Creșterea animalelorŞtiri agricole

DEZVĂLUIRI despre ”TAXA PERSONALĂ” din zootehnie: ”ESTE ABUZIVĂ! Noul SNIIA – O BĂTAIE DE JOC!”

Agrointeligența – www.agrointel.ro continuă seria dezvăluirilor despre ce se întâmplă în aceste zile cu sistemul care gestionează activitatea tuturor fermelor zootehnice din România. Cu ajutorul celor care ne citesc și care ne-au contactat după ce am făcut publică, în exclusivitate, introducerea unei noi taxe pentru utilizatorii SNIIA, reușim să vă aducem informații noi despre acest subiect.

Citiți și: TAXĂ DE 9 EURO/LUNĂ – introdusă ÎN ZOOTEHNIE pentru PRELUCRAREA DATELOR PERSONALE!

Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor – SNIIA pune pe jar atât medicii veterinari, cât și fermierii crescători de animale din România. De luni începând s-au făcut schimbări majore ale softului, compania furnizoare – IQ Management venind cu o nouă versiune a softului, dar și cu o taxă suplimentară de 9 euro pe lună, plus TVA, pentru prelucrarea și securizarea datelor personale. Noua taxă se adaugă abonamentului lunar pe care utilizatorii sunt deja obligați să îl achite pentru a accesa sistemul unde se înscriu toate operațiunile din fermele de animale.

Este o taxă abuzivă. Această firmă care furnizează softul nu mai are contract cu ANSVSA de peste doi ani, așa că totul se achită de către medicii veterinari și de către fermierii utilizatori. Vorbim despre un sistem care gestionează date de interes național și cu care această firmă face bani frumoși, continuând să găsească modalități de noi surse de venit”, ne-a declarat un utilizator al SNIIA.

Dacă majoritatea fermierilor încă nu au apucat să își instaleze noua versiunea a SNIIA, medicii veterinari au trecut obligatoriu la sistemul ”îmbunătățit”. Nu pentru că au vrut, ci pentru că vechiul SNIIA nu mai există, toți utilizatorii fiind obligați să acceseze sistemul cu noua interfață.

Sistemul nou merge greu să faci mișcări de animale, vânzări. Este mult mai greoi ca și gândire, realizare. Nu este cu mult diferit de ce era înainte, dar veneau la noi fermierii să ne ceară oglinda exploatației și listam din registrul exploatației toate animalele și le dădeam documentul pe loc. Acum dacă vine un fermier cu 500 de oi, nu îi mai putem lista oglinda deoarece situația se întinde pe mai multe pagini – la formatul nou intră cam 15 oi pe pagină. Trebuie să dai copy-paste la fiecare pagină în parte, este chiar imposibil”, ne-a explicat un medic veterinar.

Proformă emisă automat la instalarea noii versiuni SNIIA

Taxa de 9 euro pe lună, stabilită deja până la finele anului, este obligatorie. Utilizatorilor care descarcă și instalează noua interfață a SNIIA li se face automat o factură proformă cu un termen de 7 zile pentru plată. Dacă nu este achitată taxa, utilizatorii sunt informați că nu vor mai avea acces și că își vor pierde contul, codul de acces în sistem. ”Consider că este o sumă mult prea mare. În plus, acest sistem trebuia să fie securizat de la bun început. Nu văd ce schimbări s-au făcut să ne coste pe fiecare în parte câte 9 euro pe lună. Nu am primit nimic oficial de la ANSVSA sau DSV, numai direct de la firma care a făcut softul”, ne-a spus un alt cititor Agrointeligența – www.agrointel.ro.

Un medic veterinar din Maramureș ar dori să știe ce servicii primește în plus prin noua taxă: ”Dacă am probleme, am unde să sun? Asigură asistență suplimentară? Sau e doar o formă de a-și crește veniturile?”.

Temerile medicului veterinar sunt întărite de mesajul venit din partea unui fermier. ”Eu am primit o factură proformă pentru achitarea taxei pentru ca m-am adresat la DSV că nu puteam accesa programul. Am cerut un telefon de la DSV al celor de IQ Management și mi-au dat telefonul 031.640.50.50 dar am încercat de zeci de ori și nu răspunde nimeni. Din dorința de a putea accesa sistemul am plătit acei 9 euro pe șase luni (300 lei) așa cum au fost în proformă. M-am gândit că dacă nu am acces nu pot înregistra vițeii noi fătați cu alte efecte colaterale negative. Dacă nu îi înregistrez la timp atunci la fătarea următoare nu voi avea intervalul minim între fătări. Dacă nu am intervalul minim între fătări nu îmi înregistrează produsul în RG cu toate efectele ulterioare. Din păcate se crează un sistem draconic care cu siguranță va duce la scoaterea din joc a fermierilor cu mai puțină carte”, ne-a scris un crescător de vaci.

Din păcate, introducerea acestei taxe riscă să creeze un precedent: acela a suprataxării fermierilor de către diferite firme aflate într-o relație sau alta cu statul. Faptul că autoritățile sanitar-veterinare se fac că nu observă acest nou ”abonament” al cărui cuantum nu este justificat de către furnizorul de soft, este un indicator că astfel de demersuri sunt nu doar tolerate de stat, ci chiar încurajate. Mai mult, o parte dintre medicii veterinari care ne-au contactat spun că o parte din vină o are și Colegiul Medicilor Veterinari care ar fi acceptat tacit impunerea acestor taxe de mentenanță a SNIIA. Așa că, de acum înainte, cazul SNIIA este un model de succes pentru orice firmă ce vrea să scoată un ban în plus de pe urma fermierilor!

Notă: Fermieri mici, medii și mari, Agrointeligența – www.agrointel.ro este alături de dumneavoastră. Dacă aveți o problemă, dacă vreți să semnalați o nedreptate, o situație ce nu ar trebui să existe în agricultura românească sau, dimpotrivă, o reușită personală, o performanță deosebită atinsă în fermă, vă rugăm să ne sunați la telefonul redacției: 0744.311.359 sau să ne scrieți pe adresa de e-mail: [email protected]


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


3 comentarii

  1. Fiind un caz de monopol, Consiliul Concurenței ar trebui să verifice justificarea creșterii de la 5 la 9 euro+ TVA.
    Invocarea GPDR , protecția datelor e ridicolă. Sunt obligați să protejeze datele prin contractul implicit.
    Vorbim de evidența tuturor animalelor!
    Nu sună a risc pt securitatea economică a țării?

  2. De cateva zile incerc sa utilizez noul soft SOL dedicat fermelor care au drept de utilizare SNIIA si este imposbil de listat din soft cererea de acord GDPR cu DSVSA. Am intrebat la DSV si dansii au spus ca doar IQM ma poate ajuta. La numarul de contact de pe site-ul IQM 021 350 25 09 nu raspunde nimeni niciodata iar la mesajul pe care l-am trimis catre ei mi-au zis ca au introdus in program un buton de tiparire care de fapt nu exista nicaieri. Practic ne invartim in jurul cozii pt ca fara cererea de acord semnata si depusa la DSV nu ai cum sa platesti factura proforma pt taxa de 9 euro plus TVA si fara asta nu ai cum sa primesti acces in sistem. Nu prea inteleg de ce, in conditiile in care eram dispus sa platesc taxa respectiva, nu vor sa ma ajute sa listez acea cerere de acord. Oare chiar nu mai exista alta firma de soft care sa poata gestiona cum trebuie SNIIA??? Sau o fi vorba de altceva…..

  3. Cum putea Colegiul Medicilor Veterinari sa accepte tacit taxele impuse pentru SNIIA?Este vorba de colegi care au acceptat sa semneze si acum sunt cocosi!Colegiu a recomandat sa nu semnam.Este o relatie intre IQM si fiecare medic veterinar in parte….daca vrei, daca esti slab, daca nu sti, daca nu te pricepi, …..semnezi…………dar e simplu altul e de vina.Ce a semnat Colegiul contractul sau medicul care acum se vaita!Sa faca dovada acei colegi care sustin asa ceva! Sunt o gramada de adrese trimise de CMVRO catre ANSVSA pe care si noi le-am primit de la filiala judeteana. A fost un Consiliu National CMVRO de urgenta in martie 2015.Am uitat prea repede.Este grav ca acuzam tocmai pe cei care chiar fac ceva pentru medici veterinari.Unde e atunci patronatul unde e AGMVRO, etc.

Scrie un comentariu