• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • STROPIRI ÎN LIVADĂ: O veste bună și una deloc bună despre TRATAMENTELE LA POMII FRUCTIFERI!

    Andreea Elefterie -

    Pomicultorii români sunt într-un mare impas. O parte din produsele pe care ei le foloseau cu încredere an de an sunt acum în pericol să fie retrase de pe piață. În locul lor, proprietarii de livezi au la dispoziție formulări noi sau, câteodată, nicio alternativă. Această situație din pomicultură face ca întâlnirile pe care compania Bayer le organizează cu producătorii să fie apreciate de către aceștia ca veritabile ocazii de afla care sunt noutățile din domeniu.

    În Livada Bunicului din localitatea Corbi, satul Stănești, din județul Argeș, recent, pomicultorul Mihail Ungurenuș a găzduit, din nou, evenimentul Bayer dedicat soluțiilor pentru pomii fructiferi, fructe de pădure și alți arbuști fructiferi. reprezentanți ai celor mai importante plantații din țară au răspuns ”prezent” la întâlnirea cu specialiștii Bayer, dar și cu profesorul Florin Stănică, prorector al USAMV București.

    În deschiderea evenimentului din livadă, Sorin Petrache, managerul pe culturi Horticole din cadrul Bayer, le-a vorbit invitaților despre produsele ce vor fi înlocuite în portofoliul companiei, dar și despre noile soluții de stropit și care este politica Bayer pentru introducerea noilor produse pe piață.

    Luna Experience, fungicid pentru rapăn și făinare

    Vestea bună dată pomicultorilor a fost despre produsul Luna Experience, un fungicid extrem de eficient pentur combaterea rapănului, a făinării și, mai nou, omologat și pentru bolile de depozit.

    Fluopiram este ultima substanță activă din segmentul de fungicide. Pe ea vom merge de aici înainte. Vom mai aduce produse cu fluropiram și le vom combina cu alte substanțe active pe care le avem în portofoliu. Aceasta este ultima substanță activă la Luna Experience. Am reușit și am obținut și extinderea pe boli de depozit. Cred eu că este un element foarte important. Mi-e greu să menționez mai mult de trei produse deja existente și omologate în momentul de față pe boli de depozit. Este un segment unde suferim și acest segment trebuia îmbunătățit și asta am reușit cu Luna Experience”, a declarat Sorin petrache, Manager Culturi Horticole Bayer.

    Luna Experience combate și bolile de depozit

    Fungicidul Luna Experience este recomandat și pentru a proteja fructele ce urmează să fie depozitate. ”Pe lângă rapăn și făinare, cu două săptămâni înainte de recoltare se poate aplica produsul pentru bolile de depozit. Subliniez acest luru pentru că va fi un an cu probleme. Vor fi probleme la depozitare cu merele din acest an și nu doar cu merele. Este o problemă și voiam să arăt de asemenea ce face Luna Experience, de ce are această paletă largă, omologări și pe rapăn și pe făinare și pe boli de depozit”, a declarat reprezentantul Bayer.

    Forța fungicidului Luna Experience stă în formularea specială prin combinarea a două substanțe active: fluopiram și folicursor, ambele sistemice. ”Este nevoie de sistemie la bolile de depozit, însă tehnologia noastră nu cuprinde un singur produs. Ca să reușim să aducem fructele în depozit într-o stare de sănătate foarte bună, trebuie mai întâi să le pregătim până la acest tratament din toate punctele de vedere. Orice rană pe fruct îi va scădea calitatea și mai ales rezistența la depozitare. Și atunci o tehnologie benefică, foarte bine pusă la punct, ne va arăta și o eficacitate ridicată la depozitare

    Cum se aplică fungicidul Luna Experience la pomii fructiferi și vița de vie

    Măr, păr: se efectuează max. 1 tratament pe sezon, la avertizare, începând cu faza de butoni florali vizibili, dar închiși, până la faza de coacere a fructelor pentru consum (0,75 l/ha în 1000-1500 l apă sau 250 ml produs comercial/mch*/ha). (*mch = metru înălțime coroană; 250 ml x 3 m = 750 ml produs comercial/ha). Timp de pauză: 14 zile.

    Agent patogen: rapăn (Venturia inaequalis), făinare (Podosphaera leucotricha), boli de depozit (ex. Gleosporium spp., Penicilium expansum, Monilia fructigena, Botrytis cinerea).

    Doza de utilizare: 0,75 l/ha.

    Prun, cireș, vișin, cais, piersic, nectarin: 0,5 l/ha în 1000 l apă sau 200 ml produs comercial/mch**/ha. Se efectuează max. 1 tratament pe sezon, începând cu faza de buton alb (BBCH-59) până în faza de fructe coapte pentru recoltare. Timp de pauză: 7 zile.

    Agent patogen: monilioze (Monilinia laxa și Monilinia fructigena), pătarea roşie a frunzelor de prun (Polystigma rubrum).

    Doza de utilizare: 0,5 l/ha.

    Viţa de vie: se recomandă a se utiliza pentru cel mult două tratamente efectuate atât înainte, cât şi după înflorit (de la inflorescențe vizibile BBCH 53 până la înmuierea boabelor BBCH 85). Interval minim între tratamente: 12 zile. Timp de pauză 35 zile. Cantitatea de soluție este de 800-1000 l/ha. Tratamentul nu influenţează procesul de vinificație și calitatea vinului.

    Agent patogen: făinare (Uncinula necator).

    Doza de utilizare: 0,375 l/ha.

    Insecticidul Confidor Oil dispare de pe piață

    Vestea deloc bună pentru pomiculturii români este cea a dispariției de pe piață a insecticidului Confidor Oil SC 004. Este ultimul an în care se mai pot face stropiri cu acest produs, au fost anunțați pomicultorii de către reprezentanții Bayer.

    Este un an dificil pentru noi. De ce? Vom pierde produse. Este ultimul an în care veți mai putea cumpăra produsul Confidor Oil și nu numai Confidor Oil SC 004, ci și celelalte produse care sunt pe bază de imadocloprid, produse generice. În momentul de față suntem în căutări. Ar fi fost foarte simplu să aducem ceva în loc, însă pretențiile noastre sunt foarte mari când venim cu produse pe piață. Preferăm să pierdem un an vânzări decât să aducem ceva care să nu satisfacă”, a spus Sorin Petrache.

    Când aducem în piață un produs, îl aducem după ani de testare, niciodată nu îl voi aduce doar comercial, pentru că știm că acest lucru nu funcționează mai mult de un an, doi. Fermierul a văzut că produsul nu aduce mare satisfacție și s-a cam terminat viața lui”, a spus specialistul companiei Bayer.


    Te-ar mai putea interesa

    Plata despăgubirilor de secetă – informații de ultimă oră pentru fermieri Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Fermierii care intră pe lista de plăți APIA pentru a doua tranșă din subvenții

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!