Mic fermier: ”Am stat cu dovlecii până s-au stricat. N-am reușit să îi vând. Rafturile magazinelor sunt pline de dovleci importați”

Una dintre senzațiile gastronomice ale toamnei este reprezentată de dovleacul gustos pentru plăcinte. Găsit în supermarketuri și piețe, dovleacul plăcintar este deseori importat. Puțini fermieri români se încumetă să-și cultive pământul cu dovleac plăcintar, iar motivele sunt diverse, de la lipsa spațiilor de depozitare, la o piață de desfacere greoaie.
Bucureșteanul Mihai Ciocioman a moștenit un teren la Alimpești, județul Gorj. Acum aproximativ trei ani s-a gândit să îi dea o întrebuințare, așa că anul trecut a cultivat pentru prima dată, pe cele două hectare moștenite, dovleci plăcintari Matilda F1. Cultura a fost una extraordinară, însă nu și-a găsit cumpărători așa că dovlecii pentru plăcintă s-au stricat, nefiind depozitați într-un spațiu adecvat.
Citiți și: Cultivarea dovleacului: perioadă de semănat, îngrijire, recoltare

Piața de desfacere, o problemă pentru cultivatorii români de dovleci plăcintari
Anul acesta, Mihai Ciocioman, s-a gândit să amenajeze un spațiu special pentru recolta de dovleci și aștepată cu nerăbdare să își vândă munca și investiția, cu numai 2 lei pe kilogram, negociabil. Asta pentru că, a spus el pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, nu există o piață de desfacere pentru fermierii români care cultivă dovleac plăcintar, iar marfa din străinătate le ia locul pe rafturile magazinelor.
”Lucrez în Gorj două hectare de pământ, moștenire de la familia mea. Anul acesta le-am cultivat cu dovleci plăcintari Matilda F1. De trei ani mă ocup cu asta, mai am și alt job, căci nu s epoate trăi din cultivarea dovlecilor, dar este mai mult o pasiune. Anul trecut am avut producție, a mers bine ca și cultură, dar ca vânzare a fost slab, a fost aproape zero. I-am depozitat greșit și i-am aruncat, au mucegăit toți. Prețul este slab, nu s-au vândut. Noi cerem acum 2 lei pe kilogram, negociabil. Am fost la Pucheni la piață și am stat șapte zile să vând două tone de dovleac. Producția de anul acesta a fost cam de 20 de tone pe hectar. Anul acesta m-am confruntat cu altceva, am pierdut o parte din cultură din cauza unui erbicid care nu a fost ce trebuia. Ce n-am erbicidat a crescut foarte frumos, dar unde am apucat să erbicidez, plantele s-au topit”, a explicat fermierul aflat la început de drum în domeniul culturii dovlecilor plăcintari.

Fermierul vrea să facă din cultivarea dovlecilor pentru plăcintă un adevărat agribusines
Încântat de producția bună, fermierul Mihai Ciocioman dorește să-și mai încerce norocul. Și-ar dori mult să-și vadă dovlecii pe rafturile magazinelor mari, dar până atunci, s-ar mulțumi și cu vânzarea lor din poarta fermei sau pentru cei care au nevoie de procesare, le poate asigura și transportul materiei prime.
”Atât anul acesta și anul trecut s-au făcut dovlecii. Sper să meargă vânzarea anul acesta. Nu este desfacere, eu am și transport, aș putea să-i duc acolo unde este nevoie de ei. Nu intrăm în supermarketuri, dacă încercăm, dăm de marfă din Turcia , de peste tot. Poate mai sunt și românești, dar la sfârșitul lunii noiembrie, sigur nu vor mai fi, vor fi aduși de afară. Nici măcar nu sunt mai ieftini cei din import. Chiar din Bulgaria dacă aduc, fără 2,50 lei/kg nu au cum să aducă, numai transportul dacă îl punem, noi dacă cerem 1,80 lei, ne spun că este prea mult”, a menționat Mihai Ciocioman, originar din județul Gorj, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
Citiți și: Cultivarea dovleceilor – ghid de la semănat la recoltare

Investiție de 2.000 de euro pe hectar la cultura de dovleac plăcintar
Ca orice fermier, a investit suflet în cultura sa, dar și bani. La un calcul simplu, producătorul a pus sămânța, mâna de lucru și lucrările de peste an și i-a dat o sumă aproximativă investită de 2.000 de euro/hectar. Dacă profitul se lasă așteptat, producătorul ar prefera ca măcar să-și scoată investiția pentru a cultiva dovleac plăcintar și anul viitor.
”Am semănat anul acesta în mai, am avut o perioadă rece și nu au răsărit, am băgat discul, am întors cultura și i-am pus apoi la începutul lui iunie. Semințele le-am cumpărat de la o companie din țară și le-am introdus direct în pământ. Nu există nici foarte multă forță de muncă în zonă, dar am lucrat solul normal, arat, discuit de două ori. Nu prea au dăunători dovlecii, iar pentru buruieni prefer să introduc motocultorul, fără să mai dau cu erbicid. Deși am posibilitatea să irig, am avut noroc pentru că a plouat. Ei au nevoie mai mare de căldură. I-am recoltat în octombrie și acum am amenajat un spațiu special, cu aerisire pentru ei. Per total, am investit cam 2.000 de euro/hectar și sper să scot măcar investiția, dacă nu voi face un profit așa cum îmi doresc în acest an”, a menționat producătorul de dovleci plăcintari, care a mai adăugat că acești dovleci au un gust nu prea intens, nici prea dulce, însă au un miros similar cu pepenele galben.






