• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Explozie de prețuri la caise și piersici: 30 de lei/kg. Manager livadă: ”Din 2.000 de caiși, nu am cules un kilogram de fructe”

    Angelica Lefter -

    Ferma ecologică AnaRita este un business dezvoltat în sectorul pomicol. Investiția a pornit de la ideea de a oferi pe piața românească piersici și caise bio, autohtone. Cu o vechime de șase ani, livada produce cantități mari de fructe, însă anul acesta, după înghețurile târzii din primăvară, caisele practic nu au mai existat, iar producția de piersici a fost diminuată semnificativ. Cu toate acestea, fructele care au rămas și s-au copt vor ajunge rapid la consumatori, chiar dacă prețurile sunt cu mult mai mari, caisele devenind ”noile cireșe” de pe piață.

    Afacerea din domeniul pomicol, Livada AnaRita din Pecica, județul Arad, a fost înființată în anul 2019 și este o investiție a unei familii italo-române, care locuiește în Italia. Ferma este manageriată de Alin Neag, un tânăr cu perspective în domeniul agricol, mai ales că se pregătește intens la Universitatea de Științele Vieții ”Regele Mihai I” din Timișoara.

    Citiți și: MADR: Despăgubiri pentru fermierii afectați de înghețul târziu de primăvară

    Înghețurile din primăvară au distrus și producția de piersici ecologice 

    Producție inexistentă de caise și foarte mică de piersici, din cauza înghețului

    Alin Neag a vorbit despre ferma pomicolă, dar și ușoara reorientare către legumicultură, după acest an dificil pentru caiși și piersici, la Agrointeligența – AGROINTEL.RO. El a dezvăluit care este secretul din spatele unei livezi bio de caiși și piersici și a amintit eforturile făcute de-a lungul anilor pentru a produce fructe de calitate chiar în România.

    ”Livada a fost înființată în 2019, toți pomii noștri sunt pe rod. Avem 7 hectare în total, dintre care patru cu piersici, undeva la 17 soiuri diferite și 3 hectare cu caiși, 7 soiuri diferite. Ca număr de pomi avem 3.000 de piersici și 2.000 de caiși. Noi avem livada certificată ecologic, iar asta deja face o cultură grea, cum este cea de caiși și piersici, extrem de grea. Orice boală, orice dăunător, noi trebuie să lucrăm preventiv, odată instalată o boală sau un dăunător într-o livadă ecologică, extrem de greu mai putem salva fructele, chiar și pomii”, a explicat Alin Neag.

    Livada AnaRita în floare 

    Prețurile mai mari sunt justificate de producțiile mici din acest an

    În 2025 producția de caise a fost zero, asta pentru că nu au rezistat înghețurilor târzii din primăvară. Piersicii au fost ușor mai rezistenți, însă în mare parte au pierdit și ei fructele. Astfel că și prețurile sunt pe măsură: 30 lei/kg (plăsuța de 3 kg) și 20 lei/kg (lădița de 10 kg pentru gem), așa cum arată un anunț pe pagina de Facebook Livada AnaRita.

    Managerul Alin Neag ne-a explicat de ce prețurile sunt mai crescute ca în alți ani.

    ”Anul acesta a fost în mod special dificil, din 2.000 de caiși, efectiv nu am cules un kilogram de caise. Toată producția a fost compromisă, chiar dacă în prima parte a primăverii am făcut fum și mici focuri în livadă să apărăm pomii de îngheț. Am dat și cu soluții ecologice împotriva înghețurilor, dar pare că a fost în zadar. La piersici stăm puțin mai bine, dar tot între 10 și 20% din producție o să avem anul acesta. Într-un an normal, producția la pierci și caiși ar fi de 40-50 de tone din fiecare. Anul acesta estimăm să avem 5 tone de piersici ecologice, de aici și prețurile ușor crescute. O parte dintre clienți ne înțeleg și vizitează livada și văd eforturile și ce însemană să aducem un produs de calitate pe masa lor, dar sunt și oameni cărora li se pare că prețul este foarte ridicat și îl compară cu produsele din supermarketuri ”, a menționat managerul de fermă.

    Citiți și: Rezistența pomilor la îngheț – temperaturile minime la care speciile pomicole încep să aibă probleme

    Piersicile ecologice sunt livrate direct către consumatorul final

    Alin Neag a mai punctat că piersicile din Livada AnaRita sunt livrate doritorilor din Arad, Timișoara și anul trecut și celor din Brașov. Managerul de fermă a specificat că lucrează direct cu consumatorul final și nu duce lipsă de clienți.

    ”Fructele sunt foarte perisabile, este greu să le listăn într-un supermarket și nici măcar în magazinele mai micuțe. Durata lor maximă este de 2-3 zile. Investim peste 50.000 de euro cheltuieli anuale, cu siguranță anul acesta nu ne voma coperi cheltuielile”, a spus șeful de fermă.

    Alin Neag a menționat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, că în ultimii ani, din cauza climei, livezile de caiși nu se mai înființează în România. Pe de altă parte, și fermierii români au început să se oruienteze spre alte culturi, să folosească aceste schimbări climatice în avantajul lor. Mai mult, chiar ferma pe care o conduce a înființat câteva solarii de legume, cu soiuri speciale de tomate.

    Cei interesați de fructele ecologice din Ferma ecologică AnaRita pot lăsa comenzi online pe pagina de Facebook Livada AnaRita sau pentru mai multe detalii pot vizita site-ul fermaanarita.ro.


    Te-ar mai putea interesa

    Furturi de amploare de pe terenurile agricole. Întâlnire convocată cu fermierii unei comune Un procesator român de lapte a ajutat peste 1.000 de mici fermieri să treacă la e-Factura: ”A înțeles toată lumea” În urma articolului Agrointeligența, Guvernul va amâna obligația micilor fermieri de a trece la e-Factura

    Ultimele știri

    Analiza solului – vitală pentru un sol excepțional. AGROFORCE, o soluție profesională oferită de CARMEUSE Agro România! O firmă de îngrășăminte a cerut insolvența Cerealcom Dolj, afacerea fermierului Mihai Anghel Explozie de prețuri la caise și piersici: 30 de lei/kg. Manager livadă: ”Din 2.000 de caiși, nu am cules un kilogram de fructe”