover în timpul anului.

    Noi studiem permanent piața. Din ce am observat noi, de ultima oară când am discutat la sfârșitul lunii ianuarie în Conferința Națională Agricover despre acești adjuvanți, au mai apărut și alte discuții pe piață despre aceste produse și ne bucurăm. Probabil că apa caldă a inventat-o cineva și noi doar am încălzit-o la soare, dar adjuvanții sunt și au fost, pentru că ceea avem noi nu s-a creat, nu s-a adus în portofoliul nostru ieri. În spatele oricărui produs pe care dumneavoastră îl vedeți în oferta noastră, stă o muncă de cel puțin 1 an de zile, 7-8 luni de zile. Deci oferta noastră pentru 2018 a fost creată în timpul anului trecut, în urma discuțiilor atât cu fermierii, cât și cu furnizorii noștri”, explică Flavius Nichifor.

    Adjuvanții acționează pentru a spori eficiența tratamentelor agricole. ”În momentul în care facem niște tratamente corecte, cu o apă corectă din punct de vedere chimic sau corectată, în momentul în care avem o mașină de tratat, un MET corect curățat de reziduuri, calitatea tratamentului este net superioară comparativ cu cazurile în care folosim o apă luată de pe unde putem, unde o găsim disponibilă. Fermierul are un puț, are o fântână, are un canal de irigații, el ia apă de acolo. Pentru mulți, apa este apă și nu își pun problema calității ei. Noi am efectuat numeroase testări și, folosind apa de pe la diferiți fermieri și chiar și apa pe care o consumăm noi, o să vedeți că nu se aseamănă o apă cu o altă apă”, explică Flavius Nichifor.

    Reprezentantul Agricover arată că apa nu trebuie gândită ca fiind un lichid pur, ci trebuie avut în vedere că ea este un amestec, având deja o serie de substanțe dizolvate în ea. ”Există teste rapide pe care le recomandăm fermierilor. Echipa noastră de vânzări le utilizează în mod curent pentru a determina conținutul compușilor deja dizolvați în apă, compuși care, în funcție de sursa de apă pe care o are fermierul, pot inactiva pesticidele folosite în protecția plantelor”, atrage atenția Flavius Nichifor.

    Directorul Tehnic al Agricover arată sunt numeroase situații în care fermierul sesizează că un anumit erbicid nu și-a făcut efectul cum trebuia, iar problema nu este cea a dozajului sau a cantității de substanță activă, ci poate sta în calitatea apei care influențează acțiunea produsului. ”Avem studii care ne spun că la erbicidele cele mai vechi pe piață și cele mai comune, 2,4D și glifosatul, efectul este puternic influențat de calitatea apei. Dacă avem o cantitate mare de săruri în apă, deci avem o apă dură, efectul acestora este foarte mult redus. Fermierii aplică glifosat, un produs ce reprezintă o verigă tehnologică în tehnologia multor ferme din România, dar pentru a-și face treaba la doza recomandată, glifosatul are nevoie de o apă cu o duritate medie. Dacă avem o apă prea dură, sărurile din această apă ne inactivează subtanța activă și atunci fermierul consideră că glifosatul nu mai este bun ca acum 2 ani, 5 ani, 10 ani, dar cauza este calitatea apei. Gândiți-vă că apa este un vehicul care transportă pesticidul din bidon, prin intermediul mașinii de tratat până pe plantă, până pe buruiană sau până pe cultura pe care vrem să o tratăm”, atrage atenția Flavius Nichifor.

    Adjuvanții au fost creați cu scopul de a corecta reacția apei și pentru a aduce apa din punct de vedere al conținutului în săruri și al acidității în anumiți parametri care ajută pesticidele să-și facă efectul într-un mod mult mai eficient, explică specialistul Agricover.

    Principalii adjuvanți pe care fermierii îi pot utiliza în această primăvară sunt:

    PESTICLEAN – este un produs oferit de Agricover și care ajută la curățarea mașinii cu care se aplică tratamentele agricole. ”Din cauza vitezei cu care se succed lucrările, în special în primăvară, există riscul ca în momentul în care folosești un echipament de erbicidat, un MET, denumirea generică a acestor echipamente, la erbicidat cultura de cereale și apoi, cu aceeași mașină, o mașină pe care tractoristul sau operatorul mecanic o curăță cum poate și el, se aplică tratament la o altă cultură, de exemplu, la rapiță, există riscul ca reziduuri care rămân în filtre, în diuze, în tanc, în rezervor, să fie activate de celelalte produse și noi să aplicăm din greșeală reziduurile de erbicid omologat pentru cereale la cultura de rapiță și se produc fenomene de fitotoxicitate. Observăm că culturile se îngălbenesc, în special partea centrală, sistemul de creștere se îngălbenește, cultura suferă și nu vom mai avea producția scontată. (…). Rolul nostru este să-l ajutăm pe fermier și să-i spunem: „Când schimbi echipamentul de la o cultură la alta sau nu mai folosești aceeași categorie de sulfonilureice și treci cu funcigide, fă-i o clătire cu un adjuvant, cum este PESTICLEAN, care îți va clăti mașina de reziduuri, astfel încât când ai pus fungicidul sau când ai trecut la o altă cultură să nu mai ai riscul de ardere

    SILWET STAR – se aplică împreună cu pesticidele sau împreună cu produsele de nutriție, îngrășăminte și ajută la o mai bună absorbție a fungicidelor, insecticidelor și erbicidelor în plantă. ”La ieșirea din iarnă rapița are suprafața foliară acoperită de o pruină, de o ceară putem spune. În momentul în care aplicăm o soluție, aplicăm un fungicid pentru a proteja cultura împotriva bolilor de sezon, din cauza acestei suprafețe, mare parte din produs se scurge de pe plantă. Prin folosirea adjuvantului SILWET STAR, cantitatea de soluție aplicată pe suprafața tratată rămâne pe plantă (…). În momentul în care nu folosim adjuvantul, există riscul ca mare parte din substanța activă pe care noi o aplicăm să nu ajungă pe plantă și să ajungă pe sol. Pe sol, efectul produselor nu este cel pe care l-ar avea dacă ar ajunge pe suprafața plantei

    PROAQUA – este singurul produs cu dublă acțiune: corectează atât pH-ul apei, cât și duritatea acestuia. ”Pe lângă faptul că ne afectează calitatea tratamentului, o apă dură ne afectează și mașinile de aplicare, ceea ce la un moment dat implică cheltuieli mari în piesele de schimb”. Efectele benefice ale acestui produs sunt vizibile de la primele tratamente la care este introdus, iar prețul mediu al folosirii adjuvantului PROAQUA este de 8 lei la hectar.

    Pentru mai multe detalii despre adjuvanți sau pentru a testa produsele Agricover la tratamentele din această primăvară, luați legătura cu reprezentanții Agricover:


    Te-ar mai putea interesa

    S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! MADR a făcut plata. De mâine se achită fermierilor subvenția de 200 euro pe hectar Schimbare majoră în ferma lui Sorin Mănoiu, unul dintre cei mai cunoscuți cultivatori de cartofi din România

    Ultimele știri

    Cum va fi vremea de Crăciun. Prognoza meteo pentru perioada sărbătorilor Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului