• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • DEZASTRU ÎN FERME: GRÂUL A ÎNCOLȚIT ÎN SPIC! Dan Zaviceanu: ”VOR FI SUPRAFEȚE CU PIERDERE TOTALĂ!”

    agrointeligenta.ro -

    Ploile nu contenesc, iar campania agricolă este blocată de zile bune. În câmp, umiditatea a afectat deja cultura de grâu pe care fermierii n-au apucat să o recolteze înainte de acest val de ploi care, pe partea de sud a țării s-a pornit de vineri și nu s-a oprit nici până astăzi.

    Din cauza umidității, a ploilor – peste 100 de litri pe metrul pătrat, culturile din câmp au mult de suferit. Cel mai afectate sunt grâul și rapița, culturi unde specialiștii vorbesc deja de pierderi totale pe anumite suprafețe importante.

    Inginerul Dan Zaviceanu, consultant tehnic la ferma Agro Total din Adunații-Copăceni, județul Giurgiu, atrage atenția aspra fenomenului periculos reclamat deja în exploatații mari: încolțirea grâului din cauza ploilor.

    ”Problema mare a grâului este că dacă dădea 100 litri astăzi și mâine soare, nu era absolut nimic, dar a fost în serii din astea, ploaie-soare, în fiecare zi câte un pic de ploaie și soare, exact ce îi trebuia grâului să plece, să încolțească”, ne-a spus specialistul.

    ”Am primit această poză (poza principală a articolului – n.r.) de la o fermă din zona de sud a țării, din apropiere de București. După cum se vede, grâul este încolțit în spic. Va fi pierdere totală pe suprafețele unde situația se prezintă la acest mod și, din păcate, fermierii nu pot face nimic să își salveze în acest moment cultura. Când vor putea intra la recoltat, vor avea umiditatea foarte mare, dar să usuce grâul după recoltare. La grâul încolțit în spic, din cauza acelor colți ieșiți deja și dacă vor mai obține 30 de bani pe kilogram, pentru că îl vor mai putea da numai ca grâu furajer. De unde s-a făcut poza, înainte de ploi se aștepta o producție de 7 tone la hectar cu soiuri străine”, ne-a declarat Dan Zaviceanu.

    Inginerul Zaviceanu apreciază că sunt multe ferme care vor avea probleme chiar și după ce ploile se vor opri. „Va fi nevoie de cel puțin două-trei zile cu soare ca să se retragă apele și să se poată intra în câmp cu utilajele. În cazul rapiței, gradul de scuturare este mare la cine n-a apucat sp recolteze, iar la culturile de primăvară este un risc mare dacă stau plantele în apă. Patru-cinci zile în băltire este risc maxim. Numai după ce se retrag apele vom putea evalua exact pierderile”, ne-a spus consultantul de specialitate.

    Sunt ferme unde cultura de porumb stă de mai multe zile în apă (foto: Facebook.com/Alex Ciulea)

    Pentru a preveni pe viitor astfel de pierderi cauzate de valul de ploi, inginerul Dan Zaviceanu le recomandă fermierilor să recolteze de fiecare dată când au ocazia și să folosească grâu românesc pentru care cercetătorii de la Institutul Fundulea au făcut teste și prezintă un risc mai mic de încolțire. ”Din păcate, cine nu s-a grăbit să recolteze, are acum de suferit. Ar fi trebuit, cât a fost vremea bună, să se grăbească, să intre cu combina zi-noapte, să strângă tot de pe câmp. Cum a fost campania aceasta de ploioasă eu n-am mai pomenit: deja au fost mai multe episoade de ploi, dintre care aceasta, ultima durează de mai multe zile”, ne-a explicat inginerul.

    În privința năutului, o cultură ce la Agro Total ocupă în acest an o suprafață de 600 de hectare, pierderile nu vor fi foarte mari. ”Poate 10-15%, poate chiar mai mici”, spune specialistul.

    Conform concluziilor unui studiu realizat în anul 2010 de cercetătorii Institutului de la Fundulea pe marginea încolțirii grâului, dintre soiurile testate în culturile naţională şi zonală s-au remarcat prin rezistenţă la încolţire următoarele: Apullum, Loial, Gruia, Magistral, Glosa și Miranda.


    Te-ar mai putea interesa

    Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Când se plantează roșiile în grădină – calendar ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA