• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • CUM a reușit un fermier din Ialomița să aibă PEPENI MAI DULCI și cu MIEZ MAI ROȘU!

    agrointeligenta.ro -

    Un produs care îl ajută nu numai să aibă o producție mai bună la hectar, dar și să obțină pepeni mai dulci și cu miezul mai roșu. În localitatea Gheorghe Doja, județul Ialomița, fermierul Ionel Gulie a schimbat complet tehnologia de cultivare a pepenilor, alegând să meargă pe mâna specialiștilor și să opteze pentru produsele Aectra. Comparând lubenițele din câmpurile pe care a lăsat, ca martor, noua tehnologie, cu cele la care a aplicat tehnologia Aectra, Ionel Gulie are atât spor de producție, cât și de calitate.

    Nutrient Express este produsul care l-a ajutat pe Ionel Gulie să obțină un preț mai bun la pepenii din acest an. Fructele s-au copt mai repede, pepenii sunt mai dulci, iar la ”testul dopului” ies câștigători având miezul de un roșu mai intens decât alți pepeni. Nu este, însă, singurul produs nou pe care fermierul cu 10 hectare de pepeni și 15 hectare de cultură mare l-a introdus în tehnologia din ferma sa de familie.

    Ionel Gulie face agricultură din anul 2000

    ”Munca în agricultură am început-o în anul 2000 din cauza lipsei locurilor de muncă. Având suprafața aceasta nu mi-a convenit să o dau altuia să o lucreze cât eu dețineam și utilaje, astfel că am început ușor și, puțin câte puțin, am ajuns undeva la 25 de hectare din care întrețin familia. Muncesc numai cu familia, nu lucrăm cu altcineva”, ne-a spus fermierul, subliniind că decizia sa de a cultiva pepene vine mai ales din tradiția locului, Gheorghe Doja fiind cunoscut drept unul dintre ”polii” pepenilor românești.

    ”Am început undeva la un hectar, două, după care am mărit suprafețele, am început să facem și noi primii bani, să schimbăm tehnologia, să schimbăm semințele și la momentul ăsta cred eu că suntem la 80% din performanță. Am folosit produse cu specialiști care se pricep să ne ajute și ne dau consultanța necesară”, spune Ionel Gulie.

    Iarna trecută, agricultorul ialomițean a decis să se implice mai mult pe partea de tehnologie. Și-a făcut timp să participe la evenimentele organizate de companiile furnizoare de inputuri, iar la începutul anului agricol a luat decizia de a-și schimba radical vechea tehnologie la pepeni. A decis să urmeze, de la un capăt la altul, tehnologia Aectra pentru cultura de pepeni.

    Millerplex a ajutat toate plantele să înflorească

    Millerplex a fost produsul care, încă de la început, i-a oferit fermierului confirmarea de care avea nevoie: plantele au făcut mult mai multe flori, un start excepțional pentru cultura de pepeni. ”La o perioadă de 7-8 zile de la aplicare au înflorit toate plantele. Acest produs chiar și-a făcut treaba pentru mine. Am folosit Millerplex în concentrație de 0,5 litri în 500 de litri de apă la hectar și efectul s-a văzut imediat”, ne-a spus fermierul.

    MILLERPLEX: Biostimulator de creștere complex, având incluse în compoziția sa unică cele mai multe din principiile active pentru plante: extract de alge marine, aminoacizi, fito-hormoni, carbohidrati, multi-vitamine și un conținut echilibrat și divers de N, P, K și microelemente. Are rol în controlul creșterii vegetative, favorizând dezvoltarea laterală a plantelor (frați, ramificații) și înflorirea/fructificarea timpurie (precocitate), ca și în activarea mecanismelor naturale de apărare ale plantei pentru o rezistență sporită la stres (hidric, termic, fitotoxicitate).

    La pepeni se aplică cu 7-14 zile înainte de înflorit, la apariția butonului floral sau la legarea florilor. Doza recomandată este de 0,05 litri la 1.000 metri pătrați sau de 0,5 litri la hectar.

    Nutrient Express pentru pepeni mai dulci și cu miez mai roșu

    Cel de-al doilea produs care l-a impresionat pe cultivatorul de pepeni a fost Nutrient Express. Acesta a fost aplicat la lubenițe în concentrație de 2,5 kilograme în 500 de litri de apă, cu două-trei săptămâni înainte de coacere pentru îmbunătățirea conținutului de zaharuri și pentru culoarea interioară a fructului.

    ”Ambele produse, atât Millerplex, stimulator de înflorire, cât mai ales Nutrient Express au ajutat mult cultura de pepeni a domnului Ionel Gulie. Tehnologia Aectra a fost orientată atât pe sporul de producție, cât și pe creșterea conținutului în zaharuri, accentuarea gustului dar și a calității interne a fructului. Fermierul nostru a obținut o culoare mult mai roșie a miezului, un aspect comercial mult mai atractiv, mai ales că se practică în România cu succes vânzarea la cuțit cum se spune prin partea locului”, ne-a explicat și inginerul Lucian Cojoacă, specialist în nutriție și stimulare în cadrul companiei Aectra.

    NUTRIENT EXPRESS: Biostimulator de creștere complex, având incluse în compoziția sa unică multe din principiile active pentru plante: extract de alge marine, aminoacizi, carbohidrați din surse naturale, multi-vitamine și un conținut ridicat de N, P, K și microelemente. Este foarte utilizat în culturile intensive pentru creșterea vigorii plantelor, înflorirea/fructificarea timpurie (precocitate), creșterea conținutului în zaharuri a fructelor, ca și în activarea mecanismelor naturale de apărare ale plantei pentru o rezistență sporită la stres (hidric, termic, fitotoxicitate).

    La pepeni, se poate aplica la transplantarea răsadurilor, la apariția și formarea lăstarilor, cu 7-14 zile zile înainte de înflorit, la formarea fructelor sau la creșterea lor. Doza recomandată este de 0,25 kg/1.000 metri pătrați sau 2,5 kg/ha

    Dulceața pepenilor, măsurată cu refractometrul

    Reprezentantul Aectra și fermierul Ionel Gulie au dorit să testeze dacă, într-adevăr, pepenii la care s-a aplicat tehnologia Aectra sunt mai gustoși, mai dulci decât lubenițele de pe lotul martor pe care agricultorul l-a avut în fermă. Cu ajutorul unui refractometru mobil, instrument destinat pentru măsurarea caracteristicilor unui lichid cu ajutorul refracţiei, s-a putut măsura diferența în conținutul de zahăr al pepenilor de pe cele două loturi. Astfel, dacă la pepenele la care fermierul nu a aplicat produsele Aectra, dulceața, conținutul de zahăr a fost de circa 10 unități de concentrație Brix, la pepene la care s-au aplicat produsele Aectra, nivelul de zahăr a fost de 13 unități de concentrație Brix.

    Nu numai că pepenii lui Ionel Gulie sunt mai dulci în acest an, dar în ciuda condițiilor de secetă, producția sa la hectar va fi mai mare cu cica 10-11 tone la hectar. În condițiile în care, într-un an fără probleme, tehnologia Aectra poate aduce fermierilor o producție de 100 de tone la hectar, anul 2018 va fi unul în care lipsa precipitațiilor ”mușcă” din recoltă, fermierul având însă garanția că nu va coborî sub 60 de tone de pepeni la hectarul cultivat în localitatea ialomițeană Gheorghe Doja.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial

    Ultimele știri

    Plăți APIA. Reguli noi pentru subvenția pe hectarul de pajiște Subvenții APIA. Noile reguli pentru rotația culturilor pe terenurile eligibile S-a înființat Consiliul European pentru Agricultură și Alimentație, cu rol de consiliere a Comisiei